POZIVATE NA MIR A ŠALJETE ORUŽJE Saopštenje iz Kine obišlo svet - Evropa je kriva za konflikt u Ukrajini!
Foto: Shutterstock

Kina je u četvrtak saopštila da su linije raskola evropske bezbednosti izazvale aktuelni rusko-ukrajinski sukob.

Moskva je insistirala da je jedan od ciljeva njene tekuće vojne kampanje protiv Kijeva da se Ukrajina proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izneo je stav svoje zemlje o ovom pitanju tokom telefonskog razgovora sa Emanuelom Bonom, diplomatskim savetnikom francuskog predsednika Emanuela Makrona.

„Pitanje Ukrajine potiče od bezbednosne neravnoteže Evrope“, rekao je Vang, prema saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

„Uravnotežena, efikasna i održiva evropska bezbednosna arhitektura treba da bude ponovo izgrađena na osnovu principa nedeljive bezbednosti. Samo tako Evropa može zaista postići trajni mir i stabilnost.”

Vang je dodao da bi sve strane trebalo da rade na „stvaranju neophodnog okruženja i uslova za unapređenje mirovnih pregovora“, umesto da „razgorevaju vatru“.

Ne treba pozivati na prekid vatre i zaustavljanje sukoba uz slanje velikih količina naprednog naoružanja i opreme za dalju eskalaciju borbi, smatra Vang. Države članice NATO-a sve više naoružavaju Kijev, uključujući protivtenkovske i raketne sisteme protivvazdušne odbrane. Moskva je rekla da preplavljivanje Ukrajine oružjem podriva mirovni proces.

Peking je odbio da osudi rusku vojnu kampanju u Ukrajini i, za razliku od mnogih zemalja, nije uveo sankcije Moskvi, insistirajući da takve mere remete globalnu trgovinu i ne doprinose rešavanju sukoba.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading