VIKTOR ORBAN BRANI SRPSKU Dokazano ko je najbolji prijatelj Srbije u Evropi
Foto: EPA/EPA/ ARIS OIKONOMOU

Mađarki premijer Viktor Orban žestoko brani interese Republike Srpske u Evropskoj uniji i oštro se protivi ideji pojedinih moćnika da se Banjaluci i srpskim liderima uvedu ekonomske sankcije.

Nemačka je u organima EU pokrenula pitanje sankcija protiv zvaničnika RS, koji navodno, ugrožavaju Dejtonski sporazum. Iako se nisu pominjala imena, jasno je da je reč o Miloradu Dodiku, članu Predsedništva BiH, i njegovim saradnicima u partiji i institucijama RS.

Ovoj inicijativi oštro se protivi Mađarska, a bilo kakva odluka o eventualnim sankcijama mora biti doneta koncenzusom svih država članica Evropska unije!

Velika svađa

Nemci su od Evropske službe za spoljne poslove zatražili da se izradi dokument sa predlozima za sankcije protiv zvaničnika RS.

O tom pitanju se raspravljalo na sastanku političkog i bezbednosnog komiteta EU, na nivou ambasadora članica. Nemačku inicijativu snažno je podržala Češka , dok je inicijativa naišla na oštar otpor Mađarske.

Sastavljanje dokumenta sa predlozima za sankcije, koji treba da izradi EEAS, redovna je procedura kad se na nivou EU pokreće pitanje sankcija protiv neke zemlje ili entiteta. Priprema samog papira ne zahteva jednoglasnost država članica EU, ali sama odluka o sankcijama mora biti doneta koncenzusom svih članica EU.

Nemačka inicijativa dolazi u vreme Dodikovih najava povlačenja saglasnosti RS na formiranje institucija BiH i pisma američkog državnog sekretara Entonija Blinkena članovima Predsedništva BiH, u kojem je naveo stav Vašingtona da će povlačenje iz institucija BiH značiti i uvođenje sankcija.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading