EVROPSKA UNIJA PRETI Prvi na listi biće Dodik
EPA

 

Kako je potvrđeno za RSE iz diplomatskih izvora u Briselu, Nemačka je zatražila od evropske službe za spoljne poslove (EEAS) da izradi dokument sa predlozima o sankcijama protiv zvaničnika Srpske, prenosi Srpskainfo.

O tom pitanju se raspravljalo na sastanku političkog i bezbednosnog komiteta EU – na nivou ambasadora država članica EU koji je održan u sredu, 17. novembra. Inicijativu, kako je potvrđeno, snažno podržva i isti dokument zvanično traži i Češka.

Međutim, više izvora RSE sa ovog sastanka je potvrdilo da je takva inicijativa naišla na oštar otpor Mađarske.

Podsetimo, mađarski premijer Viktor Orban se 6. novembra sastao sa članom predsedništva BiH, Miloradom Dodikom. Satali su se u, kako je navedeno, “prijateljskoj poseti” organizovanoj u Klašnicama kod Laktaša.

EPA

 

 

Potreban konsenzus?

Izrada papira o opcijama za sankcije koju treba da obavi EEAS je redovna procedura koja se mora ispoštovati kada se na nivou EU pokreće pitanje sankcija protiv jedne zemlje ili entiteta.

Priprema ovog papira u proceduralnom smislu ne zahteva jednoglasnost država članica EU. Međutim, kako su za RSE objasnili diplomatski izvori, Evropska služba za spoljne poslove, bi radije imala podršku svih članica kako bi izašla sa dokumentom i predlozima. To je poželjno jer se smatra da, ako ne postoji saglasnost u ovoj početnoj fazi, onda je to već indikacija u kojem pravcu bi išla rasprava o sankcijama na višim nivoima EU, uključujući i ministre.

Šta je prethodilo?

EU je još 21. marta 2011. godine usvojila okvir koji bi omogućio uvođenje restriktivnih mera protiv određenih fizičkih i pravnih lica čije aktivnosti narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je da sankcijama budu obuhvaćene i osobe koje “ozbiljno ugrožavaju sigurnosnu situaciju” ili podrivaju Dejtonsko-pariški opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse. Radi se načelno o praznoj listi u kojoj bi se dodavala imena, u slučaju da to odluči EU.

"Ako se usaglasimo, na prvom mestu te liste će biti ime Milorada Dodika", rekao je za RSE jedan visoki zvaničnik EU.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading