AMERIKA ŽELI DA SMESTI AVGANISTANCE NA KOSOVO I METOHIJU Ekstremisti prete: Šerijatski zakon će važiti u celom svetu!
EPA

 

Rekao je da su zaposleni prisutni i da će emitovati „islamske vesti“, političke analize i čitaće delove iz Kurana, ali će muzika biti zabranjena.

Amerika traži od Prištine da primi Avganistance

Vašington je ponudio ekonomske i političke ustupke Kosovu za prijem nekoliko hiljada Avganistanaca, ali u Vašingtonu postoji zabrinutost o sposobnostima vlasti u Prištini da to učine, rekla su četiri neimenovana američka zvaničnika agenciji Rojters.

AMERIKA ŽELI DA SMESTI AVGANISTANCE NA KOSOVO I METOHIJU Ekstremisti prete: Šerijatski zakon će važiti u celom svetu!

EPA/ Samuel Corum

 

Administracija predsednika Bajdena vodila je tajne razgovore sa više zemalja u očajničkom pokušaju da obezbedi privremeni smeštaj ugroženih Avganistanaca koji su radili za američku vladu. Tajni razgovori sa Kosovom i Albanijom naglašavaju želju administracije da zaštiti Avganistance koji su radili za SAD od talibanskih odmazda. Rojters navodi i da je o prijemu Avganistanaca bilo pregovora sa Kazahstanom, Tadžikistanom i Uzbekistanom, ali bez rezultata

Si En-En je objavio da su islamisti zauzeli nekadašnju američku vojnu bazu u provinciji Andar, i sada koriste vozila, oružje i opremu koja je ostala u bazi. Ova mreža je emitovala i izjavu jednog od džihadističkih komandanata, koji je, kako reporter navodi, siguran u pobedu talibana.

- Uvereni smo da ćemo jednog dana pobediti. Islamski zakon neće doći samo u Avganistan, nego u ceo svet. Nigde nam se ne žuri. Džihad nikad neće prestati - rekao je on.

Talibani su, inače, juče zauzeli provinciju Logar, i tako se približili na manje od 80 kilometara od glavnog grada Kabula. Takođe, pokrenuli su žestoki napad iz više pravaca na Mazar-i-Šarif, veliki grad u severnom Avganistanu, koji je tradicionalno antitalibansko uporište, i u kome se od srede nalazi predsednik Ašraf Gani. Zapadni mediji navode da on pokušava da dobije vojnu pomoć lokalnih vođa.

Gani: Ozbiljna pretnja za zemlju

 

Predsednik Avganistana obratio se juče naciji i poručio da neće dozvoliti da u sukobima i dalje ginu nedužni ljudi.

AMERIKA ŽELI DA SMESTI AVGANISTANCE NA KOSOVO I METOHIJU Ekstremisti prete: Šerijatski zakon će važiti u celom svetu!

EPA/ Pete Marovich

 

- U ime Alaha, braćo i sestre, selam. Potpuno sam svestan situacije. Naš prioritet u trenutnoj situaciji je koordinacija lojalnih snaga bezbednosti. Pokrenuo sam konsultacije sa starešinama, političarima, različitim etničkim vođama i međunarodnim partnerima. Ishod ću uskoro podeliti sa svima. Neću dopustiti da u trenutnim sukobima dodatno ginu nedužni ljudi ili da se uništava imovina. Uvek sam želeo napredak Avganistana i nastaviću tim putem. Živeo Avganistan! - poručio je predsednik.

Ovaj grad se nalazi na granici sa Uzbekistanom i Tadžikistanom, a njegov pad značio bi potpuni poraz vlade u Kabulu. Gani je razgovarao sa vođama lokalnih Uzbeka i Tadžika, koji, navodno, ostaju njegovi saveznici, ali u izveštajima se ističe da su tokom ranijih sukoba u Avganistanu lokalni komandanti menjali stranu da bi sačuvali živu glavu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
PiciBlagoCici

15.08.2021 09:30

Sta je bilo Amerikanci,aaaaaaa. Vasa istorija se ponavlja zakuvali u Vijetnamu napustili ga i sve ostale koji su bili lojalni vama,sad isto je sa Avganistanom,a sada ajde malo da uvalimo ostalima ove nase pomagace jer nama ne odgovara da jih uvozimo u USA,ma nemoj,vodi jih sebi kuci. Bolje da nepisem vise....

Rasa

15.08.2021 09:53

Dokle vise ovo svetsko zlo ce da se igra sa svetom...da,l ce jednom da svate svi da su zlotvori obog sveta amerricki vrh.