Vežba Kfora
Foto: Printscreen/Printscreen Facebook

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu i zapovednik evropske komande američke vojske Kristofer Kavoli kazao je da će ova vojna alijansa pojačati svoje rezervne snage na KiM i u Bosni i Hercegovini, odnosno u okviru misija KFOR i EUFOR Altea.

Kavoli je rekao da je takva odluka doneta nakon analiza koje su izvršene jer, kako tvrdi, postoji mogućnost da dođe do eskalacije etničkih tenzija u BiH, što bi dovelo do destabilizacije Zapadnog Balkana.

- Nakon što smo uradili kompletnu reviziju KFOR, došli smo do zaključka da nam treba ne samo više snaga nego i jače snage. Ovaj proces je u toku. Dovešćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi. Pokrenute su bar dve fokusirane misije sa ciljem prikupljanja više informacija i boljeg razumevanja dešavanja na Kosovu i u BiH. Etničke tenzije u Bosni i Hercegovini takođe imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana - rekao je on.

Kontraobaveštajac u penziji Ljuban Karan, komentarišući najave NATO da će ojačati svoje snage na tzv. Kosovu i u BiH, za Alo! kaže da je u toku ozbiljna vojna pretnja prema Srbiji. On ističe da, pored diplomatskih pritisaka tokom hibridnog rata, sve deluje u pravcu ugrožavanja naše zemlje.

ZAŠTO NATO GOMILA TRUPE I ŠALJE TEŠKO NAORUŽANJE NA KIM I U BIH? Srpski narod nikad nije bio u težoj situaciji

Alo

 

 

- Sve ide u pravcu toga da vojna pretnja preraste u vojnu agresiju. Jačanje vojne komponente je, između ostalog, prirpema za vojno rešenje situacije na KiM jer se očigledno velikim silama mnogo žuri zbog toga što im ništa ne ide po planu u Ukrajini. One svoj rat premeštaju na Balkan. Situacija nije naivna. Prišivaju nam etiketu da smo agresori - kaže Karan, uz ocenu da od Drugog svetskog rata pa naovamo Srbija nije bila u težoj situaciji.

On dodaje da je srpski narod na Balkanu veoma ugrožen i da Aljbin Kurti i deo međunarodne zajednice Srbiju i RS pokušavaju da predstave kao agresora.

 

Brnabićeva za Alo!: Zabrinjavajuća poruka!

Na pitanje Alo! kako tumači to što će NATO poslati dodatne trupe na KiM i u BiH, predsednica Skupštine Ana Brnabić kaže da to nije dobra poruka.

- Poruka je zabrinjavajuća jer upravo NATO snage guraju rezoluciju o Srebrenici i znaju da će to izazvati dodatne podele i nestabilnosti i spremaju se za to. Oni ne odustaju od podrivanja mira u BiH i na Balkanu, ne žele ni da daju šansu dijalogu, a sa druge strane akumuliraju trupe da bi valjda sprečili ekslaciju. To se radi dijalogom, a ne presedanima, lomom međunarodnog prava, koji će sutra izazvati probleme, umesto što mislite da ste mnogo moćni i silni i da tako sve možete da rešavate. Nije dobra poruka. Nadam se da će napraviti konsenzus - rekla je Brnabićeva, i dodala:

-  Naše je da se kao potpisnici Dejtona borimo za mir u regionu. Vučić bukvalno radi dan i noć. Razgovara sa brojnim predsednicima, ekspertima, naučnicima. Ovo će, ako uspeju da proguraju, biti presedan koji će biti otvaranje Pandorine kutije, i onda bog neka nam je svima u pomoći.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading