aljbin kurti
Foto: Printscreen

Prištinskom ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji priviđaju se ekstremisti koji su, kako tvrdi, spremni da napadnu lažnu državu Kosovo. Svečlja je rekao da se „oko 400 srpskih ekstremista obučava blizu granice i da za napad čekaju signal od predsednika Srbije Aleksandra Vučića“. U stvari, ovakve izjave služe samo kao najava i opravdanje za nove napade na srpski narod. Na ovaj način Svečlja i Kurti sebi stvaraju alibi za nova krvoprolića.

- Oni oko granice vežbaju za agresivne napade na Kosovo i potreban im je samo nalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kosovske bezbednosne institucije spremaju se da spreče svaki srpski scenario, ali i da se suoče s njim, rekao je Svečlja za albansku TV Njuz24.

Odmah potom, da bi potvrdio Svečljina upozorenja o navodnoj opasnosti, oglasio se poslanik Samoopredeljenja Enver Dugolji, koji je rekao da „nije isključena mogućnost napada na Kosovo“, ali i da je Priština spremna da reaguje.

- Već su obaveštene druge međunarodne institucije, možda one imaju detaljnije informacije. Istina je da te grupe deluju i treniraju za određenu svrhu, a to je narušavanje mira, stabilnosti i napad na teritorijalni suverenitet Kosova - izrekao je Dugolji iste one tvrdnje koje je sa medijima podelio i Dželjalj Svečlja.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić kazao je da bi Svečlju trebalo podsetiti da je u skladu s Ustavom Srbije, Poveljom UN i Rezolucijom 1244 „Kosovo i Metohija deo Srbije“.  On je ponovio da Srbija neće dozvoliti da Srbi na KiM budu izloženi Svečljinoj agresiji, niti agresiji njegovih paravojnih formacija.

KURTI I SVEČLJA PRAVE ALIBI ZA NOVA KRVOPROLIĆA Dokle više?

Foto: MUP Srbije

 

 

- Kad god Svečlja upućuje optužbe na račun predsednika Srbije, zapravo je to najava novog nasilja i pritiska na Srbe kojima želi da ih protera sa njihovih vekovnih ognjišta. Zna on da je laž sve što piše i govori, ali time pokušava da opravda svoju nesamostalnost i nedostatak samopouzdanja jer, za razliku od njega i Kurtija, predsednik Vučić hrabro donosi odluke slušajući svoj narod i za njega je jedini interes zaštita srpskog stanovništva i njihovih interesa na Kosovu i Metohiji - rekao je Gašić.

Dodao je da su sukobi i tenzije jedini rečnik kojim Svečlja, kao i njegov vlasnik Kurti, umeju da komuniciraju, a ne dijalogom, poštovanjem dogovora i međunarodnih sporazuma.

- Nezakonitim preuzimanjem nadležnosti Kfora, stvaranjem nelegalnih baza ROSU na severu KiM, pokazuju da ne poštuju Briselski sporazum, da ne poštuju ni Evropu ni njene institucije i da im mir i vladavina prava nisu ni poznate ni željene kategorije - rekao je Gašić, i dodao da Srbija ne napada ni svoj narod ni svoje teritorije, već brani interese i bezbednost svojih građana, suverenitet i teritorijalni integritet.

- Jer dostojanstvo, nacionalni ponos i očuvanje srpske istorije, tradicije i kulture nema cenu - zaključuje Gašić.

Svečljine izjave nisu samo pretnja, već služe i da skrenu pažnju javnosti sa činjenice da Srbi sa KiM već 4.000 dana čekaju na formiranje ZSO i da im je već dva meseca zabranjeno korišćenje srpskog dinara, odnosno da im je onemogućeno da na jednostavan način primaju svoje plate, socijalna i druga davanja.

Danijela Vujičić na čelu odbora za KiM

Narodna poslanica Danijela Vujičić izabrana je za novu predsednicu Skupštinskog odbora za KiM. Ona je na toj poziciji nasledila Milovana Drecuna.

Rođena je 1978. godine u Prištini, gde je živela sve do 1999. godine.

Iz ovog grada je izbegla u Kruševac, potom se vratila na KiM, i to u Severnu Mitrovicu. Članica je Srpske napredne stranke.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading