Goran Vesić
Foto: Alo/Foto: ALO! / Aleksandar Nalbantjan

On je, povodom obeležavanja 25 godina od NATO bombardovanja, rekao da je današnji dan veoma tužan dan u istoriji Srbije.

Podsetio je da taj dan država prvi put obeležava od 2012. godine, od kada je Aleksandar Vučić postao prvi potpredsednik vlade, pa premijer, a kasnije predsednik.

Vesić je, gostujući na televiziji Pink, rekao da su se juče ambasadori najvećih zemalja koje su članice NATO pakta izvinile Srbije za civilne žrtve uz ocenu da je to dobar gest, ali i nadu da će pre ili kasnije ambasadori početi da polažu cveće na spomenik Milici Rakić u Tašmajdanu jer bi to, kako je rekao, bio pravi dokaz da zaista žale za svim žrtvama.

Vesić je podsetio da je Beograd samo u 20. veku pet puta bombardovan - 1914, 1915, 1941, 1944 i 1999. godine.

“Malo je glavnih gradova u Evropi koji su uništavani pet puta tokom jednog veka i to samo govori o tome kakvu smo tešku istoriju imali i da iz toga treba da izvučemo pouke”, rekao je Vesić.

Govoreći o zgradi koja je uništena tokom NATO bombardovanja, u javnosti poznatoj kao zgradi Generalštaba, Vesić je rekao tu nikada nije ni bio Generalštab već da je ta zgrada napravljena da bude Savezni sekretarijat za narodnu odbranu, a kasnije Ministarstvo odbrane.

Kada je taj objekat građen posle Drugog svetskog rata, srušena su dva objekta da bi se napravio jedan mastodont koji nije odgovarao zgradama koje su se nalazile u okolini – Kasarni VII puka, Vladi Srbije i Generalštabu.

“Na tom mestu 25 godina stoje ruševine i niko nije pokušao da uradi bilo šta po tom pitanju. Cveće nisu znali tu da polože 24 godine”, rekao je Vesić.

Istakao je da je Vlada Srbije odlučna u tome da tamo ne stoje ruševine i da je namera da se taj kompleks revitalizuje.

Naveo je da trenutno nije potpisan nikakav ugovor i dodao da su informacije u “tajkunskim” medijima o tome kako je navodno potpisan neki ugovor i da se nekome taj prostor daje besplatno, lažne.

“Svaki projekat koji se pokrene u Srbiji, koji pokrene predsednik Aleksandar Vučić kao što su spomenik Stefanu Nemanji, fontana na Slaviji, Prokop… ista grupa medija i političkih prevaranata iz opozicije sinhronizovano napada, dok istovremeno navodni stručnjaci, koji su stručni za sve, sinhronizovano daju izjave o tome”, rekao je Vesić i ukazao da se tako stvara atmosfera da sve što se radi u Srbiji nije dobro.

Vesić je rekao da je on ovlašćen od strane vlade da potpiše ugovor i ponovio da nikakav ugovor još nije potpisan.

“Vode se pregovori sa nekoliko kompanija. Kada bude i ako bude dogovorena saradnja sa nekom od njih, mi ćemo o tome obavestiti javnost. Taj sporazum će biti javan i sve što tamo bude trebalo da se radi, javnost će o tome biti upoznata i ako bude bilo potrebno da se menjaju nekakvi urbanistički planovi to će prolaziti kroz proceduru koja je u skladu sa našim zakonima”, rekao je Vesić.

Naveo je da će se insistirati na tome da se tamo napravi memorijalni centar koji će uređivati vlada tako da će u svakom slučaju postojati podsećanje na ono što se dogodilo 1999. godine.

“Da li ćemo se i kada sa nekom od kompanija, kao vlada, dogovoriti, to će biti objavljeno javno. Nećemo ni na koji način da tajimo bilo šta što se dešava tako da ne treba praviti aferu tamo gde je nema”, istakao je Vesić.

Naveo je da ima mnogo objekata uništenih tokom NATO bombardovanja i dodao da je žalosno što neke ranije vlade nisu ni pokušale, a ni uspele da obnove objekte poput Komande ratnog vazduhoplovstva u Zemunu i drugih.

“To samo pokazuje koliko svoj nerad žele da sakriju iza toga što je sadašnja vlada odlučila da zaceli sve te rane koje podsećaju na ono što se dogodilo”, rekao je Vesić.

Kako je dodao, oni koji kritikuju i drže predavanja, time žele da sakriju svoju nesposobnost.

“Sve što uradi Aleksandar Vučić i mi koji radimo sa njim, dokaz je nesposbnosti onih koji su bili pre Vučića i onda, pošto su nesposbni napadaju projekte koje radimo jer time misle da će svoju nesposobnost da sakriju”, zaključio je Vesić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading