Dragiša Milović
Foto: Printscreen/Printscreen

Milović je naglasio da je direktno zbog uredbe centralne banke u Prištini o zabrani dinara na KiM otežan ionako težak život Srba u pokrajini, da su ugroženi zaposleni u Kliničkom centru, ali i pacijenti u bolnicama.

On je u izjavi za "TV Pink" naglasio da su im svakodnevno potrebni mazut, gorivo za sanitete i da je najneophodnija hrana za pacijente.

– Podsetiću da imamo negde oko 536 ležajeva i da naši pacijenti iziskuju, pogotovo oni koji su dijabetčari i onkološki pacijenti, posebnu vrstu ishrane – rekao je zamenik direkora KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Milović je dodao da u okolnostima kada je Priština zabranila promet robe i hrane iz Srbije ova zdravstvena ustanova radi u nenormalnim uslovima.

Naveo je da troše postojeće zalihe naftnih derivata i mazuta, ali da nove isporuke ne stižu i da se gomilaju dugovi dobavljačima kojima plaćaju u dinarima.

Saopštio je da 1.700 radnika, lekara, medicinskih sestara i pomoćnog osoblja već više od mesec dana ne primaju redovno lične dohotke.

Milović je rekao da se u ovoj, praktično jedinoj zdravstvenoj ustanovi na KiM u kojoj Srbi mogu da se leče, već 25 godina gotovo svakodnevno suočavaju sa različitim pritiscima iz Prištine.

Podsetio je da su srpski pacijenti sa KiM ranije morali da idu na vakcinaciju u centralnu Srbiju, a da sada nemaju dovoljno lekova, sanitetskog materijala i hrane, kao i da medicinski aparati ne mogu da se servisiraju zbog nemogućnosti plaćanja u dinarima.

Milović je naglasio da se od dolaska premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na vlast stanje drastično pogoršalo i da su pritisci i psihički i fizički, kao što je bilo „pucanje na decu na sam Badnji dan“.

Naveo je da jučerašnje hapšenje Srbina u severnom delu Kosovske Mitrovice, zbog navodnih zločina počinjenih tokom 1999. godine, govori koliko je situacija za srpski narod nesigurna.

Milović je apelovao na međunarodnu zajednicu, posebno na ambasadore zemalja Kvinte, koji su upoznati sa situacijom, da reaguju zbog „neprihvatljivog stanja za 21. vek u Evropi“.

On je rekao da je to još jedan od primera „dvostrukih standarda“ za Srbe i Albance, poput onih da se proglase legalnim i legitimnim albanski gradonačelnici u srpskim sredinama, koji su izabrani sa nekoliko stotina glasova.

Milović je rekao da su Srbi na KiM zabrinuti šta bi mogli biti sledeći potezi Prištine, pošto je, prema njegovim rečima, sve ovo sa uredbom o zabrani dinara Kurtijeva strategija da se dogovorena Zajednica srpskih opština ne ostvari i ne zaživi i da se stavi u drugi plan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading