Miodrag Linta
Foto: Printscreen/Youtube/Novo jutro

U pitanju su stanovi bivše JNA na kojima postoji stanarsko pravo od pre ratnih sukoba. Većina stanova se nalazi u Sarajevu, a deo u Konjicu, Travniku, Bihaću, Bugojnu i drugim mestima, naveo je Linta, a preneo Tanjug.

- Vlada Federacije BiH nedavno je predložila skandalozne izmene i dopune dva zakona koji stavljaju pred svršen čin prognane Srbe koji u Federaciji BiH imaju stanove sa stanarskim pravom. Predratnim vlasnicima vojnih stanova biće ponuđeno da se po metru kvadratnom isplaćuje 1.000 konvertibilnih maraka (KM), ali da se ta cena umanji za amortizaciju od jedan odsto godišnje, od kada je vlasnik dobio stan. Tržišna vrednost tih stanova u Sarajevu je pet-šest puta viša od ponuđenog iznosa - ističe se u izjavi za javnost.

To konkretno znači da se porodici koja je dobila stan 1989. godine cena po metru kvadratnom umanjuje za 35 odsto, odnosno sa 1.000 KM na 650 KM.

- U pitanju je smišljena diskriminacija da se prognanim Srbima, čiji stanovi vrede od 3.000 do 4.000 KM po metru kvadratnom isplati po 1.000 KM minus amortizacija od jedan odsto godišnje. Ukoliko ne prihvate ponuđenu cenu prognani Srbi će ostati bez stanarskog prava koji su stekli pre ratnih dešavanja u BiH - dodaje se u saopštenju.

Linta je ocenio da je jedino pravedno rešenje za pitanje vojnih stanova u Federaciji BiH, u slučaju da prognani Srbi ne žele ili ne mogu da ostvare povrat ovih stanova, jeste isplata novčane nadoknade u visini tržišne vrednosti stanova.

On je pozvao međunarodne institucije i organizacije u BiH da pošalju jasnu poruku vlastima u Federaciji BiH da odustanu od neustavnih i sramnih zakonskih predloga i da usvoje izmene i dopune zakona koji će prognanim Srbima, odnosno predratnim nosiocima stanarskog prava, omogućiti da dobiju pravičnu novčanu nadoknadu.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading