VAMPIR PROTIV RUSKIH DRONOVA Rat u Ukrajini postaće poprište novog dvoboja
Shutterstock

Iako je verovatno bolest – ne „Drakula“ – bila uzrok neočekivanih smrti i bolesti, vampirska histerija se vekovima širila regionom.

Sada, u skoro ironičnom zaokretu, to bi mogao biti VAMPIR koji bi mogao da pomogne u spasavanju Ukrajine od male leteće pretnje – naime ruskih dronova, koji su gađali civilnu infrastrukturu i energetsku mrežu Ukrajine. L3 Harris Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment (VAMPIRE) je prenosivi komplet koji se može instalirati na većinu vozila sa tovarnim prostorom i može pokrenuti napredni sistem preciznog oružja za eliminaciju (APKVS) ili drugu laserski vođenu municiju.

Prošle nedelje, Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država (DoD) objavilo je planove da pošalje VAMPIR u Ukrajinu do sledećeg leta. Odluka je došla pošto je Rusija nastavila da gađa ukrajinske energetske sisteme dronovima iranske proizvodnje. Ministarstvo odbrane je prvo obećalo da će Kijevu obezbediti sisteme VAMPIR u avgustu, kao deo paketa pomoći od 3 milijarde dolara objavljenog na Dan nezavisnosti Ukrajine.

- Protivvazdušna odbrana je i dalje prioritet, to je nešto na šta ćemo nastaviti da ostanemo fokusirani i radimo što je brže moguće, rekao je sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Pet Rajder. -Što se tiče VAMPIRA, očekujemo dodelu ugovora u narednih nekoliko meseci, a upravo sada očekujemo da će isporuka biti sredinom 2023.

L3 Heris očekuje da će Vampira isporučiti u roku od 9 meseci koji zahteva Pentagon nakon što kompanija bude pod ugovorom, prema portparolu kompanije.

Isplatljiviji

Pored svojih mogućnosti, VAMPIR bi mogao da pomogne Kijevu da reši troškove održavanja efikasnog protivvazdušnog sistema. Prema međunarodnoj analitičkoj kompaniji GlobalData, iako je Ukrajina imala visok stepen uspeha u borbi protiv ruskih napada, sistem protiv bespilotnih letelica VAMPIR bi obezbedio isplativije rešenje u poređenju sa MiG-ovima 29, S-300 i NASAMS-om, odbrambenim sistemima koje zemlja trenutno koristi.

Sistem protiv bespilotnih letelica VAMPIR može se lako montirati na zadnji deo civilnog kamiona, a sa oko 27.000 dolara po jedinici, daleko je jeftiniji od korišćenja avionskih ili zemaljskih odbrambenih sistema.

- Procenjena cena municije za dronove Šahid koju koristi Rusija je između 10.000 i 50.000 hiljada dolara, i kao takva je relativno jeftina za raspoređivanje, objasnio je Vilijam Dejvis, saradnik analitičar GlobalData. „Uporedo sa upotrebom dronova COTS na bojnom polju, Rusija, koja je na početku rata koristila neefikasne i skupe domaće dronove, postaje ozbiljna pretnja ukrajinskim civilima i njenoj vojnoj infrastrukturi.

Raznovrsna lepeza bespilotnih letelica u savremenom sukobu, u rasponu od većih dronova do malih “kamikaza dronova”, takođe znači da sistemi protiv bespilotnih letelica (C-UAS) moraju biti u stanju da otkriju i zaustave podjednako raznolik spektar pretnji, a da i dalje imaju nizak odnos cene po udarcu.

Prema ekspertima, prednost sistema VAMPIRE je što se lako premešta po potrebi, kao i niska cena i zadovoljavanje ukrajinskih potreba borbe protiv dronova. Korišćenje konvertovanih komercijalnih dronova uz tradicionalne protivvazdušne sisteme moglo bi Ukrajini da obezbedi efikasnu višeslojnu mrežu protivvazdušne odbrane. Kako bespilotni sistemi nastavljaju da se šire, C-UAS će postati sve vitalniji.

Ipak, VAMPIR možda nije idealno rešenje za borbu protiv iranskih dronova ove zime.

- Raspoređivanje sistema VAMPIR će Ukrajini dati slobodu da mobiliše svoje protivvazdušne sisteme za odbranu ključne infrastrukture, rekao je Dejvis u mejlu. „Ali ograničenje dometa sistema je oko dve milje, a ovo u kombinaciji sa činjenicom da se neće pojaviti u Ukrajini do sredine 2023. znači da još uvek nije čudesno rešenje za ukrajinske probleme sa dronovima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading