KAKVOG SMO EKSPERTA IZGUBILI! Orban priznao NATO namere, a ovako je Lazanski pisao o kopnenoj agresiji - Plan bio da se na Srbiju udari i iz Vukovara!
Foto: Alo ilustracija

Odgovarajuće kopnene snage za radikalnu invaziju na SR Jugoslaviju, na prostorima oko naše zemlje, NATO u junu 1999. nije imao, objasnio je Lazanski.

- NATO bi u napadu na tom delu celokupnog kružnog fronta, ili osnovice, imao u prvom ešalonu četiri divizije, dok bi dve divizije morao da postavi radi odbrane Makedonije i Albanije za slučaj jugoslovenskog kontranapada. Dakle, kapaciteti i potencijali NATO-a u junu 1999. nisu bili dovoljni za kopnenu agresiju radikalnog karaktera, jer za tako nešto bilo je potrebno najmanje 12 divizija sa punom logističkom podrškom. Da bi se nemačka vojska pripremila za udare protiv Jugoslavije iz pravca Mađarske trebalo bi joj četiri meseca, Amerikancima i Britancima šest meseci. To je vremenski normativ dovlačenja snaga i logistike i vreme prvog raspoređivanja po pravcu mogućeg borbenog nastupanja. Odgovarajuće kopnene snage za radikalnu invaziju na SR Jugoslaviju, na prostorima oko naše zemlje, NATO u junu 1999. nije imao. Četiri, ili šest meseci dovlačenja tih snaga znači ući u jesen i zimu, a na takvim terenima teška borbena tehnika ne dolazi do punog izražaja - naveo je tada Lazanski.

On je tvrdio da su generali u Vašingtonu i u Londonu znali su da su jugoslovenske snage područje između Dunava i Tise minirale, da na tom prostoru Beograd ima snažne protivoklopne snage, da su Novi Sad i Zrenjanin jake tačke otpora na putu ka Beogradu.

- Jedan pravac udara NATO-a trebalo je da ide ka Somboru podržan i napadom iz pravca Vukovara - pisao je Lazanski.

KAKVOG SMO EKSPERTA IZGUBILI! Orban priznao NATO namere, a ovako je Lazanski pisao o kopnenoj agresiji - Plan bio da se na Srbiju udari i iz Vukovara!

Foto: Printscreen RTS

 

Podsećamo, predsednik Aleksandar Vučić je nedavno rekao da je 1999. godine "Mađarska je trebala kopnom da napadne Srbiju, kako bi se razvukle naše snage."

- Viktor Orban mi je to povrdio i dao mi je dozvolu da govorim o tome. Od njega je Bil Klinton tražio da napadnu Srbiju, a Orban je to odbio - istakao je Vučić.

Predsednik SRS Vojislav Šešelj je, komentarišući navode mađarskog premijera Viktora Orbana, izjavio za TV Pink da je SRJ imala dovoljno snaga u Vojvodini 1999. godine.

- Imali smo i aviona sklonjenih ispod podvožnjaka na novosadskom auto-putu - kazao je Šešelj, koji je tada bio potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Pratite nas na Telegramu!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading