MINISTAR VULIN OBRATIO SE IZ BRISELA Srbija pokazala solidarnost pomažući susedima na terenu (FOTO)
Foto: MUP Srbije

Prema njegovim rečima, solidarnost nije nešto što se dovodi u pitanje, solidarnost je nešto što pokazujemo na terenu, na delu, moramo imati jasna pravila, a Srbija je pomažući Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Republici Srpskoj, Grčkoj, svima koji su tu pomoć i tražili to i pokazala.

Foto: MUP Srbije

 

 

„Srbija je pokazala solidarnost i tako ćemo i nastaviti. Ako mi ne verujete, pogledajte našu solidarnost u odnosu prema migrantskoj krizi. U vreme klimatskih promena i promena pravila „igre“ da li možemo da očekujemo solidarnost bez jasnih pravila. Napravimo jasna pravila jer ona stvaraju organizovano društvo. Potrebno je centralizovati civilnu zaštitu i učiniti da ona efikasnije reaguje“, istakao je ministar Vulin na koordinacionom sastanku visokog nivoa za reagovanje u vanrednim situacijama u Briselu, na kome je učestvovalo više od 30 predstavnika evropskih zemalja.

Naglasio je da Srbija podržava snažniju upotrebu helikoptera u gašenju velikih požara i istakao da se ne slaže sa hrvatskim ministrom, da su avioni ti koji treba da drže primat, jer su oni superiorni samo na teritorijama blizu mora, a praksa u Srbiji je pokazala da su beskorisni kao i u drugim kontinentalnim zemljama.

„Prirodne katastrofe nas uče da moramo da radimo zajedno, mnoge od njih su izazvane ljudskim faktorom - klimatskim promenama koje je izazvao čovek ili glupošću. Potrebno nam je više helikoptera, tehnologije, podrške, moramo zajedno naći model borbe sa posledicama katastrofa“, kazao je ministar Vulin.

Potrebno je, kako je naglasio, povećati broj vatrogasaca koji će se boriti sa posledicama požara – „Avijacija je odlična, ali bez ljudi, vatrogasaca, podrške na terenu, nema pobede“.

Ministar Vulin je upozorio da ekološki terorizam može biti nova pretnja svetu, jer je jeftin, lak i uništavajući i da ujedinjeni moramo učiniti sve da se tome suprotstavimo. 

Ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec se zahvalio na pomoći koju su u gašenju požara jula 2022. godine preko Mehanizma civilne zaštite Unije pružile države među kojima se posebno istakla Republika Srbija.

Republika Srbija ima potpisanih 13 sporazuma o saradnji u zaštiti od katastrofa, a poslednji koji je potpisan je Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu, potpisan na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u okviru incijative  „Otvoreni Balkan“.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading