"NEDOPUSTIVO I NEPRIHVATLJIVO" Selaković pred Komitetom ministara Saveta Evrope o zahtevu Prištine
TANJUG/ RADE PRELIC

On je naglasio da će Srbija svim raspoloživim diplomatskim sredstvima odgovoriti na taj potez Prištine.

„Zahtev za članstvo za Prištinu predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredeljenje i jeste pokušaj da se ta organizacija zloupotrebi. To je duboko u suprotnosti sa normama i pravilima Saveta Evrope, drugih međunarodnih organizacija i međunarodnog prava. Dodatno, ovo je samo još jedan jasan pokazatelj da Priština nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga, već se po ko zna koji put odlučila za unilateralni pristup“, izjavio je Selaković.

On je ukazao da je spoljna politika Srbije zasnovana na principima poštovanja međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država i upozorio da zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope predstavlja grubo kršenje teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Selaković je poručio da Srbija podržava svaki angažman Saveta Evrope na Kosovu i Metohiji koji ima za cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa Rezolucijom Saveta Bezbednosti UN 1244 i statusno neutralnim pristupom Saveta Evrope.

„Republika Srbija veruje da su vrednosti Saveta Evrope osnova za očuvanje stabilnosti i prosperiteta u Evropi, i za njih se zalaže. U našem regionu nastavljamo da doprinosimo stabilnosti i promovisanju načela i vrednosti Saveta Evrope. To je važan deo našeg puta ka članstvu u Evropskoj uniji, kojem smo u potpunosti posvećeni, a na kojima ujedno temeljimo i zaštitu svojih nacionalnih interesa“, zaključio je Selaković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading