"NAJVAŽNIJE MI JE DA SAČUVAM SRBIJU U OVA TEŠKA VREMENA" Vučić o razgovoru sa Putinom, novoj pomoći građanima od 10.000 dinara i izborima: Razgovaraću sa svima, pa i sa Đilasom
Printscreen/ RTS

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić bio je gost emisije "Četvrtkom u 9" na RTS1.

Izbori

Posle ubedljive pobede Vučića na izborima, predsednik je odgovarao na pitanja kako je razumeo poruke birača.

Vučić je naveo da nije razmišljao o tome ko mu je čestitao pobedu i da to nije učinio niko od političkih protivnika.

- Meni to ne smeta, meni je ceo svet čestitao, a pre svih - građani Srbije. Kada pobedite sa 60,4 odsto glasova u jednoj maloj zemlji, to je veliki uspeh. Podsetiću vas da su me 2008. Dačić i Antić varali mesecima i da su demokrate napravile vlast iako nisu imali većinu. Tada sam čestitao Đilasu džentlmenski. Meni je sada ceo svet čestitao, a ovde nisu i to govori o njima - rekao je Vučić.

Printscreen/ RTS

 

On je istakao da su rezultati izbora razlika između onih koji imaju snagu, principe i moral i onih koji to nemaju.

- Ponosan sam na rezultat i na građane, za koje kaže da su izabrali odgovornu politiku, a ne "politiku dobacivanja".

Kako kaže, za njegovo vreme Srbija je ekonomski rasla, građeni su putevi i pruge, otvarane fabrike i povećavane plate i penzije, a nije bilo ratova, nestabilnosti i sankcija.

- Hvala ljudima u Srbiji na poverenju koje su mi ukazali. Ćutao sam četiri dana i pustio da slave ovi sa 4 i 5 odsto, a mi sa 43 na parlamentarnim i 60 na predsedničkim smo ćutali - rekao je Vučić.

Vučić i Putin

Vučić je otkrio i nekoliko detalja o razgovoru sa Putinom.

- On je bio veoma fer. Daću vam jedan detalj iz razgovora. Pričali smo o svemu, o gasu, nafti, NIS... Razgovor je bio dobar i korektan. Nas dvojica se dugo poznajemo i ja ne mogu i neću da prihvatim pristup u kojem njega nazivaju Hitlerom i ludakom. On nije ludak, niti se ponaša histerično. Vrlo je stabilno, smireno i racionalno govorio u razgovoru sa mnom. Postigli smo značajan deo saglasnosti i to je veoma važno za Srbiju. Želeo je da me informiše oko situacije u Ukrajini i oko Buče, planova... Kaže da sve ide u skladu sa njegovim planovima. Ja sam mu rekao da to ne mora da mi govori jer sam ja predsednik male zemlje koja ne može da određuje sudbinu sveta i koja gleda da se skloni od svega, da sačuva napaćenu zemlju koja zna šta su ratovi i sankcije. Putin mi je rekao da razgovara i sa predstavnicima još manjih zemalja, čak je naveo primer. Rekao je i da ima poseban odnos prema srpskom narodu - kazao je Vučić.

Predsednik kaže da je Putinu ponovio zaključke sa Saveta za nacionalnu bezbednost i istakao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

Glasanje u UN

Govoreći o glasanju Srbije za izbacivanju Rusije iz Saveta za ljudska prava, Vučić kaže da je Srbija bila ucenjena.

Kako kaže predsednik Srbija se uoči glasanja u UN našla pod velikim pritiskom.

Vučić je podsetio na odluku EU da samo do 15. maja Srbija može da uvozi naftu jer bi bila trostruko skuplja.

- Hoću da ljudi razumeju. Srbija je pod velikom ucenom. Srbiji preti "nuklearni udar" ne oružani već paket sankcija i zaustavljanje evropskog puta. I šta onda da radimo pitam ove patriote?! Srbija je jedina u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. Ja sam dobio orden Aleksandra Nevskog i znam šta govorim i šta Srbija radi. Sve uspevamo da izdržimo. Držimo svoj politički kurs, pošten, moralan i častan. Nismo izolovani od sveta, nećemo da okrenemo leđa Rusiji, ali smo na evropskom putu. Srbija neće da otima rusku imovinu, čak je spremna da se odrekne prava preče kupovine u NIS.

Drama na nebu

Predsednik Vučić je otrkio da je civilni avion na letu Beograd-Moskva praćen od strane jednog lovca i da će Srbija insistirati na objašnjenju čiji je to borbeni avion i zašto je izazvao pretnju civilima.

On je pročitao zvaničan izveštaj sa jučerašnjeg leta iz Moskve za Beograd.

- Kasnio je tri sata i 20 minuta. Nedaleko od ruske granice sa Letonijom smo upozoreni da probamo da vizuelno identifikujemo avion pored našeg. Pored je bio vojni lovac. Očigledno u ruskoj vazdušnoj zoni je bio NATO avion. Išao je pravcem s leva na desno, ali bez ugrožavanja bezbednosti našeg aviona. Onda je brzo nestao iz vidokruga - pročitao je Vučić izveštaj pilota Erbasa.

Printscreen/ RTS

 

Kako kaže, Srbija će tražiti objašnjenje od NATO povodom incidenta, najavio je predsednik.

Objašnjava da je to rekao samo da bi objasnio razmere pritiska. Kaže i da mu je drag zapad, da beskrajno voli Rusiju, a najviše Srbiju.

- Ja volim Rusiju, ali najviše volim Srbiju. Moramo razmišljati svojom glavom i čuvati Srbiju koja je pod strašnim pritiscima. Mnogi su kod nas izlazili na ulice i pred očima zapada hteli da nas predstave kao neprijatelje te civilizacije i doveli svoju zemlju u opasnost - kaže Vučić.

Cene

Vučić je pomenuo da sve zemlje Zapada ulaze u istorisjki stepen inflacije i podsetio na izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca da je vreme jeftinih stvari prošlo.

Vučić tvrdi da je državna kasa jača nego ikada. Predsednik je uporedio i cene pojedinih proizvoda u regionu i u Srbiji, objašnjavajući da su u Srbiji cene niže.

- Ulje je ubedljivo najjeftinije u Srbiji. Jaja takođe, juneći but... - rekao je Vučić.

Rusija

Vučić kaže da će donositi odluke u najboljem interesu Srbije u svakom trenutku, a još nijednu odluku o restriktivnoj meri protiv Rusije nismo doneli i "gledaćemo da tako ostane".

- Najlakše je postaviti Vučića na vetrometinu, a svi znaju da govorim istinu i koliko sam u pravu - izjavio je on.

Podsetio je da Srbija nije politički neutralna država jer je na evropskom putu, ali jeste vojno neutralna.

Putin i naoružanje

Vučić je otkrio da je Putinu otvoreno predočio stavove Srbije i naveo da je iskreno govorio o svemu sa predsednikom Rusije.

- Mi smo vojno neutralna država. Politički nismo neutralni jer smo na evropskom putu. Mi smo kupili mnogo oružja koje ne može da dođe do Srbije jer mnogi ne žele da Srbija bude jaka. Razmišljamo i da tužimo sve zemlje koje nam nisu dozvolile prelet i da do nas dože oružje koje smo pošteno platili. Mnogi bezobrazno prete Srbiji i žele da slome naš slobodarski duh i poziciju u kojoj smo suverena zemlja koja samostalno donosi odluke.

Sport

Vučić navodi da su srpski klubovi i reprezentacija u opasnosti od suspenzije sa svih takmičenja i Olimpijskih igara ukoliko ne budu pristali na slanje istovetnih političkih poruka koje dolaze sa Zapada.

- Atletsko svetsko prvenstvo je održano u Beogradu, a u nekoj federaciji su izmislili da dođe bilo ko od predstavnika lažne države Kosovo, iako nisu imali predstavnike, ali je Srbija izbegla isticanje zastave država, objašnjava Vučić.Da smo odbili gostoprimstvo, ne bismo mogli da učestvujemo na takmičenjima, Olimpijske igre, evropska i svetska prvenstva. Onda smo se jurili sa njima jer je predstavnica tzv. Kosova skidala nalepnicu da se vidi ime lažne države, a redar joj je vraćao nalepnicu.

Printscreen/ RTS

 

Vučič je kratko prokomentarisao i odluku KK Crvena Zvezda i dešavanja sa utakmice protiv Žalgirisa u Litvaniji.

- To je odluka kluba. To je bila politička poruka, a ne samo poruka "Stop ratu". - rekao je Vučić.

10.000 dinara za radnike u socijalnim ustanovama

Radnici u socijalnim ustanovama dobiće 10.000 dinara jednokratne pomoći najavio je predsednik.

- Za negovateljice, spremačice i kuvarice u socijalnim ustanovama imam lepe vesti da će dobiti 10.000 dinara jednokratnu isplatu. Kada smo davali zdravstvenim radnicima, nismo dali za njih i to je naš dug prema njima - izjavio je Vučić.

Dodao je da će isplata biti za nekoliko dana.

Inflacija

Vučić je naveo da, ukoliko Srbija ne zadrži postojeći politički kurs, državi preti nestanak goriva i svih energenata, inflacija i kraj isplate penzija.

Kaže da moli ljude za strpljenje, pamet, mudrost i poverenje.

- Svi oni koji glume velike heroje, a znam ih kakve su kukavice kad god ih pozovu u neku ambasadu, razorili bi zemlju za pet minuta - rekao je on.

Printscreen/ RTS

 

Kaže da to nije govorio pre izbora, već sada.

Dodaje da je strahovito ljut zbog naše odbrambene industrije, kao i zbog robnih rezervi koje nisu proveravane dok se on nije setio da ih proveri.

- Piše da imamo pšenice, pa ispadne da nemamo jer su je prodali i stavili novac u džep. Dojče banka predviđa recesiju Nemačkoj, pakao za celu Evropu, možda čak i mnogo gore nego tokom pandemije. Pogoršaju li se uslovi i dođe li do otvorenog sukoba istoka i zapada, piši propalo i daj da sačuvamo žive glave - otkrio je predsednik Srbije.

Ističe da se država truži da zauzdamo inflaciju.

- Zato je NBS podigla referentnu kamatnu stopu - rekao je on.

Izbori

Predsednik je naveo da njegova stranka ima stabilmnu parlamentarnu većinu i da će SNS uz koalicione partnere imati najmanje 135 poslanika.

Kako kaže, čuo je za predloge i iz njegove partije da se ponove parlamentarni i beogradski izbori.

Kaže da u SNS postoji veliki interes da se ponovo ide na parlamentarne izbore.

- Oni su to mislili do kraja godine, zajedno sa gradskim - rekao je Vučić, ali je kazao da nije saglasan, bar oko parlamentarnih izbora i da želi o tome da razgovara sa ljudima iz SNS.

Printscreen/ RTS

 

Vučić je naveo da ga je Dačić zvao mnogo puta od izbora i podsetio da SPS nije bio potreban SNS u četiri vlade, ali su ipak bili partneri i naveo da je zahvalan toj stranci, ali da to nije bio presudan faktor za njegovu pobedu u prvom krugu.

- Ja sam tokom kampanje morao da vodim državu i da se ponašam odgovorno, a ostali su bili na raspustu i vodili kampanju nudeći populističku politiku kojom bi za pet dana uništili državu.

- Nikada ni prema kome nisam bio nefer i uvek sam svoju glavu postavljao tamo gde oni nisu nogu - rekao je predsednik Srbije.

Poruke izbora

Vučić kaže da je shavtio poruke naroda na izborima.

- Nije korektno što analitičari ne ističu da je SNS pobednik izbora, ali da nije zadovoljan rezultatom SNS na izborima, a da nije sasvim zadovoljan ni svojim rezultatom, ali da je ponosan na njega i da je istorijski.

Kaže i da je razumeo poruke ljudi i da "oni hoće da Vučić vodi zemlju", ali žele da ih predsednik više čuje glasanjem za druge liste na parlamentarnim izborima.

- Dali su mi poverenje. Žele da ih Vučić vodi. Ići ću još više u narod i da mu objašnjava sve što se dešava. Za parlamentarne su dali podršku i nekim drugima. Žele da ih predsednik više čuje glasanjem za druge liste na parlamentarnim izborima. Takođe, narod želi veću transparentnost u velikim projektima. Ljudi nisu zadovoljni nekim kadrovima u SNS, a ni ja nisam. Žele bolje kadrove oko mene i zato ćemo imati velike promene u stranci. Vrlo dobro sam razumeo poruke naroda.

Printscreen/ RTS

 

Predsednik je takođe potvrdio svoju odluku da će dati ostavku na mesto predsednika SNS.

- Nisam se bavio strukturom i kadrovima. Jedino razmišljam kako Srbiju da izvučemo iz problema za koji nismo krivi.

Đilas

Vučić kaže da se sa Draganom Đilasom nije video ni čuo godinama. 

- Što se tiče Beograda, imamo 55 poslanika na obe strane. Odjednom su neki mogli da sednu sa Marinikom Tepić, a drugi sa "fašistima". Sad je u toku proveravanje po uzorku koji gospodin Radulović traži koji se kao gospodin Šešelj ponašao odgovornije, a to će im se isplatiti jer ljudi umeju da cene principijelnost. Svi znaju da nije bilo krađe - kaže on.

Vučić kaže da je prelazak Tadićeve liste u domenu fantastike, ali da poziv glasačima da se glasa za tu listu smatra sramotnim izigravanjem volje građana.

Printscreen/ RTS

 

Predsednik ističe da SNS ima većinu Skupštini grada i da su ga o tome obavestili funkcioneri koji se bave Beogradom.

- Ima ljudi koji hoće da idu sa nama, a sa ovima neće ni za živu glavu. Znam da imamo većinu. Sada je to samo pitanje legitimiteta, a ne većine. Pitanje legitimiteta je izazov za nas. Niko nije doveo u pitanje moju pobedu na predsedničkim i SNS-a na paralmentarnim, a za Beograd sam spreman da razgovaram sa svojim stranačkim kolegama i da razmotrimo sve opcije.

- Đilas je dobro izračunao i da su novi izbori do kraja godine "maksimalistički zahtev". Razgovaraću sa svima, pa i sa Đilasom. U nedelju ili ponedeljak. 

Vlada nacionalnog spasa

Vučić je naveo da je spreman na razgovor sa svim parlamentarnim strankama i da mu je cilj smirivanje tenzija u zemlji u trenutku kada prolazi kroz turbulentan period imajući u vidu situaciju u svetu.

Ističe da ne misli da je vlada nacionalnog jedinstva potrebna, već da je potrebno smirivanje tenzija u zeljmi.

- Sve što je potrebno i moguće uradiću za smirivanje tenzija i sa svakim ću razgovarati - kazao je on.

Printscreen/ RTS

 

Ističe da nije hteo da razgovara sa onima iz opozicije koji su ga nazivali "ludakom" ili "psihopatom", ali da sada neće odlagati razgovore na koje je na ozbiljan način pozvan.

Kaže da je otvoren i za razgovore sa vanparlamentarnim strankama. Tvrdi da je nemoguće da ovaj skupštinski savez bude efikasniji. Založio se za izbacivanje laži i neprimerenog rečnika iz političkog života i da je već u kampanji smirio ton.

Ekologija

Predsednik kaže da će država uložiti još novca u zaštitu životne sredine i naveo da su određeni energenti neophodni Srbiji.

- Imaćemo uglja sigurno i da ga nema, ne bi bilo struje večeras nigde u Srbiji. Što se tiče bakra, sada je u Boru prosečna plata 770 evra, a mnogi su vodili kampanju protiv Kineza. Što se tiče litijuma i Rio Tinta mislim da je odluka vlade bila greška i da je trebalo sačekati sve procene rizika po životnu sredinu.

Printscreen/ RTS

 

Vučić je naveo da su mnogi koji su protestovali protiv iskopavanja litijuma plaćeni od Rokfelera i drugih stranih organizacija.

- Ti koji dobijaju novac iz inostranstva lažu kako sam plaćao Bila Klintona, a ja sam ga video na jednom skupu gde sam branio Srbe i pričao isitinu o ratu u BiH i događajim u Srebrenici.

Čestitke

Vučić navodi da su mu u regionu gotovo svi čestitali izbornu pobedu, a da je za Mila Đukanoviča čuo iz medija.

- Čuo sam se sa Ramom, sastao sa Srbima iz BiH, svi su mi čestitali. Iste večeri sam se čuo sa Orbanom koji je imao takođe izbore.

Analitičar

Vučić nije želeo da komentariše predstojeće izbore u Frnacuskoj i naveo je da će jednom kada ne bude na odgovornoj državnoj funkciji možda gosotovati kao analitičar.

- Možda bi vam emisija bila gledanija nego neki drugi koji gostuju.

Printscreen/ RTS

 

Vučić je naveo da Zapad želi kraj Rusije i da se plaši svetskog sukoba jer se Tajvan naoružava.

- Niko tu ne želi da čuje drugog već samo hoće poraz one druge strane. Niko ne želi da čuje ni Putina. Zapad želi kraj Rusije i kao države i teritorijalno. Doći će nam još jedna kriza i plašim se globalnog sukoba jer vidite kako se sad i Tajvan naoružava.

Drugi mandat

Vučić kaže da bi voleo da ostane upamćen kao neko ko je sačuvao mir u Srbiji i kao graditelj koji je gradio i modernizovao Srbiju od zaostale zemlje bez kanalizacije do najmodernijih prečišćivača voda i kao neko ko je u najvećim mogućim krizama i prirodnim katastrofama uspevao da sačuva narod i državu.

Predsednik je naveo da će Srbija uskoro nastaviti sa velikim projektima.

- Gradićemo brzu prugu do Subotice. Ići ćemo do crnogorske granice auto-putem i graditi brzu prugu do Crne Gore. Povezaćemo se brzim saobraćajnicama sa celom Evropom.

SP u Kataru

Vučić je izrazio nadu da će Srbija na SP u Kataru doći do polufinala.

- Ušao sam u taj avion pred odlazak naših fudbalera i rekao: Momci pobedite taj Portugal. Eto, oni su pobedili. Nama je sada teška grupa, ali možemo da prođemo, a onda se ukrštamo sa protivnicima koje smo već pobeđivali poput Portugala, a posle mogu i Hrvati da nam padnu i verujem da možemo do polufinala.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Nevena

07.04.2022 10:02

Sigurna sam u to da Vučic nece da prihvati zahtev Đilasa!

Sara

07.04.2022 10:04

Trebalo bi, SADA znam da necu glasati za Milosa VEC za Vucica

Ivana

07.04.2022 10:17

Đilas je izgubio izbore, tako da ne vidim potrebu da se ponavljaju. Rezultati su kristalno jasni.

Mira

07.04.2022 10:46

Mislim da nema razloga da se izbori ponove samo zato sto opoziciji ne odgovara rezultat.

Vlastimir

07.04.2022 14:44

Volja naroda se ne menja. Rezultat je jasan. Ko gubi ima pravo da se ljuti.

Glas razuma

07.04.2022 22:09

Pisite sta hocete, Vucic je najbolje resenje trenutno za Srbiju!