PUTIN SE NE POVLAČI Miloš Ković analizira rat u Ukrajini - Rusija je naučila važnu lekciju (VIDEO)
Foto: PjerMedia Info printskrin

„Rusija je devedesetih godina prošla kroz istorijski period ugađanja zapadnim silama, na kraju su stigli tamo dokle su stigli. Postavilo se na kraju pitanje vlasništva nad Sibirom. Mislim da je Rusija naučila važnu lekciju – bez obzira na to koliko se povlačite pred golom silom NATO-a, nikada nećete biti dovoljno mali da bi vas ostavili na miru“, objasnio je Ković za emisiju "Oko" koja se emituje na RTS.

Smatra da je ruska diplomatija naučila lekciju i da je to ona lekcija koju je srpska diplomatija učila od 2000. godine naovamo.

„Večito povlađivanje i ugađanje silama Zapada vodi u propast“, ističe Ković i dodaje da je strana koja je prva posegla za silom NATO, što je i Srbija osetila na svojoj koži devedesetih godina.

Kada je reč o upotrebi sile u međunarodnim odnosima, Ković objašnjava da se moć velikih država meri silom, i da je to doktrina realizma, koja ima zapadne korene, a ne ruske.

„Ta sila se meri naoružanjem, brojem stanovnika, brojem vojnika, ekonomskim resursima. Dakle, nažalost, voleli mi to ili ne, sila odlučuje u međunarodnim odnosima. To je ta doktrina realizma. To nije doktrina koju su stvorili Rusi, već anglosaksonska doktrina koja ima svoje italijanske korene“, naveo je Ković.

Ocenjuje da su u Moskvi shvatili da se radi o golom opstanku ruskog naroda u Donjecku i Lugansku, jer, kako je dodao, stradanje tih civila za Zapad ne postoji.

Dolazak NATO-a na teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza direktno ugrožava strateške interese jedne velike sile, ukazuje Ković i podseća da su Sjedinjene Države bile spremne da pokrenu treći svetski rat zbog Kube.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading