NARODNI POSLANIK ALEKSANDAR ČOTRIĆ U INTERVJUU ZA ALO! PORUČIO Legija i Zvezdan Jovanović nisu patriote!
Aleksandar Čotrić - Alo - V. Marković

U razgovoru za Alo! ističe da aktuelni saziv skupštine Srbije jeste specifičan, ali da odgovornost nije na vlasti, već na opoziciji koja je prethodne izbore bojkotovala.

- Mislim da opozicija nedostaje, ali da, s druge strane, nije ugrožen parlamentarizam jer zadatak skupštine jeste rasprava i donošenje zakona, a to se u ovom sazivu čini vrlo efikasno, stručno, argumentovano i sistemski.

Kojim aforizmom biste opisali aktuelni saziv?

- Više opoziciji nedostaje parlament, nego parlamentu opozicija.

Sledeće godine nas očekuju izbori, možda će biti održani i vanredni parlamentarni, očekujete li da ćete se ponovo naći u skupštinskoj klupi?

- To, pre svega, zavisi od građana koji na izborima dodeljuju mandate svojim predstavnicima.

Da li će opozicija koja je bojkotovala prošle izbore izaći na naredne?

- Iako deo opozicije još nije doneo odluku o tome, mislim da ovoga puta neće bojkotovati izbore, jer za to nema razloga, kao što ih nije bilo ni prošle godine. Samo nisam siguran da birači njih neće bojkotovati.

SPO je osudio medijsku promociju terorista i ubica Zorana Ðinđića, Ivana Stambolića, Slavka Ćuruvije, četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali i organizatora dvostrukog atentata na Vuka Draškovića, kako to komentarišete?

- Srbija je demokratska, pravna i uređena država. Da bi to i ostala, mora se zaustaviti kampanja pojedinih medija, nekih organizacija i pojedinaca da se rehabilituju i puste na slobodu okorele ubice i zločinci koji su za vreme prethodnih režima terorisali građane i, zarad opstanka ili povratka na vlast, likvidirali političke protivnike. Reč je o tome da Legija, Zvezdan Jovanović i drugi osuđeni pripadnici „crvenih beretki“ nisu patriote, već bezobzirni i surovi izvršioci najtežih krivičnih dela i pretnja svakom poštenom građaninu, kao i budućnosti i evropskoj perspektivi Srbije.

NARODNI POSLANIK ALEKSANDAR ČOTRIĆ U INTERVJUU ZA ALO! PORUČIO Legija i Zvezdan Jovanović nisu patriote!

Skupština - ALO - Dejan Briza

 

Mnogi kažu da SPO više ne postoji, da li je to tačno?

- SPO je stranka koja je potrebna Srbiji, jer se i dalje snažno bori za Srbiju na Zapadu, uklanjanje svih prepreka na putu naše zemlje u EU, evroatlantske integracije, najbolje odnose sa SAD, pronalaženje mirnog i diplomatskog rešenja za Kosovo, decentralizaciju i regionalizaciju Srbije, reformu službi bezbednosti i otvaranje njihovih dosijea, poštovanje i obnovu tradicionalnih nacionalnih i porodičnih vrednosti. SPO postoji tri decenije, postoji sada i postojaće i u budućnosti.

Postoji li šansa da se Vuk Drašković na narednim izborima kandiduje za neku funkciju?

- To je pitanje za Vuka, kao i za nadležna stranačka tela, kada za to dođe vreme.

Čitav život ste proveli u jednoj stranci, to je retkost, kako vam je to pošlo za rukom?

 - Jedan sam od osnivača SPO, dakle u njegovim redovima sam trideset i jednu godinu. U ovoj sam stranci bio i u lepim trenucima, ali i onim teškim kada su predsednik, njegova supruga i naši članovi bili meta ubistava, atentata, otmica, hapšenja, prebijanja, zastrašivanja, progona… SPO je velika stranka po onome za šta se bori. Ostao sam veran, jer je za sve to vreme SPO ostao veran sebi i svojim izvornim principima. Jedan od njih je da sreću srpskog naroda nikada ne smemo graditi na nesreći bilo kojeg drugog naroda i da se za svoja prava ne smemo boriti gaženjem prava drugih. SPO jeste stranka, ali je i jedna velika porodica. U njoj smo povezani idejama i osećanjem borbe za bolju, bogatiju, lepšu i uređeniju Srbiju. Srbija u Evropi i Evropa u Srbiji jeste slogan, ali i naš program.

Da li ste nekada razmišljali u prelasku u SNS, s obzirom na to da podržavate politiku Aleksandra Vučića?

- Izuzetno poštujem Aleksandra Vučića. Poznajemo se od 1994. kada smo po prvi put bili izabrani za poslanike. Uvažavam ga jer je vrlo obrazovan, pošten, uporan, neumoran u obavljanju svih poslova, hrabar u donošenju odluka i ima viziju Srbije za godine i decenije unapred. Najzaslužniji je što je Srbija danas ekonomski, politički, diplomatski i vojno snažna i poštovana u svetu. On nije samo političar, nego je i državnik koji je pokrenuo i sproveo takve reforme, kakve su, svojevremeno, zahvaljujući Petru Velikom ili Kemalu Ataturku, izmenile, modernizovale i preporodile Rusiju i Tursku. Kao član SPO podržavam Aleksandra Vučića, jer osim što je lider SNS-a, on je i istinski predsednik svih građana Srbije.

Da li ste se nekada pokajali što ste ušli u politiku?

- Možda bih ja izašao iz politike, ali politika ne može da izađe iz mene. Ako se politika doživljava i praktikuje kao rad u opštem interesu i služenje građanima, i ukoliko je zasnovana na principima istine, pravičnosti i odgovornosti, ona je plemenita i korisna delatnost. Tako je vidim od početka i ništa se u ove tri decenije nije promenilo. Bilo je mnogo teških trenutaka, posebno kada su devedesetih godina prošlog veka bili ubijani moji prijatelji i saborci, ali njihova žrtva mi je bila dodatni podsticaj da ostvarimo i njihov san o demokratskoj i evropskoj Srbiji. Sada to postaje stvarnost.

Gde vidite sebe za deset godina?

- Vidim sebe i sve građane u još razvijenijoj Srbiji, a Srbiju u EU.

Žao mi je što Zukorlić
neće ostvariti svoj san

Pre desetak dana je iznenada preminuo Muamer Zukorlić. Po čemu ćete ga pamtiti?

- Muamera Zukorlića pamtiću, na prvom mestu, kao dobrog čoveka širokih shvatanja i razumevanja za drugog i drugačije, zatim kao briljantnog intelektualca, te kao vrednog i sposobnog verskog lidera, i potom političara. Bili smo prijatelji i dobro smo se poznavali. Žao mi je što neće ostvariti svoj san o ulasku u Vladu Srbije, jer mi je otkrio da mu je to želja, kako bi doprineo da auto-put prođe kroz Raški okrug, odnosno Sandžak i da taj deo Srbije dobije aerodrom.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading