RASPISANA POTERNICA ZA PRIPADNIKOM OVK: Optužen za teško nasilje nad srpskim bračnim parom, gurao metke u grlo terajući ga da ih proguta
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Kako „Politika” saznaje, Dušan Knežević, nedavno izabrani v. d. glavnog tužioca za ratne zločine, podigao je 14. juna optužnicu protiv E. B. zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Nedostupni Albanac tereti se da je sredinom juna 1999. godine na području Uroševca kao pripadnik tzv. OVK sa više N. N. pripadnika iste jedinice, u cilju stvaranja etnički čiste teritorije, vršio prinudno raseljavanje i proterivanje nealbanskog stanovništva sa Kosova i Metohije.

Reč je o civilima koji su u svojim domovima ostali da žive nakon povlačenja Vojske Jugoslavije i policijskih snaga Republike Srbije sa Kosova i Metohije. Znajući da je reč o civilima srpske nacionalnosti, nakon nasilnog ulaska u njihovu kuću, okrivljeni E. B. uperio je oružje u bračni par N. K. i Z. K. Držao ih je na nišanu dok je drugi pripadnik OVK započeo torturu nad N. K.

Zadao mu je mnogobrojne udarce rukama i nogama po glavi i telu. N. K. je zbog batina više puta padao i gubio svest. Pripadnik OVK mu je pretio da će ga satarom zaklati i gurao mu metke u grlo terajući ga da ih proguta. Nakon toga je napao Z. K. vršeći nad njom različite bludne radnje. Zadao joj je udarce u glavu i srušio je na krevet. Za to vreme, okrivljeni je i dalje supružnike držao na nišanu automatske puške. Obojica su od njih tražili oružje, novac i zlato. Zahtevali su da se isele, ali da ništa od stvari ne ponesu sa sobom, tvrdeći da je to sada njihovo i da se ubrzo vraćaju. To su i učinili, dovodeći sa sobom još tri pripadnika OVK.

Zatim su iz garaže bračnog para Z. K. i N. K. odvezli njihov „opel”. Supružnicima su zapretili da do sutra napuste kuću i ostave svu imovinu, inače će ih pobiti. U strahu za svoju bezbednost, ovi ljudi su napustili kuću i otišli sa Kosova. Nikada se više nisu vratili.

Tužilac Knežević predao je optužnicu Višem sudu na potvrđivanje. Predloženo je da se okrivljenom odredi suđenje u odsustvu zbog nedostupnosti državnim organima Srbije. Prethodno mu je sud u istrazi odredio pritvor i za njim raspisao poternicu.

(Politika)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading