Kosovo
Foto: Alo/Printscreen

Dvojicu samoproglašenih "albanskih pravoslavnih sveštenika", Nika Blaždea, poznatijeg kao Nikola Džufka, i Lejdija Zagalija, tužilaštvo je optužilo za izazivanje nacionalne, verske i etničke mržnje zbog provale i "liturgije" održane u napuštenoj srpskoj pravoslavnoj crkvi na severoistoku KiM u novembru prošle godine.

Dodaju da su Blažde i Zagali "navodno održali liturgiju u crkvi", i upozorili Srpsku pravoslavnu crkvu da "rizikuje paklene vatre ako pokuša da interveniše".

Blažde je na Fejsbuku objavio da je crkva, koju je nazvao "crkva Fan Nolija", pod jurisdikcijom Albanske nacionalne pravoslavne crkve Svetog Kozmaja od Elbasana, koju Pravoslavna crkva u Albaniji smatra nekanonskom.

Kanonska pravoslavna crkva Albanije ogradila se od Blaždea, označivši ga kao prevaranta.

 

 

Iz Visokih Dečana podsećaju da je Eparhija raško-prizrenska osudila provalu u crkvu kao krivično delo, ali i deo šireg obrasca prisvajanja kulturnog nasleđa. Tada je obavestila javnost o provali u crkvu i podnela tužbu protiv počinilaca.

Iz Dečana dodaju da je Nikola Džufka počeo da se pojavljuje na tzv. Kosovu poslednjih godina obučen u odeću pravoslavnog sveštenika i predstavlja se kao kanonski sveštenik, iako to nije.

- Gostovao je u nekim televizijskim emisijama u kojima je tvrdio da su sve srpske pravoslavne crkve na Kosovu etnički albanske, čime je širio etničku i versku neslogu. Takođe se pojavljivao u TV emisijama noseći simbole OVK, a viđen je u javnosti sa oružjem - upozoravaju iz manastira.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading