gračanica
Foto: Alo/Printscreen/Youtube

„Naš izbor je ogroman uspeh, pogotovo što smo jedini u okviru istočnoevropske grupe uspeli da postignemo reizbor. Dobili smo apsolutno najveći broj glasova, a pri tom je kod nas bilo više kandidata nego mesta“, kazala je ona za "Večernje Novosti".

Prema njenim rečima, činjenica je da su zemlje prepoznale neophodnost da Srbija ostane u Izvršnom savetu pokazuje koliko se vrednuje naš angažman i koliki ugled naša država uživa u Unesku.

Rastovac Siamašvili je naglasila da je ovo članstvo izuzetno bitno zbog pitanja tzv. Kosova, jer kako objašnjava, bilo kakav njihov eventualni zahtev bi morao da ide kroz Izvršni savet, što nas stavlja u veoma dobru poziciju.

„S druge strane, bilo kakav eventualni zahtev se kosi sa dominirajućim raspoloženjem u Unesku, a to je snažno suprotstavljanje politizaciji. Ukratko, Priština u ovom trenutku nema nikakvu podršku za eventualni zahtev za članstvo“, kazala je ona.

Ona je dodala da je u toku Generalna konferencija Uneska i da nije bilo nagoveštaja da bi Priština mogla ponovo da podnese zahtev za članstvo, jer su shvatili da bi izgubili.

„Kandidovali su se 2015 i izgubili su na glasanju, na sledećem zasedanju 2017. nisu formalno podneli zahtev, jer su bili obeshrabreni i posle toga nisu više ni pokušavali“, kazala je ona.

Rastovac Siamašvili je naglasila da su naše četiri svetinje, Pećka patrijaršija, Dečani, Bogorodica Ljeviška i Gračanica koje se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine na poslednjem zasedanju Komiteta za svetsku baštinu u Saudijskoj Arabiji u septembru dobili ogromnu podršku da ostanu u njoj,a to ukazuje da su i dalje ugroženi.

„Nijednog trenutka se nije otvorilo pitanje da li pripadaju Srbiji. Uz svaki od ovih srednjevekovnih manastira stoji da su u našoj zemlji. To je jasna poruka. Mi smo država ugovornica, kada je reč o manastirima na Kosovu“, naglasila je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading