KOSOVO TEMA U LUKSEMBURGU Šefovi diplomatija EU: U sadašnjoj situaciju evropska perspektiva nije moguća
Shuterstoock

Glavna poruka debate šefova diplomatija biće da u sadašnjoj situaciji evropska perspektiva za Beograd i Prištinu nije moguća, izjavio je visoki zvaničnik EU uoči sastanka u Luksemburgu.

Najavio je da će visoki predstavnik Đuzep Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izvestiti ministre o razgovorima obavljenim tokom vikenda u Beogradu i Prištini.

Prema njegovim rečima, u ponedeljak u Luksemburgu na stolu neće biti konkretan predlog mogućih mera protiv Beograda, ali, kako je rekao, "posle nasilja na severu Kosova sve opcije su na stolu".

Prema diplomatskim izvorima u Briselu, na ranijem internom sastanku u oktobru jedanaest zemalja članica je zatražilo uvođenja mera prema Srbiji, ako istraga o Banjskoj dokaže umešanost Beograda.

Ministri spoljnih poslova će u ponedeljak u Luksemburgu raspravljati o situaciji na Bliskom istoku, Nagorno-Karabahu i o ratu u Ukrajini i odnosima sa Kinom i zemljama Centralne Azije.

Situacija na Kosovu biće jedna od tema samita lidera Evropske unije 26. i 27. oktobra, na kojem bi trebalo da budu usvojeni i zaključci o dijalogu Beograda i Prištine.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Ana

23.10.2023 09:17

Srbija želi mir i dijalog, Priština je ta koja primenjuje nasilje.

Aleks

23.10.2023 09:17

Kada bi medjunarodna zajednica nastojala da realno sagleda situaciju, pitanje KiM bi bilo reseno.

Aleks

23.10.2023 09:17

Kada bi medjunarodna zajednica nastojala da realno sagleda situaciju, pitanje KiM bi bilo reseno.

Nana

23.10.2023 09:17

Srbija i Vučić su uvek za svaku vrstu dijaloga, dok se to za prištinske vlasti ne može reći