"NEĆEMO TOLERISATI OPASNE ESKALACIJE" Borelj o hapšenju Srba i maršu Kurtijevih specijalaca po Mitrovici
EPA

''Veoma sam uznemiren situacijom na severu Kosova: bespravna hapšenja kosovskih Srba i marš Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u južnoj Mitrovici, praćena teškom retorikom iz Srbije. Uprkos jučerašnjim kriznim sastancima, eskalacije se nastavljaju i postaju opasne. Nećemo to tolerisati'', napisao je Borelj na svom nalogu na Tviteru.

Kako su saopštile takozvane kosovske bezbednosne snage, 215 njihovih pripadnika marširalo je danas od kasarne ''Minatori'' do sela Frašer u Kosovskoj Mitrovici, nakon čega su se vratili u bazu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je danas da je uputio zahtev komandi Kfora da preduzme hitne mere u zaštiti srpskog naroda i njegovog prava na opstanak i dodao da je Vojska Srbije spremna da u skladu sa Ustavom Srbije i poveljom UN ukoliko dobije naređenje od vrhovnog komandanta predsednika Srbije Aleksandra Vučića u potpunosti izvrši sve zadatke u odnosu na ukupnu bezbednosnu krizu.

Mojsilović je rekao da je srpski narod na KiM izložen strašnom pogromu od strane režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, a da je njihova krivica jedino u imenima i prezimenima i u tome što ne žele da napuste svoja ognjišta.

KBS tvrdi a su o tom maršu bili obavešteni komandant bataljona Kfora i njegovo osoblje, prenosi Reporteri.

Ministar odbrane u vladi privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj rekao je danas da je reč o redovnim marševima. Kako je naveo, današnji marš je ''deo godišnjeg plana'' i nema veze sa bezbednosnom situacijom na severu KiM.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading