KFOR na Kosmetu
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Andrea Galijeni, na konferenciji za medije u Prištini, izjavio je da je komandant Kfora "uvek u kontaktu sa svim akterima u regionu, sa institucijama Kosova, odbranom Srbije i drugima", kao i da su događi počeli nekoliko dana pre 29. maja, nije bilo koordinacije.

"To bila jednostrana odluka kosovskih institucija da se gradonačelnici na silu puste u svoje kancelarije. Kasnije smo se organizovali da budemo raspoređeni u ovim opštinama, kao što se 29. maja i desilo i stavljeni između dve strane", rekao je Galijeni.

Naglasio je da je važno da se sve strane uzdrže od reagovanja jer, kao što je ova situacija pokazala, može da eskalira na viši nivo nasilja i veoma je važno da se ne preduzimaju jednostrane akcije.

"Kfor reagovao na situaciju"

Govoreći o koracima koje će Kfor preduzeti u slučaju eskalacije situacije, Galijeni je rekao da trenutno prate situaciju i spremni su da reaguju. "Jedinice Kfora su obučene da se nose sa bilo kojom situacijom u oblasti bezbednosti", naglasio je italijanski pukovnik.

Objasnio je da je Kfor reagovao samo na situaciju, koja je nastala između dve strane.

"To nije koordinirana akcija sa kosovskom policijom. To je reakcija Kfora na ono što se desilo nakon što je policija preduzela neke akcije i nakon što je masa reagovala na taj način", naveo je Galijani.

Istakao je i da ne zna kada će trupe misije napustiti opštine na severu KiM.

"Nema datuma jer Kfor ne deluje po planu, već u skladu sa bezbednosnom situacijom i kako se kriza nastavlja. Sve dok postoji situacija napetosti koja svakog trenutka može da eksplodira i eskalira do nivoa nasilja, KFOR će biti prisutan na severu", precizirao je Galijeni.

"Nestabilna situacija"

Trenutnu situaciju na severu opisao je kao "nestabilnu dok se ne postigne dogovor između strana", najavljujući prisustvo Kfora na terenu do postizanja dogovora.

Osvrćući se na zbivanja 29. maja, Galijeni je rekao je da Kfor zaposeo položaje oko opštinske zgrade u Zvečanu kako bi sprečio dalju eskalaciju protesta, pošto su nekoliko dana ranije u zgradu opštine upale jedinice policije.

"Nakon što su četiri gradonačelnika u danima koji su prethodili pokušali da dođu do svojih kancelarija korusteći silu, Kfor je bio tamo da bi sprečio dalju eskalaciju protesta 29. maja. U opštini Zvečan desio se veliki protest. Pokušavajući da stane između strana, vojnici Kfora su umešani u nasilni protest", rekao je Galijani.

"Vojnici Kfora povređeni"

Galijani je naveo  da je tokom protesta mnogo vojnika Kfora povređeno kamenicama, improvizovanim eksplozivnom napravama i upotrebom oružja. "Bilo je jasno da su ljudi pokušavali da mirno protestuju, ali da je bilo jasno da se iza njih kriju određene kriminalne grupe, koje su pokušale da napadnu Kfor", naveo je Galijani.

Tvrdi da su se tokom protesta dvojica momaka (R. P. i D.O.) nezakonito i nasilno poneli prema vojnicima Kfora, te ih je kasnije njihova policija privela, a ako su uhapšeni biće pronađeno nešto vezano za njihovo ponašanje.

Dodao je da je tokom protesta mnogo italijanskih i mađarskih vojnika povređeno upotrebom cevi, kamenicama i eskplozivnim napravama, ali da niko od njih nije životno ugrožen.

"Raspoređivanje turskih vojnika završeno"

Istakao je da je ponosan na ponašanje vojnika Kfora koji su se postavili između dveju strana i tako sprečili dalju eskalaciju između Albanaca i Srba, što bi sigurno dovelo do žrtava.

"NATO je nakon 29. maja odlučio da pojača Kfor, slanjem dodatnih trupa. Od 5. juna 500 turskih kontingenta počelo je da se šalje na Kosovo. Raspoređivanje je završeno. Obučavaju se da budu spremni za nekoliko dana da se rasporede kada bude potrebno da podrže trupe Kfora", izjavio je Galijeni.

Prema njegovim rečima, biće na KiM sve dok to bude potrebno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading