ŠTA SE DEŠAVA U PRIŠTINI? Osmani objavila uslov Americi!
Foto: Printscreen

Ako dvadeset odsto birača potpiše peticiju za održavanje novih izbora, moglo bi da se ponovi glasanje u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosmeta, kaže predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, a prenosi Rojters.

Osmani, kako ova agencija prenosi, veruje da je peticija "najdemokratskiji način" na koji se izbori mogu ponovo organizovati.

"Mislim da bismo na ovaj način obezbedili i učešće Srba upravo jer bi zahtev za ponavljanje glasanja došao od građana", rekla je ona.

Smena gradonačelnika putem peticije bila "neka vrsta referenduma" koji bi otvorio put za održavanje drugog glasanja za izbor novih gradonačelnika, tvrdi predsednica takozvanog Kosova i dodaje da bi sve moglo da se završi za nekoliko meseci.

Rojters ipak primećuje da je nejasno da li će srpski birači podržati peticiju.

Osmanijeva, međutim kaže, da će pre raspisivanja novih izvora od međunarodne zajednice tražiti uveravanja "da se Beograd neće mešati".

Vučić - kralj drame

Srpskog predsednika Aleksandra Vučića ona opisuje kao "kralja drame".

"Vučić je na većini svojih sastanaka pravi kralj drame. Tako da je, naravno, pokušao ponovo da napravi dosta drame, ali nije dao ideje koje bi doprinele miru i stabilnosti u regionu", istakla je Osmanijeva komentarišući sastanak sa Vučićem uz posredovanje francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca u Moldaviji prošle nedelje.

Osmanijeva se požalila i da se predsednik Srbije "pretvara da čini velike ustupke, da je preveliki pritisak na njega i da pati".

Komentari (0)

Loading