"KURTI JE ODIGRAO POGREŠNO" Hasani: To će doneti dugoročne posledice!
Foto: Tanjug/tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

- Kurti je odigrao ulogu potpuno pogrešno, samoupravljanje će doneti dugoročne posledice - izjavio je on.

Hasani smatra da će stvaranjem ZSO biti stvoren novi paralelni ustavni poredak.

- Ohridski sporazum sa planom implementacije će proizvesti paralelni ustavni poredak. Mi to nazivamo "Materijalnim ustavom", bez poštovanja procedura. Ovo je "Materijalni Ustav" Kosova koji se stvara. Strukture ove autonomije Srpske zajednice će joj parirati, ona nije treća vlast, jer da je treća vlast imala bi nadzornu kontrolu - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, kada bi ZSO bila podvrgnuta testu ustavnosti, ona ne bi prošla.

Hasani je rekao da je predviđene obaveze sporazuma između Srbije i Kosova* već legalizovala EU kao posrednik obe strane, dok je nepotpisivanje sporazuma opisao kao razlog za unutrašnju političku potrošnju.

- Obaveze koje su tamo predviđene opravdane su izjavom posrednika. A pravna snaga ne proizilazi iz činjenice da je potpisan jer, na primer, postoje verbalni procesi i ako se nešto osporava, to se vrlo lako dokazuje. Ono što nije potpisao, Vučići ili naša strana u obrazloženju to je za unutrašnju političku potrošnju... relevantnost je potpuno politička - izjavio je on.

Što se tiče toga da li Ohridski sporazum ima legitimitet, Hasani je rekao da tako nešto zavisi od njegove pravne težine.

On je istakao da je sadržaj sporazuma i plana implementacije jasan.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je izjavio da Ohridski sporazum znači de fakto priznanje, a za bivšeg predsednika Ustavnog suda takva izjava je irelevantna.

- Ono što Aljbin Kurti kaže je nebitno, to je tautologija reči i one nemaju nikakvog efekta za potrebe primene, a taj sporazum sadrži nešto drugo od toga - rekao je Hasani.

Hasini se složio da izjavom ambasadora SAD Kristofera Hila koji je rekao dijalog ima za cilj rešavanje problema između Kosova i Srbije, a ne bilo koje drugo pitanje, kao što je pitanje manjina.

- Ono što kaže ambasador Hil je tačno i to kaže i ambasador Albanije. Ubuduće bi se postavljalo isto pitanje... Zaštita manjina ne može biti predmet reciprociteta između država. Zaštita manjina postoji u međunarodnom poretku, a ne u ustavnom poretku - izjavio je Hasani.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading