OTKRIVENA VELIKA ŠEMA! Evo ko je sve vreme finansirao Kurtija!
EPA

Aljbin Kurti se našao usred velikog balkanskog skandala u kojem je otkriveno da je njegova izborna kampanja nezakonito finansirana novcem iz Slovenije! Hrvatski i slovenački mediji su objavili nove činjenice o finansijskoj aferi, koja se od 1. aprila prošle godine plete oko premijera Slovenije Roberta Goloba i političkih predstavnika tzv. Kosova, a koje potvrđuju da je bilo više sumnjivih transakcija, čija vrednost ide i do 100 miliona evra.

Sumnjiv novac

Naime, čim je preuzeo premijersku dužnost, Golob se suočio s velikom finansijskom aferom, i to zbog sumnjivih tokova novca državnog energetskog preduzeća GEN-I, na čijem čelu je proveo 16 godina. Prema pisanju medija, iz ove kompanije, dok je na njenom čelu bio Golob, odlazile su višemilionske transakcije, između ostalih, i za finansiranje Kurtijeve izborne kampanje.

Predstavnici opozicije na Kosovu i Metohiji optužili su Kurtija da je umešan u finansijsku aferu zajedno sa predstavnikom tzv. Kosova u Hrvatskoj Martinom Berišajem, inače njegovim prijateljem, koga je lično imenovao na ovu diplomatsku dužnost. Član Predsedništva DSK Džafer Tahiri naglasio je da je Kurtijeva poslednja izborna kampanja finansirana sumnjivim novcem.

- Ovaj skandal je sve veći i veći. Prema poslednjim informacijama, reč je o 100 miliona evra kompanije GEN, za koju se sumnja da je preko podružnice u Tirani, gde je prebačeno 14 miliona evra, finansirala Kurtijevu kampanju - izjavio je nedavno Tahiri na konferenciji za novinare.

Slovenački novinar Luka Perš, čiji je portal "Prava" bio među onima koji su prvi pisali o korupcionaškoj aferi Berišaja i Kurtija, objašnjava za Kosovo onlajn da je ambasador Berišaj samo tokom 2019. i 2020. podigao više od pola miliona evra, za koje se sumnja da su dobijeni od GEN-I, kompanije koja je glavni distributer električne energije u Sloveniji.

Kosovska agencija za korupciju podnela je protiv Berišaja krivičnu prijavu, a mediji su pisali da je on od 2019. do aprila 2022. od kompanije GEN-I dobio najmanje 1,5 miliona evra izbegavajući poreze. Opozicija u Prištini tvrdi da iza svega stoji Kurti i da je čak 14 miliona evra pomenuta kompanija prebacila za njegovu predizbornu kampanju.

- U središtu priče je kosovski ambasador u Hrvatskoj Martin Berišaj. Televizija Planet TV iz Slovenije otkrila je da je 2019. i 2020. godine podigao više od pola miliona evra uz najmanje 13 povlačenja gotovine. Na onlajn aplikaciji ERAR otkriveno je da je slovenački GEN-I od avgusta do decembra 2019. preko svoje podružnice u Beogradu u nekoliko transfera podigao više od četiri miliona evra. Vrlo verovatno možemo zaključiti da je deo Berišinog podignutog keša došao direktno iz Slovenije - kaže Perš.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading