ZAŠTITIĆEMO SVOJ NAROD Prištini iz Beograda upućena snažna poruka
EPA

Dodaje da je upravo to svrha prikrivene Kurtijeve pretnje o mogućnosti isključenja struje na severu KiM zbog navodnog neplaćanja računa i nagomilanih dugova, jer takvi navodi, kaže Petković, nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti.

- Činjenica je da bi Aljbinu Kurtiju bilo bolje da počne da primenjuje sporazume iz Brisela, iz oblasti energetike, od kojih je prvi postignut još 2013. godine, a drugi 2015. godine i kojima je predviđeno da srpske energetske kompanije treba da dobiju licence za snabdevanje i distribuciju električnom energijom, ali se to do dana današnjeg nije desilo - kaže Petković dodajući da je istovremeno nekorektno da Kurti optužuje Srbe na severu KiM zbog neplaćanja struje,jer je godinama unazad Beograd uredno plaćao svu potrošenu električnu energiju u četiri opštine na severu KiM.


Petković kaže i da se zbog nerešene situacije na terenu koja je nastala Kurtijevim nepoštovanjem sporazuma, Beograd trudi da kroz dijalog u Briselu izbori rešenja koja su u interesu svih i održiva na terenu.

- Zato ovako neodgovorne Kurtijeve izjave ne služe u pravcu rešavanja problema, nego generišu novu potencijalnu krizu i Beograd očekuje da umesto pretnji Kurti počne da primenjuje sporazume, a Evropska unija, kao posrednik u dijalogu utiče, na njega da se uzdrži od izjava koje idu u pravcu rušenja dogovora i sporazuma - zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading