NA KOSOVU RAZOČARANI Čitaku: Proces članstva u Savet Evrope biće dosta odložen....
Foto UN

Zamenica predsednika Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku ocenila je da će proces članstva Кosova u Savetu Evrope najverovatnije biti odložen, nakon što zahtev Кosova danas nije razmatran na sastanku Кomiteta ministara SE u Torinu, prenosi Kljan Kosova.

Čitaku je istakla da su institucije morale da lobiraju za članstvo Кosova u Savetu Evrope kako bi iskoristile to što je Rusija izbačena iz ove institucije.

„Bojim se da će činjenica da Kosovo nije uključeno na današnji dnevni red u velikoj meri odložititi ovaj proces.Tražim od Vlade Кosova da odgovori da li je bilo dovoljno koordinacije sa našim partnerima kako bi se aplikacija Кosova tretirala pozitivno. Prilikom prijavljivanja nismo mislili na popunjavanje formulara, jer je to najlakši deo. Tražili smo blisku koordinaciju sa našim saveznicima, nažalost danas poziv nije stigao za Кosovo“, izjavila je ona.

Kako je navela, nije poznato da li je ministarka spoljnih poslova Donika Gervala otišla u Torino da lobira kod ministara iz ovog Komiteta.

„Isključivanjem Rusije iz ove važne institucije stvorena je zlatna prilika za članstvo Кosova. Imamo potrebnu i neophodnu većinu da nastavimo dalje, jer nas od 46 država članica sada većina priznaje. To je krajnje uznemirujuće i zabrinjavajuće, jer je Vlada morala da iskoristi ovaj vremenski period da lobira kod zemalja koje nas priznaju. Ne znam gde se danas nalazi ministarka spoljnih poslova Кosova i da li se sastala sa nekim od ministara, a videli smo ministra spoljnih poslova Srbije u Torinu. Već dve nedelje gledamo premijera u Americi sa bledim dnevnim redom. I on bi trebalo da bude uključen u ovaj proces”, istakla je Čitaku.

Kako je ocenila, Kosovo nema vremena za gubljenje, jer se ne zna kakve će biti geopolitičke prilike na našem kontinentu za mesec ili tri meseca.

"Videli smo po dešavanjima u Ukrajini da se stvari mogu brzo da se promene, a ovu zlatnu priliku koja je data Кosovu treba maksimalno iskoristiti", kazala je Čitaku.

Кomitet ministara Saveta Evrope na današnjem sastanku u Torinu nije uvrstio na dnevni red zahtev Kosova za prijem u ovu organizaciju.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Igor

24.05.2022 17:37

Pa neće ni da bude razmatran jer niste država. Ne gubite vreme. Uskoro će situacija biti potpuno drugačija.