Petković: Veza Sretenja sa istorijom srpske države najjača na Kosovu!
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

Petković je u čestitki naveo da su se u Sretenju srele dve Srbije, ona stara, koja je težila da se oslobodi turskog jarma i ona druga, savremena, građanska, koja se trudila da se približi uređenim evropskim zemljama.

"To je jedan od najsvetijih dana u našoj istoriji, dan kada je Prvim srpskim ustankom 1804. godine započela borba za nacionalno oslobođenje od Turaka, a 1835. donet Ustav Knjaževstva Srbije, kojim su postavljeni temelji moderne srpske države.  Ti događaji prevazišli su nacionalne okvire i dobili su svoje epsko obličje. Zato je veza Sretenja sa istorijom naše države izuzetno jaka, a sasvim sigurno, najjača je na Kosovu i Metohiji, gde smo definisani kao državotvorni i politički narod", istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, Karađorđeva ustanička Srbija mogla je nastati zahvaljujući upravo toj i takvoj, vekovima čuvanoj državotvornoj svesti i snažnim temeljima nekada moćne države, koje su postavili vladari iz loze Nemanjića i na koje je nadzidana nova državna građevina, čiji su temelji bili, a i danas su na Kosovu.

"I zato smo mi u obavezi da slobodu i državu, koje su tekovine naših slavnih predaka sačuvamo u miru, oslanjajući se pre svega na ljudske,  kulturne i državotvorne vrednosti koje naš narod nosi u sebi. Čuvajući naš jezik, pismo i naše svetinje, štiteći naše nacionalne i političke ideale, živeći slobodarski, nastavićemo da se borimo za snažnu, modernu i u svetu uvaženu državu. Sećajući se sa ponosom naše slavne istorije i slavnih predaka, želim vam srećan praznik", poručio je Petković.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading