ESKOBAR DONOSI MODELE ZA ZSO Traži se ispunjenje obaveza Albanaca
Tanjug

Eskobar je uoči posete izjavio da u Prištinu odlazi s nekoliko modela na osnovu kojih bi mogla da bude formirana ZSO. On je podsetio da se vlada Kosova obavezala da formira Zajednicu srpskih opština i da Amerika očekuje da Kosovo i Srbija poštuju preuzete obaveze. U intervjuu za portal Reporteri, Eskobar je naveo i da SAD pozivaju vladu Kosova da sprovede odluku ustavnog suda i izvrši uknjižbu zemljišta na manastir Visoki Dečani.

"Amerika traži ZSO da bi pojačala pritisak na Srbiju oko priznanja Kosova" - Alo.rs

- Vlada Kosova obavezala se da će imati Zajednicu srpskih opština, a SAD ne diktiraju i neće diktirati šta ona treba da radi i koje treba da budu njene nadležnosti, jer je to suverena odluka koju vlada Kosova mora da donese - rekao je Eskobar. On je istakao da postoji mnogo modela koji funkcionišu, uključujući više modela koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti, te je pozvao vladu Kosova da ih pažljivo razmotri. Eskobar je istakao i da je stav SAD o pitanju vraćanja imovine Visokim Dečanima jasan:

Predsednik Vučić i Kurti u Briselu pre izbora u aprilu - Alo.rs

- U tom slučaju se radi o vladavini zakona, a ne o etničkoj, političkoj ili verskoj pripadnosti. I dalje pozivamo vladu da sprovede odluku ustavnog suda iz 2016. i da uknjiži zemljište. Poštovanje sudskih odluka nije stvar koju neko bira i svakako nije stvar pregovora ili cenkanja.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
sara

30.01.2022 10:43

Koji si ti Eskobaru da donosiš modele, valjda srbi sa Kosova treba to da rade, to je srpska teritorija, a ne američka!!!!.