Slavko Kepčija
Foto: Printscreen/Printskrin TV Pink


Slavko Kepčija, svedok strahota, preživeo je pakao logora u Staroj Gradiški. Rođen u Bliskom Kutu blizu Siska, Kepčija je svedočio o strašnim događajima iz vremena kada su ustaše došle u njegovo selo i proterale polovinu meštana.

-  Doveli su i fratre koji su došli da nas prekste, meni su dali ime Slavko, a bratu Stevi Stjepan - prisetio se Kepčija.

- Jedan fratar koji je trebao da nas pokatoliči rekao nam je da smo mi to što jesmo i da bežimo iz sela jer će nas sve poklati ustaše - dodaje Kepčija.

- Ni 10 dana nije prošlo od kada su nam ono rekli fratri, ustaše su nas pokupile i stavljale nas u voz. Stariji od 60 su odmah išli na klanje - ispričao je Kepčija.

Preživljavanje u logoru

Kepčija je podelio jezive detalje o svom boravku u logoru. Krvavi zidovi od batina logoraša, kao i užasna sudbina dece koja su bacana u septičku jamu, ostali su urezani u njegovom sećanju. Setio se strašnog događaja kada je jedno dete bilo gurnuto u jamu zbog krađe kukuruza.

- Jedno dete je ukralo malo kukuruza, ustaša ga je samo gurnuo u septičku jamu - prisetio se on i dodao da su nekako on, brat i majka prebačeni u nemačku u logor.

- Tamo smo bili slobodni, živeli smo u zgradi... Stalno su stizali paketi. Kada smo tamo stigli dočekali su nas sa viljuškama i noževima. To ni kod mene u selu nije bilo - rekao je Kepčija.

Upoređivanje sa nemačkim logorom

Pored strahota koje je doživeo u Staroj Gradiški, Kepčija je uporedio svoje iskustvo sa boravkom u nemačkom logoru. Iako se nadao boljem životu, dočekali su ih naoružani stražari, što je za njega bilo šokantno iskustvo, čak i u poređenju sa strahotama koje je preživeo u svom selu.

Kroz njegove reči, otvara se slika strašnih događaja i ljudske patnje koju je doživeo kao svedok vremena punog nepravde i stradanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading