SELAKOVIĆ OTVORIO KONZULAT U OHRIDU Očuvanje mira i stabilnost u regionu jesu prioriteti spoljne politike Srbije
Foto: Grad Beograd

Šef srpske diplomatije, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, istakao je da je ovo 86. počasni konzulat Srbije u inostranstvu i izrazio uverenje da će otvaranje konzulata u Ohridu koji obuhvata teritorije opština Ohrid, Struga, Debar, Galičica, Debarca i Centar Župa, na čelu sa počasnim konzulom Mihajlom Filevim, pružiti dodatni podstrek unapređenju svestrane saradnje Srbije sa Severnom Makedonijom.

Kako je naglasio, "to nije samo dobra bilateralna saradnja na političkom nivou, već i saradnja u oblasti kulture, turizma, ali i na polju jačanja naših ekonomskih veza i odnosa".

Selaković je kazao i da je uveren da će doprinos odnosima dve zemlje dati i počasni konzul Filev, nastavljajući tradiciju svojih predaka i više nego uspešno obavljati tu funkciju i svojim primerom dati dodatni impuls odnosima dva naroda i dve prijateljske države.

"Ono što danas radimo jednog dana će biti istorija, na istoriju ne možemo da utičemo, ali na ono što radimo danas utičemo i te kako i tako stvaramo buduću istoriju. Trudićemo se da ta istorija bude prožeta i mirom i stabilnošću i tolerancijom i prijateljskim odnosima“, rekao je šef srpske diplomatije.

Podsetio je da je Srbija imala konzulate u Skoplju i Bitolju, a da je ovo prvi konzulat u Ohridu.

Ministar je konstatovao da su bilateralni odnosi dve države tradicionalno dobri u mnogim segmentima i da nisu samo priteljski, već i bratski, a da su utemeljeni na zajedničkoj istoriji i bliskim vezama dva naroda, ali i na zajedničkoj opredeljenosti za budućnost.

"Saradnja sa susednim zemljama, očuvanje mira i stabilnost u regionu, težnja punopravnom članstvu u EU jesu prioriteti spoljne politike Srbije... Zajednička želja za saradnjom i jačanje mostova koji nas povezuju ogleda se i u istorijskoj inicijativi Otvoreni Blakan, gde su tri države učinile ozbiljan i konkretan iskorak u pravcu intenziviranja ekonomske saradnje i poboljšanja kvaliteta života građana“, rekao je Selaković.

Podsetio je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio nedavno u Ohridu da je najveća snaga te inicijative u činjenici da ona potiče od naroda zapadnog Balkana, koji su prepoznali neophodnost međusobne saradnje i povezivanja.

Selaković se prisetio i istorijskih činjenica koje su povezivale Srbe i stanovnike Ohrida, kao te da su Ohriđani pomagali srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, ali i da je naučnik Mihajlo Pupin donirao veliko zvono jednoj od crkava u Ohridu.

Ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska, koja se obratila u ime Vlade i Ministarstva inostranih poslova Severne Makedonije, pozdravila je otvaranje konzulata i istakla da je to još jedna potvrda unapređenja odnosa dve zemlje.

Istakla je da dve zemlje odlično sarađuju na polju kulture i najavila da će uskoro biti potpisan novi sporazum o kulturnoj saradnji.

Počasni konzul Mihajlo Filev rekao je da je otvaranje konzulata podvig koji će dovesti do unapređenja odnosa dva bratska naroda, kao i da će njegova najveća odgovornost biti rad na tome.

Gradonačelnik opštine Ohrid Kiril Pecakov istakao je da je važno što je otvoren počasni konzulat jedne prijateljske zemlje i podsetio da ta opština već ima uspostavljene prijateljske odnose sa Kragujevcom i Inđijom.

Svečanom otvaranju Konzulata Srbije u Ohridu prisustvovali su predstavnici Vlade Severne Makedonije, predstavnici Srba u toj zemlji, diplomatskog kora i ugledni predstavnici kulturne i poslovne zajednice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading