GRČKA NAJAVILA NOVE KOVID MERE Kako će to uticati na turiste i na šta će se odnositi
Tanjug

Osobama koje nemaju validan dokaz o vakcinaciji ili relevantan dokaz da su preležali virus korona, neće biti dozvoljeno da uđu u zatvorene prostore za zabavu, restorane i kafiće, na prvom mestu.

Novim merama je predviđeno i da nevakcinisani, koji su zaposleni u javnom i privatnom sektoru, imaju obavezu da rade test jednom nedeljno, počev od 13. septembra. Cena testa je 10 evra.

Mera obustave rada za sve zdravstvene radnike koji nisu vakcinisani, poštovaće se bez ikakvog odlaganja, najavio je ministar zdravlja na konferenciji za štampu, prenosi Newpost.gr. Takođe je napomenuo da obavezna vakcinacija važi i za privatne lekare i za farmaceute u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Obaveza nevakcinisanih nastavnika i profesora, kao i onih koji rade u turizmu, ugostiteljstvu, na televiziji, filmu, u pozorištu, u muzičkoj i plesnoj produkciji, jesu dva testa na nedeljnom nivou. Rezultate su u obavezi da navedu na platformi koja je za to predviđena.

Učenici će imati obavezu da rade po dva samotesta sedmično i oni će biti besplatni.

Svi turisti koji nisu vakcinisani, a stariji su od 12 godina, imaju obavezu da prilože negativan brzi test, ne stariji od 48 sati. Za decu stariju od pet godina je uvedena obaveza samotestiranja.

I dalje ostaje na snazi obavezno nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom prostoru, ukoliko postoji okupljanje. 

Prema najnovijim podacima, u Grčkoj je vakcinisanih sa obe doze vakcina ukupno 5.635.437, dok je barem jednu dozu vakcine primilo 5.917.139 građana.

- Naša je obaveza da, koliko god je moguće, obezbedimo brz povratak normalnom životu - izjavio je portparol Vlade Grčke Ioanis Ikonomu.

- Društvo ne može da čeka i ostane talac percepcije onih koji su odlučili da se ne vakcinišu. Nećemo dozvoliti nikome da ometa osobu koja želi da radi, stvara, zarađuje za život, mlade koji žele da se obrazuju i zabave, pacijente koji boluju od virusa korona - istakao je na brifingu, prenosi The National Herald..

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading