Novi zakon za zaštitu od buke na javnoj raspravi do 23. juna
Beo info


Javnoj raspravi održanoj u Sava centru prisustvovali su ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, šef Odseka za zaštitu od buke Slađana Brđić kao i upravnici stambenih zgrada centralnih gradskih opština koji su se najviše žalili na buku sa kojom stanari zgrada imaju najveći problem.

Zakonu o zaštiti od buke dodata su dva nova člana koja se odnose se na buku od ugostiteljskih objekta i njime će biti prepoznato šta znači buka i kako ona utiče na životnu sredinu, navela je ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i dodala da će taj zakon doprineti boljem kvalitetu života građana. "Zakon sadrži direktive Evropske unije i njime će biti prepoznato kako zaštititi životnu sredinu od buke, biće proširena lista izvora buke, kao i akcioni planovi koji će pratiti taj zakon", rekla je Vujović. Prema njenim rečima, u narednom periodu se očekuju kvalitetni predlozi i sugestije kako bi se zakon unapredio pre predviđenog roka za njegovo usvajanje.

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetio je da prestonica problem sa bukom ima već godinama i da je sprovedeno akustično zoniranje grada kao i da su utvrđeni svi izvori buke. "Ugostiteljski objekti nisu jedini izvori buke, problem predstavlja i autoput za naselja koja su u blizini ali ćemo kroz akcione planove na različite načine rešavati problem buke", rekao je on.

Vesić je kazao da kada zakon bude usvojen, komunalna policija će meriti nivo buke pomocu aparata i moći će na licu mesta da upozori onog ko pravi buku ali i da koristi zakonska ovlašćenja kojim će se rešiti problem buke u Beogradu. "Ovaj zakon predstavlja veliki korak za unapređivanje kvaliteta života u Beogradu ali i drugim gradovima sa sličnim problemom i dokaz je da se naša zemlja uređuje", naveo je Vesić.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading