VESIĆ POVODOM GODIŠNJICE UBISTVA KNEZA MIHAILA - Beograd neguje sećanje
BeoInfo

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položio je jutros venac na spomen obeležje Knezu Mihailu Obrenoviću u Košutnjaku, na mestu gde je ubijen 10. juna 1868. godine.

"Na današnji dan pre 153 godine na ovom mestu, u atentatu je ubijen knez Mihailo. Posledice tog atentata bile su dugoročne za srpsku državu i narod", rekao je Vesić. On je ukazao da je knez Mihailo bio prvi prosvećeni vladar, koji je ekonomski i vojno podizao Srbiju, vratio Srbiji gradove i, suštinski, isterao tursku vojsku iz Srbije.

"Bio je ujedinitelj na Balkanu, oko kojeg su se okupljali drugi narodi i Srbiju učinio modernom evropskom državom", rekao je Vesić.

VESIĆ POVODOM GODIŠNJICE UBISTVA KNEZA MIHAILA - Beograd neguje sećanje

BeoInfo

 

 

Kako je istakao, ubistvom kneza Mihaila mnogi su procesi zaustavljeni, i time se pokazalo da mi, kao narod, najviše štete nanosimo sami sebi, više nego protivnici.Prema Vesićevim rečima, i odnos prema mestu na kom je knez Mihailo ubijen, koje je godinama bilo zapušteno i neuređeno, govori o tome.

"Pre godinu dana ne biste ni znali da je ovo mesto ubistva kneza Mihaila. Ovaj prostor je sada uređen, postavljena je tabla kojom je obeleženo", podsetio je Vesić i dodao da je dogovoreno sa "Srbijašumama" da se i prostor oko samog spomen obeležja uredi.

VESIĆ POVODOM GODIŠNJICE UBISTVA KNEZA MIHAILA - Beograd neguje sećanje

BeoInfo

 

 

On je najavio da će početkom septembra ovaj lokalitet biti dostojno obeležen, kako bi svi koji dođu znali da je to mesto ubistva jednog od naprosvećenijih srpskih vladara.

"Do pre dve godine nije polagan venac, niti se iko sećao da smo imali značajnog kneza koji je ubijen jer je bio smetnja onima koji su bili protiv napetka", ukazao je zamenik gradonačelnika i istakao da se Beograd  odužuje  svima koji su učinili mnogo za državu i srpski narod, a knez Mihailo je svakako jedan od njih.

Mihailo Obrenović bio je knez Srbije u dva navrata, od 1839.do 1842.godine, i ponovo od 1860.do 1868.godine, kada je ubijen u Košutnjaku.

Njegovim zalaganjem, uz pomoć velikih sila, Srbija je diplomatskim putem od Turske preuzela upravu nad šest gradova - Beograd, Smederevo, Šabac, Kladovo i ranije Užice i Soko.

Život je izgubio u atentatu 10. juna 1868. godine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading