HLADAN TUŠ ZA ZAPAD! Ruska i kineska vojska se spajaju na jednoj tački!
EPA/Andre Coelho

Ove vežbe su podjednako jasan pokazatelj da Kremlj želi da pošalje poruku svetu da je za njih to uobičajeno, uprkos sve većim troškovima rata u Ukrajini. Ratne igre Vostok, koje počinju u četvrtak, održavaju se svake četiri godine na dalekom istoku Rusije. Pre četiri godine, 300.000 ruskih vojnika učestvovalo je u ratnim igrama i pokazalo svoje ratničke veštine rame uz rame sa svojim kolegama iz Kine i Mongolije. Zapadni zvaničnici i analitičari odbrane slažu se da vežbe najbolje ilustruju „prijateljstvo bez granica“ koje su predsednici Vladimir Putin i Si Đinping obećali jedno drugom neposredno pre izbijanja rata u Ukrajini. Ratne igre takođe naglašavaju sposobnost Kremlja da održi veze sa drugim nezapadnim saveznicima, uključujući Belorusiju i Indiju, koje će se pridružiti vežbama, dodaje Fajnenšel tajms.


Istočne igre

Peking je naglasio da učešće Kine u vežbama Vostok „nije povezano sa aktuelnom međunarodnom i regionalnom situacijom”. Treba napomenuti da su poslednje zajedničke vojne igre Rusije i Kine održane prošle godine u Kini. Vašington je, pak, poručio da ne vidi poseban značaj u poslednjim vežbama. Ali neki visoki zvaničnici su i dalje sumnjičavi. „Činjenica da Vostok na ruskom znači „istok“ govori vam sve što treba da znate“, rekao je za Fajnenšel tajms neimenovani savetnik za odbranu jedne zapadne sile.

On je takođe ukazao na podršku Moskve Pekingu kada je predsednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan, koji Kina smatra odmetničkom provincijom. Vladimir Putin je tada Pelosijevo putovanje na Tajvan opisao kao „pažljivo isplaniranu provokaciju”. „Rusija je izgubila propagandni rat na Zapadu, ali Putin sada poručuje Istoku da se život u Rusiji uopšte nije promenio i da Rusija ostaje jaka sila koja će pobediti u Ukrajini“, dodao je savetnik. S obzirom da se procenjuje da tri četvrtine ruskih vojnih borbi u Ukrajini, analitičari kažu da vežbe nisu ništa drugo do predvidljivi javni spektakl. Iako bi njihovo otkazivanje poslalo pogrešan signal, dodali su, ni njihovo održavanje ne bi bilo od strateške koristi.


"Vojne vežbe Vostok danas nemaju smisla. Gotovo sve ruske borbeno sposobne jedinice angažovane su u ratu u Ukrajini. Samo se pretvaramo da je još sve u redu", rekao je Pavel Lužin, nezavisni ruski vojni analitičar. Ben Bari, viši saradnik istraživačkog centra Međunarodnog instituta za strateške studije, rekao je da Moskva „izlaže svoju robu na prozoru u prizemlju, dok na gornjim spratovima iste zgrade gori vatra“.

 

Kritike u redovima

Putin se na otvaranju sajma naoružanja u Moskvi prošle nedelje pohvalio da je ruska vojska „decenijama ispred” svojih konkurenata i da je spremna da svoju tehnologiju podeli sa saveznicima. Međutim, Ruslan Puhov, vojni analitičar i član Javnog saveta Ministarstva odbrane Rusije, kritikovao je oružane snage da „nemaju dovoljno visokopreciznog naoružanja i savremene nišanske opreme“ u Ukrajini. – Upravo zbog toga nas Ukrajinci često pobeđuju u artiljerijskim duelima“, rekao je Puhov u nedavnom intervjuu, sa neobično kritičnim tonom za čoveka koji radi za državu. Iako je neko od ruskog naoružanja u rangu sa vodećim zapadnim tehnologijama (kao što je sistem protivvazdušne odbrane S-400), nedostatak zapadnih komponenti ugrozio je tehničke kapacitete industrije i naštetio izvozu oružja, kažu analitičari. „Ruska vojna industrija je u dubokoj krizi najmanje šest godina i neće preživeti sadašnje sankcije“, zaključio je Lužin.

 

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading