NEVERICA MEĐU AMERIČKIM ZVANIČNICIMA Incident na Samitu: Vašington se uplašio Kine, "isečena" prezentacija Tajvana
AP Photo/Susan Walsh

 

Video prezentacija jedne tajvanske ministarke prekinuta je tokom Samita za demokratiju, koji je prošle nedelje održan u Vašingtonu u organizaciji američkog predsednika Džoa Bajdena, nakon što je jedna mapa u njenoj slajd prezentaciji pokazala Tajvan u drugačijoj boji od Kine.


Izvori upoznati sa situacijom naveli su za Rojters da je prezentacija tajvanske ministarke za digitalne tehnologije Odri Tang u petak izazvala nevericu među američkim zvaničnicima, nakon što se ta mapa pojavila u njenoj prezentaciji.
Neimenovani izvori tvrde da je ovaj video zapis bio "isečen" tokom diskusije i zamenjen samo audio zapisom po nalogu Bele kuće.


Naime, Bela kuća je strahovala da bi se razlikovanje Tajvana i Kine na jednoj mapi na konferenciji koju su organizovale SAD, moglo doživeti kao nešto što je u suprotnosti sa Vašingtonovom politikom “jedne Kine”.

EPA

 


Stejt department je saopštio da je "konfuzija" oko deljenja ekrana dovela do ukidanja video prezentacije tajvanske ministarke, nazivajući to "iskrenom greškom".


Na prezentaciji tajvanske ministarke, svet je rangiran prema otvorenosti u pogledu građanskih prava.


Prikazan je veći deo Azije, sa Tajvanom obojenim zelenom bojom, što ga čini jedinim regionalnim entitetom koji je prikazan kao “otvoren”, dok su svi ostali, uključujući nekoliko američkih saveznika i partnera, označeni kao “zatvoreni”, “potisnuti“ ili “opstruisani”.


Kina, Laos, Vijetnam i Severna Koreja obojeni su crvenom bojom i označeni kao “zatvoreni”.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading