Rat u Izraelu
Foto: AP/Mohammed Hajjar (STR)

Nastavljaju se napadi izraelske vojske (IDF) širom Pojasa Gaze, dok su pripreme za ofanzifu na Rafu završene i čeka se odobrenje vlade za početak operacije.

Zbog toga je delegacija iz Tel Aviva otputovala u Kairo kako bi egipatske kolege upoznala o detaljima plana udara na grad koji se nalazi u blizini granice palestinske enklave sa Egiptom. 

Pored učestalih akcija IDF-a, stanovništvo Gaze suočeno je sa teškim infekcijama koje se brzo šire zbog nehigijenskih uslova, a lokalne zdravstvene institucije tvrde da je alarmantan porast slučajeva hepatitisa i meningitisa. 

Zbog toga je i predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden, nakon potpisivanja paketa pomoći kojim Izraelu sleduje više od 17 milijardi dolara, zahtevao od tamošnjih vlasti da bez odlaganja omoguće dostavljanje pomoći ugroženom regionu.

Izraelski političari utkrivali su se u zahvaljivanju Vašingtonu na novčanim dotacijama, ali je premijer države Benjamin Netanjahu na kraju dana opet kritikovao američku javnost što dozvoljava održavanje propalestinskih i, kako kaže, antisemitskih protesta na univerzitetima širom SAD. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Pentagon: Vojska SAD otpočela izgradnju luke za priliv pomoći u Gazi

Vojska SAD započela je izgradnju privremenog pomorskog pristaništa na obali Gaze preko kojeg bi trebalo da stiže pomoć u Pojas Gaze,za koje se očekuje da će biti spremno za rad u maju, saopštio je danas Pentagon.

''Mogu da potvrdim da su američki vojni brodovi, uključujući i USNS Benavidez, počeli da konstruišu početne faze privremenog pristaništa i morskog nasipa'', rekao je potparol Pentagona Patrik Rajder.

Hamas spreman na primirje

Zamenik predsednika politbiroa Hamasa za Gazu Halil al Haja izjavio je da je ta palestinska militantna grupa spremna na dogovor o petogodišnjem primirju sa Izraelom.

To znači i da je spremna i da se pretvori u političku stranku ako bi bila uspostavljena palestinska država sa granicama iz 1976. godine, što predstavlja poznato "rešenje sa dve države".

IDF odbacio optužbe o masovnim grobnicama u Pojasu Gaze

Izraelska vojska odbacila je danas optužbe da su njene snage sahranile stotine Palestinaca u masovne grobnice u Pojasu Gaze i saopštila da su ovakve tvrdnje "potpuno lažne".

Saopštenje Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) je objavljeno nekoliko sati nakon što su timovi civilne odbrane Gaze objavili rezultate istrag o masovnim grobnicama u bolnici Naser u Kan Junisu na jugu Gaze, gde su navodno otkrili znake pogubljenja i ljude koji su bili živi zakopani, navodi Al Džazira.

Britanska mornarica oborila projektil jemenskih Huta

Britanske vlasti saopštile su da je ratni brod Kraljevske mornarice "HMS Dajmond" oborio projektil koji su jemenski Huti, koje podržava Iran, ispalili na trgovačko plovilo.

"Velika Britanija nastavlja da bude na čelu međunarodnog odgovora na opasne napade Huta koje podržava Iran na komercijalne brodove, koji su odneli živote međunarodnih pomoraca“, istakao je britanski ministar odbrane Grant Šaps u svom saopštenju.

U napadu na Rafu poginulo radnik belgijske agencije

Abdalah Nabhan, humanitarni radnik koji je bio deo belgijske agencije za razvojnu pomoć u Pojasu Gaze, poginuo je u izraelskom napadu na Rafu, izjavila je belgijska ministarka razvoja Karolin Ženez.

Hamas ponavlja: Prvo okončanje napada na Gazu pa puštanje talaca

Hamas je ponovio je da je uslov za puštanje talaca je da Izrael okonča rat u Gazi.

Sami Abu Zuhri, visoki zvaničnik palestinske militantne grupe, rekao je Rojtersu da američki pritisak na utiče na odluke Hamasa.

Izraelski ministar finansija poziva na prekid veza sa palestinskim vlastima

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič kaže da bi Izrael trebalo da potkopa Palestinsku samoupravu (PA) i obustaviti njeno finansiranje ako UN formalno priznaju palestinsku državnost ili Međunarodni krivični sud (MKS) izda naloge za hapšenje visokih izraelskih zvaničnika.

U pismu Benjaminu Netanjahuu Smotrič je rekao da bi najbolji način za suočavanje sa takvim međunarodnim potezima bio prekinuti veze sa PA kako bi se “izazvao njen trenutni pad”.

Takođe je rekao da će njegovo ministarstvo uskratiti finansiranje PA, čije poreske fondove Izrael uglavnom kontroliše.

Ženez: Poginuo humanitarni radnik belgijske agencije u izraelskom napadu na Rafu

Abdalah Nabhan, humanitarni radnik koji je bio deo belgijske agencije za razvojnu pomoć u Pojasu Gaze, poginuo je u izraelskom napadu na Rafu, izjavila je danas belgijska ministarka razvoja Karolin Ženez.

- Sa dubokom tugom i užasom saznajemo za smrt našeg kolege Abdalaha Nabhana (33) i njegovog sedmogodišnjeg sina Džamala, sinoć, nakon bombardovanja izraelske vojske istočnog dela grada Rafe - navela je ministarka u saopštenju, preneo je Rojters.

Nabhan, čija nacionalnost nije otkrivena, radio je za agenciju Enabel, pomažući malim preduzećima.

U saopštenju se navodi da je najmanje sedam osoba ubijeno u napadu na zgradu u kojoj se nalazilo oko 25 ljudi, uključujući raseljene ljude iz drugih delova Pojasa Gaze koje su okupirale izraelske snage nakon napada Hamasa na Izrael prošlog oktobra.

- Nediskriminatorno bombardovanje civilne infrastrukture i nedužnih civila protivno je međunarodnom i humanitarnom pravu i pravilima ratovanja, istakla je Ženez.

Palestinske vlasti traže istragu masovnih grobnica u bolnicama u Pojasu Gaze

Tim palestinske civilne odbrane pozvao je danas Ujedinjene nacije da istraže masovne grobnice Palestinaca u bolnicama u Pojasu Gaze u kojima je do sada otkriveno gotovo 400 tela nakon što su izraelske snage napustile bolničke komplekse, navodeći da je reč o ratnim zločinima.

Članovi tima palestinske civilne odbrane tvrdili su na konferenciji za novinare da je bilo slučajeva da su izraelske snage streljale pacijente dok su oni bili podvrgnuti operacijama u bolnici Naser u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze.

Palestinski tim optužio je Izrael za sahranjivanje više tela u bolnici Naser u plastičnim kesama na dubini od tri metra, gde su se brzo raspadala da bi se prikrili dokazi o "zločinima", uključujući mučenje.

Palestinske vlasti saopštile su ove sedmice da je na stotine tela Palestinaca pronađeno u masovnoj grobnici u bolnici Naser bolnici nakon povlačenja izraelskih trupa iz Kan Junisa. Takođe je prijavljeno da su tela Palestinaca pronađena u bolnici Al Šifa u gradu Gazi.

Izraelska vojska saopštila je da su tvrdnje palestinskih vlasti da su Izraelske odbrambene snage (IDF) sahranile tela Palestinaca "neosnovane".

U saopštenju se navodi da su izraelski timovi koji tragaju za taocima ispitali tela koja su Palestinci prethodno sahranili u blizini bolnice Naser i vratili ih nakon što su bila pregledana. Ističe se da je ispitivanje obavljeno isključivo na mestima gde su obaveštajni podaci ukazivali na moguće prisustvo tela talaca. Izrael je objavio snimke za koje kaže da pokazuju Palestince kako kopaju masovnu grobnicu pre operacije IDF-a.

Egipat dostavio Izraelu predlog Hamasa o jednogodišnjem prekidu vatre u Gazi

Egipatske vlasti predale su Izraelu predlog koji je sastavio Hamas, a kojim traži jednogodišnji prekid vatre u Pojasu Gaze zamenu da radikalni Palestinci obustave napade na izraelske snage, javio je TV kanal Al Hadat sa sedištem u Dubaiju.

Kako se navodi, Egipat je predao predlog Hamasa izraelskoj delegaciji. Izvori su rekli da je Egipat izneo i sopstvenu inicijativu, zahtevajući od Izraela da u potpunosti obustavi operaciju u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze u blizini egipatske granice, preneo je TASS.

Zauzvrat, egipatske vlasti obećavaju da će obezbediti "napredak u razgovorima" sa radikalnim palestinskim grupama o oslobađanju izraelskih talaca koje drže u Pojasu Gaze, naveli su izvori. Izraelska vojska je 1. decembra 2023. optužila Hamas za kršenje primirja koje je stupilo na snagu 24. novembra i za nastavak borbenih dejstava u Pojasu Gaze.

U izraelskom napadu na Rafu poginulo pet osoba, od kojih dvoje dece

Zdravstveni zvaničnici saopštili su danas da je u izraelskim vazdušnim napadima na južni grad Rafu u Pojasu Gaze poginulo najmanje pet osoba. Među poginulima u napadima izvedenim tokom noći i danas je dvoje dece, identifikovanih u bolničkim kartonima kao Šam Najdžar (6) i Džamal ​​Nabahan (8), preneo je AP.

U centralnom delu Gaze, u izraelskom granatiranju, poginule su četiri osobe, a njihova tela su prebačena u lokalnu bolnicu. Članovi porodice rekli su američkoj agenciji da su oni ubijeni dok su pokušavali da se presele na sever Gaze, a da izraelska vojska sprečava ljude da se vrate svojim kućama.

Izrael skoro svakodnevno izvodi vazdušne napade na Rafu, gde se nalazi više od polovine stanovništva Gaze od 2,3 miliona, koji su potražili utočište od borbi na drugim mestima. Izrael je, takođe, obećao da će proširiti kopnenu ofanzivu protiv militantne grupe Hamas na grad na granici sa Egiptom uprkos pozivima na uzdržanost, uključujući i pozive SAD.

Rat Izraela i Hamasa je izazvao Hamasov napad na jug Izraela 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, a još 250 oteto. U ratu između Izraela i Hamas ubijeno je više od 34.000 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze. Ministarstvo u izveštaju ne pravi razliku između civila i boraca, ali je saopštilo da su oko dve trećine ubijenih žene i deca.

Centralna komanda SAD saopštila je da je jutros oborila četiri bespilotne letelice i protivbrodsku raketu koju su lansirali jemenski pobunjenici Huti

Broj poginulih u Pojasu Gaze dostigao 34.305

Najmanje 34.305 Palestinaca je ubijeno, a 77.293 ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je u četvrtak ministarstvo zdravlja Gaze predvođeno Hamasom, prenosi Rojters.

Taj broj uključuje 43 smrtna slučaja u poslednja 24 sata.

Al Džazira: Izraelski doseljenici upali u džamiju Al Aksa u Jerusalimu

Više od 430 izraelskih doseljenika upalo je u kompleks džamije Al Aksa u Jerusalimu, gde su sproveli ritual jevrejskog praznika Pasha, prenosi Al Džazira.

Prema pisanju palestinske agencije WAFA, oni su bili pod "teškom zaštitom" izraelskih snaga. Molitva u džamiji Al Aksa je inače, prema dugogodišnjem dogovoru, rezervisana isključivo za molitve muslimana.

Srbija sa 16 zemalja pozvala na hitno oslobađanje talaca u Gazi

Papa Franja o Gazi i Ukrajini: Ispregovaran mir je bolji od beskrajnog rata

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja pozvao je zaraćene strane u ratovima u Ukrajini i Gazi da pregovaraju o miru jer je "ispregovaran mir bolji od beskrajnog rata".

- Molim, zemlje u ratu, sve njih, zaustavite rat. Tražite pregovore, tražite mir - rekao je papa u intervjuu za Si-Bi-Es njuz.

Naveo je da je svakodnevno u kontaktu sa sveštenim licima iz Gaze da ih pita o njihovim iskustvima i da može da pomogne postizanje mira samo molitvom. Govoreći o uticaju rata u Ukrajini na decu, papa je kazao da su "ta deca zaboravila kako da se nasmeju".

- Veoma je teško kad dete zaboravi da se smeje. To je veoma ozbiljno - dodao je poglavar.

Hamas: Spremni smo na primirje sa Izraelom u slučaju "rešenja sa dve države"

SAD: Uhapšene desetine studenata koji su protestovali protiv rata Izraela u Gazi

 

Hagari o snimku koji je objavio Hamas: Ovo je hitan poziv na akciju

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari, poručio je, komentarišući snimak izraelsko-američkog taoca Herša Goldberg-Polina koji je objavila militantna grupa Hamas, da je to hitan poziv na akciju i dodao da izraelska vojska neće ostaviti kamen na kamenu u naporima da pronađe taoce.

Hamas je objavio snimak 23-godišnjeg Herša Goldberga-Polina, američko-izraelskog mladića, koji je sa prijateljima slavio na muzičkom festivalu, kada ga je Hamas nasilno i brutalno napao i kidnapovao 7. oktobra. Hamas drži Herša u Gazi više od 200 dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading