Bakić podrška Kipra
Foto: Alo/Foto: Grad Subotica

Obraćajući se medijima nakon sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće, gradonačelnik Bakić je izjavio kako je u srdačnom razgovoru sa ambasadorom Fotiuom, tokom koga su se dotakli više tema, istaknuto da su izuzetne istorijske, političke i kulturne veze dve zemlje, kao i prijateljstvo koje povezuje srpski i kiparski narod, čvrsta osnova i za uspostavljanje bliskijih odnosa među lokalnim samoupravama Kipra i Grada Subotice.

„Njegovoj ekselenciji sam poželeo srdačnu dobrodošlicu i, s obzirom na to da je prvi put u našem gradu, predstavio privredne, investicione, turističke, obrazovne i kulturne potencijale Subotice i Palića. Naglasio sam i da je Palić svrstan među šest turističkih destinacija prve kategorije u Republici Srbiji“, kazao je Bakić.

Dotakli smo se, naveo je, i odnosa između Kipra i Srbije i zajednički konstatovali „da su oni tradicionalno dobri, zasnovani na uzajamnom poverenju, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda“.

„Današnji susret bio je i prilika da u ime Grada Subotice i lično ime izrazim veliku zahvalnost Kipru na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i poštovanju međunarodnog javnog prava, kao i na snažnoj podršci evropskom putu Srbije“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Podvukao je da, kada je reč o ovoj temi, smatra da u ovim vremenima nije lako biti prijatelj Srbije i da ta podrška Republike Kipar ima posebnu težinu.

„Tako sam rekao i u razgovoru sa Njegovom ekselencijom. Kipar je to pokazao i na onoj farsi od Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, gde nisu glasali da se Prištini odobri da postane član Saveta Evrope. Trudeći se da ostanem u granicama pristojnosti, moram da kažem da u ovoj teškoj ironiji istorije, kada je jedna država kao što je Nemačka – koja je u dva svetska rata pokušala da uništi Srbiju i srpski narod – danas glavni inicijator za podnošenje jedne dekleracije kojom želi da žigoše srpski narod kao genocidan. I zato ovom prilikom izražavam ogromnu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovom timu u jednoj lavovskoj borbi u Njujorku, u Savetu bezbednosti, sa neosnovanom histerijom zapadnih sila, čime se gaze sve osnove međunarodnog prava, pa i postojanja tog samog Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer žele da slome jedan pravdoljubivi i slobodarski narod kao što je narod Srbije“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

A i иstorijske činjenice govore, podsetio je, da je „srpski narod jedan od najboljih naroda na svetu, da nikada u istoriji svog postojanja nije nikoga napao, već se samo branio, uvek bio na strani istine i uvek bio među zemljama pobednicama“.

„Danas, nažalost, iz ne znam kakvih razloga, određene zapadne sile su se potrudile da izokrenu sve istorijske činjenice“, rekao je Bakić.

On je istakao da je tokom srdačnog susreta konstatovano i da su izuzetne istorijske, političke i kulturne veze dve zemlje, kao i prijateljstvo koje povezuje srpski i kiparski narod, čvrsta osnova za uspostavljanje bliskijih odnosa među lokalnim samoupravama Kipra i Grada Subotice.

„Moramo da intenziviramo saradnju lokalnih samouprava Kipra i Grada Subotice, ali smo se dogovorili da ćemo to da uradimo nakon izbornih procesa u Srbiji i Republici Kipar. Kod nas su 2. juna, a kod njih 9. juna. Potpuno je izvesno da će nakon tih izbora doći do susreta između delegacije Kipra, koju će predvoditi ambasador Fotiu, i Grada Subotice, i da će tom prilikom biti izneti i konkretni predlozi vezani za saradnju“, kazao je Bakić.

Na kraju obraćanja medijima, gradonačelnik Bakić je ambasadoru Andreasu Fotiu još jednom poželeo srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u Subotici, a srdačnu dobrodošlicu je, takođe, poželeo i svim potencijalnim kiparskim investitorima koji se odluče da dođu u ovaj grad koji, kako je rekao, uvek raširenih ruku dočekuje i investitore, i sve ljude dobre volje.

Ambasador Fotiu je, uz izražavanje zahvalnosti na toploj dobrodošlici i prijemu, kazao kako je impresioniran radom gradonačelnika Bakića i njegovog tima koji, kako je naglasio, rade za dobrobit ovog grada.

„Razmotrili smo mogućnosti buduće saradnje između Republike Kipar i Republike Srbije, kao i Grada Subotice, a razgovarali smo i o podršci Republici Srbiji i Gradu Subotici od strane Kipra. Nakon izbora intenziviraćemo našu saradnju kako bismo podstakli razmenu i saradnju na nivou lokalnih samouprava, odnosno određenih gradova na Kipru i Grada Subotice“, rekao je ambasador Andreas Fotiu.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading