DA LI ROŠTILJANJE ZA 1. MAJ KVARI VASKRŠNJI POST? Brojni Srbi u dilemi, a sveštenik otkriva šta kažu CRKVENA pravila
Foto: Printscreen/Youtube

Ove godine pojedini pravoslavni vernici suočavaju se s posebnom dilemom jer Dan rada, 1. maj, pada u toku Vaskršnjeg posta

Kako se tradicionalno ovaj praznik obeležava pripremom različitih specijaliteta sa roštilja i uživanjem u prirodi, pitanje je da li je prihvatljivo prekinuti post ili je to u suprotnosti s verskim načelima.

Vaskršnji post je period pripreme za najveći hrišćanski praznik - Vaskrs, i predstavlja vreme pokore, molitve i uzdržavanja od određenih namirnica, uključujući meso, mlečne proizvode i jaja. Takođe, post ima i drugu stranu koja nema veze sa hranom. 

Duhovni post je post očima, sluhom, rukama i nogama. Pravi post, dakle, ima dve strane, i sastoji se, kako u uzdržanju od mrsne hrane, tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju svih jevanđeljskih vrlina.

Crkva

Ilustracija

 

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.

Sa druge strane, 1. maj je dan kada se tradicionalno pripremaju različiti recepti na roštilju, što često podrazumeva konzumiranje mesa. S obzirom na to da se ove godine Praznik rada pada u toku poslednje sedmice Vaskršnjeg posta, uz to još i u sredu koja je pored petka posni dan bez obzira na period godine (osim u toku trapavih sedmica), ova situacija predstavlja izazov za pojedine vernike koji žele da poštuju i verska načela i tradiciju obeležavanja Dana rada sa porodicom i prijateljima.

Dok jedni smatraju da je moguće prilagoditi tradicionalne recepte na način koji je u skladu sa postom, drugi se pitaju da li bi prekidanje posta za jedan dan zaista bio greh ili bi se moglo smatrati dopuštenim izuzetkom.

Ovu dilemu je razjasnio jerej Marko Jeftić, sveštenik Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Mladenovcu.

DA LI ROŠTILJANJE ZA 1. MAJ KVARI VASKRŠNJI POST? Brojni Srbi u dilemi, a sveštenik otkriva šta kažu CRKVENA pravila

Foto: privatna arhiva

 

- Nema nikakvog opravdanja za nekog ko je pravoslavni vernik da iz bilo kog razloga prekida post. Posebno jer je 1. maj u poslednjoj, Stradalnoj sedmici, koja je najstoržija po pitanju posta i koja je najvažnija po značaju - objašnjava sveštenik

Sagovornik podseća i da je post sećanje na stradanje Hristovo.

- Ako je Gospod za nas mogao da pretrpi tolika stradanja, možemo i mi bez piknika. I da ne zaboravimo jevanđeljske reči u kojima nam Hristos poručuje da ne možemo služiti dvojici gospodara. Dakle, ili ćemo biti deca Božija ili ćemo biti poklonici Marksa i Engelsa. Oboje ne može - kaže sveštenik.

U svakom slučaju, važno je da svako donese odluku koja je u skladu sa sopstvenim verskim ubeđenjima, ali i sa poštovanjem prema tradiciji i porodičnim vrednostima.

(Espreso)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading