evropski parlament
Foto: Alo/EPA

„Ovaj farsični nastup ruskih vlasti imao je jedini cilj da stvori privid izbornog legitimiteta za Vladimira Putina, njegovu politiku nemilosrdne domaće represije i, pre svega, za agresorski rat protiv Ukrajine”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EP.

Takođe se izražava žaljenje što je premijer Mađarske Viktor Orban odlučio da odstupi od EU i čestita Vladimiru Putinu na „lažnom reizboru”. „Parlament poziva države članice da ograniče odnose sa Putinom na pitanja neophodna za regionalni mir, kao i humanitarne svrhe i svrhe ljudskih prava, na primer, razmenu zatvorenika, povratak dece deportovane iz Ukrajine ili pozivanje na oslobađanje političkih zatvorenika”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da EU treba da iskaže punu solidarnost sa ruskim civilnim društvom i da sankcioniše počinioce kršenja ljudskih prava. „Poslanici Evropskog parlamenta pozivaju EU i države članice da nastave da aktivno podržavaju nezavisne ruske organizacije civilnog društva, nezavisne medije i branioce ljudskih prava i da se aktivno angažuju i nude podršku ruskoj demokratskoj opoziciji”, zaključuje se u saopštenju.

Rezolucija je usvojena sa 493 glasa za, 11 protiv i 18 uzdržanih, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ljubiša

25.04.2024 22:36

E baš se Putin nasekirao. Pa nije im Rusija kao Srbija, pa da ucenjuju kad i kako hoće.

Jan

25.04.2024 22:41

Evropa sama sebi pevuši na uvce. Rusi su sada mnogo zabrinuti, zar ne...