rolan garos
Foto: EPA

E, pa nije, mada se svi slažu da će pobednik ovog polufinala na kraju i podići Kup Musketara. Kapa dole Karlitosu na svemu učinjenom do sada, uz dodatak da je za njega u godinama koje dolaze samo nebo granica. Međutim, imajući u vidu razliku u godinama, ne postoji ni teoretska šansa da njegovi dueli sa Novakom stignu blizu rivalstva kakva je tokom više od 15 godina sticao srpski teniser sa penzionisanim Rodžerom Federerom i tek operisanim (ko zna koji put u karijeri) Rafaelom Nadalom.

Zato je ovo polufinale samo jedan derbi meč i ništa više, a ni manje, od toga. Ali da vidimo kakav je trenutni odnos snaga na terenu i papiru.

Španac vodi sa 1-0 u međusubnim duelim. Taj jedini okršaj desio se prošle godine u Madridu i otišao je u taj-brejk trećeg seta. Niti je Novak tada bio pravi Novak, biti je Karlitos bio ovakav igrač kakav je danas. Zato, treba zaboraviti šta se dešavalo u španskoj prestonici i ne uzimati kao relevantan faktor.

rolan garos

undefined

 

Forma - Alkaraz je do sada pokazao više, nema dileme. Nanizao je rivale kao lego kockice i suštinski ga niko ozbiljnije nije ugrozio, čak ni Stefanos Cicipas. Što se tiče Đokovića, forma deluje da je u usponu, ali je to i dalje miljama daleko od stepena igre na kakav nas je navikao, čak i kada je gubio u Parizu od Nadala, Federera ili Vavrinke.

Iskustvo - Apsolutno na strani Srbina. Prednost je toliko velika da ne treba trošiti reči. Međutim, jedino čime Alkaraz može ugroziti tu prednost Novaka jesu njegova mladost, koja sa sobom vuče neophodnu sportsku drskost i želju za dokazivanjem, kao i neverovatna zrelost za momka koji ima samo 20 godina i koji se, tako bar deluje, nikoga ne plaši.

rolan garos

undefined

 

Taktika - Obojica imaju oružja koja mogu nauditi ovom drugom, ali ako se to oružje ne upotrebi pametno, od njega neće imati nikakve koristi. Za Đokovića su ključne stvari servis i pozicioniranje na terenu. Uvodni udarac u poznim igračkim godinama postao je Đokoviću glavno oružje protiv rivala koji su u formi. I sam je mnogo puta isticao da siguran servis gem podiže samopozdanje, pa je zato od vitalnog značaja da ga Nole sačuva kako zna i ume. Ono što mu ne ide u prilog, jeste opšti utisak samih igrača na ovogodišnjem Rolan Garosu da servis nema neku prednost jer su loptice vrlo slabog kvaliteta, brzo „očupave“, pa nemaju tu probojnost kao nekada. Međutim, dođe li se do taj-brejka, šanse srpskog tenisera značajno će porasti jer je u tom segmentu teniske igre možda najbolji u istoriji.

Što se tiče pozicioniranja na terenu, osvajač 22 grend slem titule ne sme stajati daleko od osnovne linije jer će Španac to surovo kažnjavati skraćenim loptama kako iz forhenda tako i iz bekhenda. Zna Novak često da se udalji od osnovne linije i tako formira odbrambeni bedem, ali to prolazi protiv 99% igrača na ATP Turu, ne i protiv super agresivnog Alkaraza.

rolan garos

undefined

 

Motivacija - Ne nedostaje nijednom ni drugom teniseru. Alkaraz želi da zadrži prvo mesto na ATP rang-listi, da pobedi najvećeg ikada po mnogima, i osvoji drugu grend slem titulu u karijeri. A Đoković, dovoljno je samo reći da mu ispred očiju svetluca broj 23, a Vimbldon je odmah tu iza ugla.

Publika - Biće uz autsajdera, kao i uvek. Ali nameće se pitanje ko je ovde autsajder? Kladionice kažu srpski teniser, ali to sigurno neće naterati Parižane da svim srcem budu uz Đokovića. Naprotiv. Mnogo je tu ostalo Rafinih navijača koji će reagovati po sistemu da komšiji crkne krava. Razumljivo, samo neka svi imaju na umu da kada se okrenu proitiv Đokovića to im se svaki put obije o glavu. 

Zaključak - Pripremite grickalice i redovno se hidrirajte po ovoj sparini. Jer, ipak, je ovo samo igra. Živce sačuvajte za realne životne probleme i iskušenja, nemojte ih trošiti na sport. Ako Novak pobedi, biće super, ako izgubi, ništa strašno. Eto nove šanse za mesec dana na svetom travnatom mestu gde nije imao ravnog ni dok je Federer bio na vrhuncu, a kamoli danas gde se većina vrhunskih igrača snalazi kao bambi na ledu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading