kokoska, kokoške
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ova enigma prenosila se s generacije na generaciju i postala predmet rasprava u učionicama, šala među prijateljima, ali i ozbiljnih naučnih istraživanja.

Prema najnovijim otkrićima, naučnici tvrde da konačno imaju jasan odgovor. Istraživanja su pokazala da je ključ u posebnom proteinu nazvanom ovokleidin-17 (OC-17), koji je presudan u formiranju ljuske jajeta. On deluje kao katalizator i omogućava kalcijumu da stvori čvrstu zaštitnu ljusku koja čuva žumance.

Najvažniji deo otkrića jeste činjenica da se ovaj protein proizvodi isključivo u jajnicima kokoške. Bez njega, kokošje jaje u obliku kakvo poznajemo danas ne bi moglo da nastane.

Iako su jaja u prirodi postojala mnogo pre kokoški – polagala su ih reptili, dinosaurusi i druge vrste – naučnici naglašavaju da kokošje jaje ne može da postoji bez kokoške.

Na ovaj način nauka je ponudila objašnjenje i stavila tačku na jedno od najpoznatijih pitanja u istoriji, pokazujući koliko je priroda fascinantna i najsitnijim nivoima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading