SRBI OVE SUBOTE SLAVE VRBICU Priprema se u poslednjoj nedelji posta, jednu stvar obavezno unesite u kuću!
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

Prema verovanju, Lazar se razboleo i umro, nakon čega je položen u grob u pećinu, zatvoren kamenom. Kada je Isus došao, njegova sestra Marija izrazila je sumnju u mogućnost vaskrsenja, budući da se telo već raspalo. Međutim, Isus je otvorio grob i vaskrsao Lazara, koji je kasnije služio kao episkop na Kipru.

Ovaj dan je takođe poznat po radosnom prihvatanju dece, kao što je Isus rekao: "Pustite decu da dolaze k meni, jer takvih je carstvo nebesko."

Tradicionalno, Lazareva subota ili Vrbica se priprema u poslednjoj nedelji posta, kao uvod u najveći pravoslavni praznik, Vaskrs. Jedan od ključnih običaja je berba mladih vrbovih grančica, koje se nose kući kako bi se prenela snaga zelenila na decu i odrasle. Ove grančice simbolizuju palmine grane kojima je Isus dočekan u Jerusalimu.

Uoči liturgije u crkvi, vernici dobijaju mlade vrbove grančice, koje kasnije stavljaju pred ikonu i kandilo u svojim domovima. Narod se okuplja u povorci oko crkve, uz pevanje tropara Lazareve subote, dok deca radosno zvone zvončićima i nose venčiće od vrbovih grančica na glavama. Ovi običaji simbolizuju pobedu života nad smrću i najavljuju Hristovo stradanje i vaskrsenje.

SRBI OVE SUBOTE SLAVE VRBICU Priprema se u poslednjoj nedelji posta, jednu stvar obavezno unesite u kuću!

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Ovaj praznik se proslavlja posnom trpezom, budući da pada tokom vaskršnjeg posta. Takođe, tradicija obuhvata berbu cveća, koje se ne unosi u kuću već ostavlja u dvorištu u posudi sa vodom. Na dan Cveti, cveće se plete u venčiće kojima se kiti kuća, a vodom u kojoj je stajalo, umivaju se svi ukućani.

Poseban običaj tokom Lazareve subote su "Lazarice", povorka mladih devojaka koje idu od kuće do kuće, pevajući i igrajući, dok ih domaćini daruju slatkišima ili kolačima. Ovaj običaj datira još iz prethrišćanskih vremena i simbolizuje buđenje proleća, dok je služio i kao način za mlade devojke da se pokažu selu kao spremne za udaju.

Lazareva subota predstavlja bogatstvo tradicije i simbolike u pravoslavnoj kulturi, obogaćujući duhovni život vernika i obeležavajući važne aspekte hrišćanske vere.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading