IMUNIZACIJA U BIH SLABO IDE Tek 10 odsto vakcinisanih
Alo

Zdravstvene vlasti Bosne i Hercegovine pozvale su stanovnike te zemlje na masovnu vakcinaciju budući da je do sada to učinilo tek 10 odsto njih kako bi BiH spremnija dočekala četvrti talas korona virusa.

"Mi se pripremamo za novi talas. Sada je važno povećati obim vakcinacije, kako bismo taj četvrti talas dočekali sa značajno većim brojem vakcinisanih jer što bude veći njihov broj , sigurno da će i mere najverovatnije biti manje restriktivne", rekao je danas pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez, preneo je Index.hr.

Do sada se u BiH vakcinisalo tek oko 10 posto stanovništva, što je oko 350.000 ljudi, a vlasti Bosne i Hercegovine, koje su se loše snalazile oko nabavke vakcina, sada očekuju oko dva miliona doza, kaže Čerkez.

"Ako bude došao najavljeni broj vakcina, oko dva miliona, to bi značilo da bi u BiH imali još najmanje dodatnih 25 do 30 odsto vakcinisanih", rekao je on.
Po njegovim rečima, BiH bi do kraja avgusta tako mogla imati između 35 i 40 procenata vakcinisanih osoba.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH ocenio je da bi se BiH s četvrtim talasom korona virusa mogla suočiti krajem avgusta ili pak tokom septembra. Kada će se to dogoditi, zavisi od poštovanja epidemioloških mera. Po njemu situacija nije ohrabrujuća.

"Mi u svakom slučaju pratimo sve parametre i spremni smo na odgovor u odnosu na to kakva bude trenutna epidemiološka situacija. Međutim, u većini županija mere nošenja maske ili držanja distance se ne sprovode", rekao je on.
 

Komentari (0)

Loading