Kurti će biti primoran da deluje po pitanju ZSO!
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa naveo je da će Aljbin Kurti morati da shvati da više nije u opoziciji i da kao premijer Kosova snosi odgovornost za sprovođenje zakona, i da će biti nateran da deluje kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, prenosi Reporteri.

Mustafa je rekao da Kurti kao premijer mora da preuzme odgovornost.

"Kurti i Samoopredeljenje su se svim sredstvima protivili sporazumu o Zajednici srpskih opština. Oni su sada na vlasti, nisu više u opoziciji, imaju drugačiju ulogu i imaju druge odgovornosti. Njihove izjave su neprimerene, biće prisiljeni da deluju, stoga sada oni imaju reč, a ne ja", rekao je Mustafa.

Po njegovim rečima, kao premijer je zatekao zakon o ZSO koji je morao da bude sproveden, iako mu se to „nije dopadalo“ .

"ZSO je oblik saradnje opština sa srpskom većinom u pitanjima lokalne uprave. Ovo udruženje je neobično jer je osnovano na etničkoj osnovi. Iako je Ustavni sud ocenio da bi ovo udruženje trebalo da bude poput postojećih udruženja,ovde to nije slučaj. Ugovor ratifikovan zakonom kaže da će ZSO imati punu kontrolu u oblasti obrazovanja, zdravstva, lokalnog razvoja, postojeća udruženje nema tu nadležnost. Ipak ZSO nema izvršnu vlast kao što je to često netačno prenošeno", naglasio je Mustafa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading