Hrvatin izneo jezive tvrdnje o užasima u "klanici", Belivuk navodno pretio advokatici - ona se rasplakala
Alo.rs/J. O.

Okrivljeni svedok Bojan Hrvatin nastavio je svoje neometano izlaganje na današnjem suđenju kriminalnom klanu Veljka Belivuka.

HRVATIN O SEDAM UBISTAVA I O RADU BELIVUKOVOG KLANA Tvrdi da zna i detalje oko likvidacije Šarca

Podsetimo, tokom prethodna tri ročišta ove nedelje, okrivljeni svedok Srđan Lalić komentarisao je foto dokumentaciju MUP Srbije i odgovarao na dodatna pitanja, a time je završio svoje svedočenje. Nakon njega je juče za sudsku govornicu istupio Bojan Hrvatin koji je govorio o tome kako je upoznao članove klana i na koji način je namamio Gorana Veličkovića Goksija.

Okrivljeni svedok Bojan Hrvatin izneo je danas stravične detalje o ubistvima za koja je osumnjičen klan Veljka Belivuka. Današnje suđenje obeležile su navodne pretnje koje je vođa klana uputio advokatici Goksijeve žene, Vesni Golubović koja se rasplakala.

Naredna suđenja biće održana 13, 14, 16. i 17. marta.

Podsetimo, tokom prethodna tri ročišta ove nedelje, okrivljeni svedok Srđan Lalić komentarisao je foto dokumentaciju MUP Srbije i odgovarao na dodatna pitanja, a time je završio svoje svedočenje. Nakon njega je juče za sudsku govornicu istupio Bojan Hrvatin koji je govorio o tome kako je upoznao članove klana i na koji način je namamio Gorana Veličkovića Goksija.

13:40 Odbijeno ukidanje pritvora

Sudsko veće odbilo je sve predloge za ukidanje pritvora.

Sudija je istakla da su zahtevi neosnovani i da razlozi za pritvor i dalje stoje.

13:28 Advokati traže ukidanje pritvora

Branilac Alekse Dunjića advokat Živko Dedović zatražio je ukidanje pritvora za svog klijenta ili zabranu napuštanja stana jer smatra da su razlozi za pritvor zbog protoka vremena izgubili na intenzitetu.

Advokat Nikola Jerković zatražio je ukidanje pritvora za Milovana Tadića i predložio da se zameni merom zabrane napuštanja stana.

Branilac Aleksandar Vučeljića Boško Milić zatražio je ukidanje pritvora i zamenu blažom merom.

Advokat Stefan Jokić, branilac Alekse Stošića, zatražio je primenjivanje blaže mere - zabrana napuštanje stana uz elektronski nadzor. Branilac nemanje Lakićevića Dalibor Katančević zatražio je ukidanje pritvora ili zamenu blažom merom zabrane napuštanja stana.

Tužilac Zoran Babić je istakao da je na prošlom glavnom pretresu veće odbilo predlog odbrane istih okrivljenih, a da je od tada prošlo manje od mesec dana i da se nije ništa promenilo u vezi sa razlozima zbog kojih je pritvor određen.

Tužilaštvo je predložilo da sudija odbije zahteve za ukidanje pritvora.

Sudsko veće se povuklo radi odlučivanja o predlozima branilaca.

12:55 "Budimir mi je pokazao dva korita puna Pukijevih delova tela" 

Hrvatin je rekao da želi da govori o tačkama optužnice o kojima ima saznanja i da ima saznanja i o krivičnim delima koja su van opužnice.

''Za Gligorijevića saznajem na dan ili dva kada je ubijen. Miloš Budimir je došao unezveren na večeru i pokazao mi nekoliko slika korita. Tada prvi put vidim i da je napravljena kocka od najlona. Vidim da na telu piše izdaja, Trajko. Pokazivao mi je slike kad su ga zasecali, pa dva korita puna pripremljenog mesa. Tada mi je rekao da je Glikorijević učestvovao sa Trajkom u atentatu na Belivuka. Rekao mi je i da su saznali da on stoji iza tog mogućeg atentata. Nije mi detaljisao.

Rekao je da je Gligorijević rekao da, kada ubije Veljka, ima plan da uzme posao sa travom od Veljka Belivuka. Kad sam Gorana pokupio smartom pričali su mi da je Marko Budimir dovezao Gligorijevića u Ritopek. Saznali su i da je izvesni Vesko čovek koji je trebalo da puca sa zgrade. Ja poznajem to Veska iz zatvora, on je bio drug sa Trajkom. To u vezi sa trajkom se provlači od tad. Interesujemo se za njega, pa stajemo, ali Veljko i Marko su odlučili da on nije opasnost za njih. To je sve što znam o Gligorijeviću'', zaključio je Hrvatin za danas.

12:50 "Ljepoju su navukli na blindu"

Hrvatin je prešao na priču o Milanu Ljepji. Prvo je čuo za nadimke Mance i Zvonce, a posle je saznao da je u pitanju Ljepoja. Belivuk mu je rekao da će njegova uloga ponovo da bude da iscenira sudar. Trebalo je i da kupi kombinezone, rukavice i zimske jakne.

''Znam da su ga navukli , da je dogovor sa Ljepojom bio da dođe da kupi blindu i da je to bila Lalićeva blinda. ja u ta dva dana idem u tih par prodavnica, međutim saopštavaju mi da tih kombinezona neće biti neko vreme. Kod mene u Višegradskoj ima prodavnica koja je šila razne kombinezone, između ostalog i molerske. Uzeo sam tri, po meri Belivuka, bili su veći. Belivuk mi dan ranije piše da je našao kombinezon koji mu odgovara i pravi grupu između mene, njega i tog nekog njegovog čoveka iz Braće Jerković. Reč je o Dimitrijeviću, kog ja tad znam kao Šeprtlju. Na dan akcije nalazim se sa Nemanjom Đurićem. Tada smo zamenili mesta, Đurić je trebalo da stoji na parkingu, a ja pred samo isključenje. Miloš Budimir je trebalo da čeka kod Ikee i bude u pratnji, a Tešić je trebalo da čeka Ljepoju na parkingu kod Laste'', objasnio je Hrvatin.

Napomenuto je da auto prepoznaju po crnoj traci na retrovizoru. Iscenirali su sudar, ali "to nije prošao najbolje" jer je jedan čovek bio svedok i pitao ih je da li je sve u redu. Ljudima u kući javio je da je automobil nastavio.

Hrvatin izneo jezive tvrdnje o užasima u

Foto: Alo.rs

 

''Javio sam Dimitrijeviću da sam krenuo ka njemu. Otišao sam do njega, tada mi je dao kombinezon i dve boce benzina u glašama u kojima se prodaje deterdžent za pranje veša. Odatle idem da kupim jakne u kineskom tržnom centru kod Beograđanke. Svratio sam da kupim hranu i po dogovoru s Veljkom, na Smederevskom putu je trebalo da se nađem sa Draganićem koji će da dođe po mene. Parkirao sam se i prešao ulicu. Otišao sam u kafić da ga čekam. Izašao sam posle 10-15 minuta, Draganić je bio na mestu. Rekao sam mu da parkira do mene da prebacimo stvari'', dodao je. Sa Draganićem odlazi do kuće u Ritopeku. Pomogao je Draganiću da iznese stvari i ušao u kuću. Na prvom spratu zatiče Veljka i Marka sa "Skaj" aparatom Milana Ljepoje i dopisuju se sa Radojem Zvicerom.

''Belivuk je rekao da je bio najjači do sada. Veljku je bila povređena noga, on je imao neki sistem da udari petom po vilici i tu se povredio''.

Dodaje da u prostoriji zatiče Draganića, Jankovića, Lalića, Marka Budimira i Tešića. Miloš Budimir je otišao jer je imao koronu. Kocka od najlona je već bila postavljena. Ljepoja je bio vidno razbijen po faci i sedeo je vezanih ruku na stolicu i sa duksom prebačenim preko nogu.

''Zatičem neki normalan razgovor. Tu je bilo priče o njegovoj pljački u Dubaiju, spomenuli su mi i njegovog kuma čije sam ja ubistvo pripremao sa Belivukom. Miljković me je gore u kući zamolio da proverim sliku na Ljepojinom aparatu i da je to tražio Zvicer. Tražio je da pitam Ljepoju ko je poslao sliku i ko je čovek sa naočarima. Rekao je da je slika poslata iz Crne Gore, ali da ne zna ko je čovek i kad je fotografija stigla'', kaže Hrvatin.

Pao je dogovor da Belivuk, Marko Budimir i ja budemo na Ljepoju, a da Draganić i Janković melju, a da Lalić i ostali idu da prospu Ljepoju - rekao je.

Ispričao je da su Ljepoju zadavili kablom i da je Ljepoja pao sa stolicom. Kabl su vukli on i Veljko Belivuk.

''U jednom moentu Lalić vuče sa Veljkove strane, a Janković sa moje. Kad smo pustili kabl, kao da je disao još 10-ak sekundi. Ubacili smo Ljepojinu glavu u korito i Beliuk mu je nožem napravio vez od uveta do uveta da potvrdimo da je ubijen. Na isti način smo ga odradili, na isti način su i mleli. Ali su Draganić i Janković imali problem zbog vlage. Žice su zaledile i mašina je nastavila da vraća nazad umesto da melje. Kad smo završili Ljepoju, skinuli smo se. Dogovoreno je da Veljko i ja ostanemo u kući. Stvari od kineza nismo bacili nego smo ostavili da imamo da obučemo sledeći put. Belivuk i ja smo sve vreme sami na spratu kući. Tek tada je krevet koji je inače bio rasklopljen, bio sklopljen. Belivuk je malo više šetao i sedeo tu, a ja sam špartao jer mi se odužilo'', dodao je Hrvatin i zaključio priču o Ljepoji.

12:35 "Napunili smo korito Radojevićevim delovima tela, a njih dvojica su mleli"

Kada su već napunili prvo korito u prostoriju su ušli Draganić i Janković i uporedo krenuli da melju.

''Imali su problema, mislim da je nestalo struje. Mi smo čak nastavili i kad je nestala struja. Uglavnom, oni su krenuli da melju, mi smo već završili i presvukli smo se. Imali smo kombinezone, hirurške, pa molerske rukavice, koje smo zalepili trakom. Na nogama smo nosili duboke gumene čizme i prebacivali smo kombinezone preko njih da nešto ne upada. Za Zdravka radojevića bila dva crna džaka. Neko je kupio trenerke, gaće, čarape i majice da ne oblačimo naše stvari. Otišli smo na prvi sprat kuće. Tada sam video da je na sredini dvorišta kada se izađe sa prvog sparta postojao krug gde se palilo. Rekli su mi da se Draganić ne slaže sa tim. Pitao sam Draganića koliko je ostalo, ostalo je da se čisti prostorija i mašina. Pitao sam da palimo gore neke sitnije stvari i on se složio. Zapalili smo Radojevićevu garderobu i svoje kombinezone, kao i fosnu i korita. Veljko Belivuk je uzeo na sebe da se to pali jer je imao iskustva sa tim. Dok su oni skockali prostoriju, mi smo sve zapalili. Miloš Budimir, Janković, Draganić i ja išli smo da prospemo Zdravka Radojevića, a da nas Belivuk odveze. Tada sam se prvi put spuštao do reke'', dodao je okrivljeni svedok.

Nosili su džakove, a Draganić je nosio sve za šta je smatrao da ne treba da se pali u dvorištu, kao i jedan ranac. Posle nekih 500 metara pešačenja ima jedna jedina kuća sa leve strane i to je jedina kuća pored koje se prolazilo do Dunava. Ostale kuće su bile dalje u brdu i nije postojala mogućnost da ih neko vidi.

''Sa puta dolazimo do reke. Nosili smo neke kao kabanice, nisu klasične jakne. Miloš Budimir je za tu priliku ili je kupljeno ranije, imao profi pecaroško odelo. Iz jednog dela su bile pantalone i čizme. Na njega je palo da ulazi u vodu. Draganić je vezao sebe oko struka, pa Miloša i pridržavao ga dok je ulazio u vodu. Miloš Budimir ulazi u vodu do grudi i jednim potezom po dnu džakova seče skalpelom i to za 10 sekundi ode. Džakove je vraćao na obalu i to smo ostavili na posebno mesto. Stavljali smo ih odmah u drugi ča i pazili smo da ništa ne ostane za nama. Kad smo krenulli nazad, bliže obali smo stali gde je bio jedan nanos zemlje i na tom nanosu je bio kao neki voćnjak. Tu na nanosu smo ostali Janković, Miloš Budimir i ja, a Draganić je otišao kroz voćnjak i nismo ga videli jer je sišao kroz blagi pad. Tu smo bili 45 minuta do sat vremena, a onda smo odlučili da vidimo dokle je Draganić stigao. Stigli smo do obale. Bilio je neko korito i u njegovom dnu je Draganić palio stvari. Brzo je završio i vratili smo se do kuće - rekao je Hrvatin. Veljko Belivuk i Miloš Budimir "reno senikom" odlaze, a Draganić, Janković i Hrvatin odlaze za Beograd Draganićevim kolima''.

''Kola Zdravka Radojevića bila su kod Pileta na placu. Odatle je trebalo da se uzmu kola i trebalo je da budu prodata. Spominjale su se neke kamate i nekretnine. Belivuk je rekao da zna da je jedan "mercedes s klasa" otišao za Kosovo. Taj auto je kupio Albanac od kog su braća Budimir uzimali travu. Još jedan auto je trebalo da ide na Kosovo, a za ostala ne znam. Kasnije sam se vozio u "mercedesu" za koji sam kasnije saznao da je Radojevićev. Doneta je odluka da Janković, Đurić, Tešić i ja od svega toga budemo isplaćeni prvi po 10.000 evra. Pošto su oni bolje stajali finansijski, Belivuk, Miljković, braća Budimir i Lalić ćekali su da se naplate neke druge stvari'', zaključio je priču o Radojeviću.

12:30 "Zdravko Radojević je sedeo na dvosedu"

Kada je došao u kuću, na dvosedu na spratu je zatekao Miljkovića, do njega Zdravka Radojevića i prekoputa Miloša Budimira.

''Dok nismo rešili Radojevića, najviše su pričali braća Budimir i Miljković. Dok sam ja bio u kući niko nije ipnuo Radojevića i rečeno mu je da je o prošao najbolje od svih koji su bili u kući. Savladan je tako što su Belivuk i Miljković izlateli iz dečje sobe. Ovo pričam jer je bila anegdota da su krenuli u isto vreme i zaglavili se u vratima. Nebojša Janković i Draganić su doneli pištolj i municiju i dali mu da sve ispipa, da napuni okvir sa municijom. Kada je to Janković uzeo umotao je pištolj u streč foliju. Iz tog pištolja je trebalo da bude ZDravkovo lažno pucanje na Budimira - istakao je. Spustili su Zdravka Radojevića u tajnu prostoriju, a folija nije bila nameštena. Spustili su ga na zemlju i tada su se, kako je rekao, "spuštali i Budimir i Miljković".

''Budimir je imao uvek nešto da mu dobaci jer je rekao da će da udari na njegovu ženu i decu. Tada su se prvi put koristili kombinezone, a da sam ja bio tu. Veljko je imao beli, a Miloš Budimir i ja smo imali plave. Skinuli smo Radojevića, položili ga stomakom na zemlju. Stavio sam mu fosnu pod glavu. Veljko je pitao "ko že da ga reši", a Budimir je rekao da on neće jer mu je to kum. Belivuk odlazi ka sekiri. Ja se nisam izjašnjavao da hoću. Belivuk je prišao i jednim darcem ubio Zdravka Radojevića. Ptao me je da li ja hoću nožem da odvojim glavu, rekao sam da hoću. Dobro je to odradio, nožem sam lako odvojio glavu. Tada je ušao Draganić i rekao da nismo napravili kocku od najlona. Stavili smo kocku i krenuli u rešavanje, odnosno usitnjavanje tela'', dodao je Hrvatin.

Kako je rekao, dok su bili u inostranstvu, Belivuk ga je pitao da li hoće da ode u kuću da pomogne Draganiću oko mašine, što je Hrvatin i uradio.

''U kući vidim da je mašina premeštena iz garaže u skrivenu prostoriju, odnosno bunker ili klanicu. Kad se uđe u prostoriju bila je dijagonalno levo od mene. Video sam da je mašina isečena na pola, da je bila zavarena. Trebalo je da pomognem da unesemo korito i motor koji je bio na peskiranju. Sve to je bilo u Draganićevom autu. Namučili smo se. Motor je bio teži, ali lakši za nošenje, ali gledali smo da nam korito ne padne na noge. Sve smo namestili i zašrafili. Tako se za Zdravka Radojevića mašina nalazila u prostoriji u Bunkeru. Belivuk je udarao sekirom, ja sam zasecao, a Miloš budimir je spremao isečene delove za mašinu. Radili smo istom metodom kao i za Mitića'', rekao je Hrvatin.

12:15 Hrvatin nastavlja svedočenje o ubistvu Lazara Vukićevića

Za govornicu se vratio okrivljeni svedok Bojan Hrvatin koji je nastavio svoju priču.

''Dopisivali smo se, javljam da smo krenuli, pa na svakih par minuta gde smo. Tešić je trebalo da se kod Ikee uključi i gleda da li nas neko prati. U blizini kuće je Nemanja Đurić umesto levo skrenuo desno i tada je marko Budimir svirnuo i prvi put stavio do znanja i Vukićeviću da postoji pratnja za koju mu je rečeno i da će imati. Krenuli su za nama. Brzo smo stigli do kuće, ali mi nismo otišli tamo, nego smo stali i propustili ih. Napisao sam Milošu Budimiru i pitao da li da dolazimo. Rekao je da ja idem kući, a da njegov brat dođe. Po dogovoru sa Markom Budimirom, auto je trebalo da ostavim u blizini Lalićevog stana i da ključ vratim njihovom drugu i partneru u poslu. Životni nadimak mu je Suba, a na "Skaju" Kobac i Dečko'', nastavio je Hrvatin.

Iz Lalićevog stana uzima svoj Skaj, i aparat sa koog je pisano Stefanu Mandiću ako se bude javljao. Saopštavaju mi da je ovaj pucao, ali da je sve prošlo kako treba. Pisao sam Miljkoviću da je aparat Lazarov kod mene, rekao je da zna, pisao sam nekoliko poruka sa Stefanom Mandićem, da odložim pisanje do večeri kada preuzme aparat Marko Budimir.

''Uveče ili ujutru sam se video sa Nemanjom Đurićem koji mi je predao futrolu sa "Skaj" telefonom Vukićevića sa izvađenom karticom. Rekao mi je da je Vukićević pucao, ali da je sve prošlo kako treba. Rekao sam Miljkoviću da je Lazarov aparat kod mene. U dogovoru sa njim sam poslao par poruka Stefanu Mandiću. Poenta je bila da odložim pisanje do večeri, kada će aparat da preuzmu Budimir i Lalić. Meni je Miljković posle sat vremena nekih pisao i rekao da uništim aparat Vukićevića. Uništio sam Makiškim putem kad se ide, prođe se Ada, kamenom sam uništio, uzeo sam zavezao ga za kamen i sa obale Beograda na vodi bacio u vodu. Dok sam to radio, Miloš Budimir mi je pisao da treba da se ide u nabavku i da učestvujem u prosipanju ostataka Vukićevića'', dodao je.

Hrvatin izneo jezive tvrdnje o užasima u

Printscreen

 

Ispričao je da je, kada su su stigli u kuću, Vukićević je držao ranac u densoj ruci, a u levoj pištolj. Miloš je skočio, ovaj je opalio.

''Uglavnom tukli su ga tu, kako mi je Marko Budimir rekao, kada je on stigao već su ga dobro prebili, bio je polumrtav. Plan je bio da se ispituje, ali zbog te situacije ubili su ga na kraju'', rekao je.

Kako je rekao, za Zdravka Radojevića saznaje dok je bilo u Zabeli i rekao je da se Radojević nije zauzeo za Miloša Budimira i njegovu porodicu iako je Budimir preuzeo krivicu za drogu i, prema nejgovim rečima, spominjao je da će mu se osvetiti.

''Braća Budimir su ranije radila za Zdravka Radojevića. Postojao je grafit njegovog pokojnog brata koji su par puta žvrljali. Posle Vukićevića, Belivuk, Miljković, braća Budimir i Lalić odlaze, čini mi se, u Tursku. Pisali su mi da odem da vidim poziviju na kojo živi Zdravko Radojević i rekli su mi da postavim eksploziv pod njegov auto. Ja sam pristao. Zahtevao sam, pošto ne poznajem te krajeve preko Dunava, da nađe nekog ko će da me odvede do kuće. Poslao mi je sliku njegovog crnog "mercedesa s klase". Posle par sati mi je napisao da ipak nema ništa od toga. Rekao mi je da se Radojević povezao sa nekim Crnogorcima. Da se promangupirao, da priča javno da će da udari na marka Budimira i njegovu ženu i decu. Mi smo uvek gledali da radimo profesionalno i da ne širimo to na članove porodice'', rekao je Hrvatin.
Dodao je da nije znao način na kog navlače Radojevića da dođe na sastanka, ali da postoji plan.

''Dva-tri dana ranije mi je Belivuk rekao da imamo akciju i da je moja uloga da sa nemanjom Đurićem napravim lažni sudar kada Radojević prođe autom sa Nebojšom Jankovićem. Radojevićeva priča je trebalo da se iskoristi, da se izvede lažno pucanje ispred porodične kuće Marka Budimira da bi policija i njegova porodica mislili da je u bekstvu. Marko Budimir nam je pisao i rekao da će da bude sa mnom u autu jer je trebalo da idemo u nabavku. Kada smo se našli, sat vremena pre dogovorenog, oko osam sati ujutru, iza pumpe u zgradama ge smo isprva trebali da navučemo Šarca i Vukićevića'', dodao je.

Nebojša Janković je sačekao Radojevića, koji je trebalo da dođe "pasatom" sive ili srebrne boje. Radojević je, kako je rekao, kasnio, a marko Budimir se nervirao i govorio da je "ceo život takav i da je neodgovoran".

''Uspešno smo izveli lažni sudar. Nismo primetili nikakvu pratnju. Tešić je bio zadužen da čeka kod Ikee i uključi se u pratnju. U kući su čekali Belivuk, Miljković, Miloš Budimir, Lalić i Draganić. Sa lažnog sudara Nemanja Đurić ide za Beograd, a mi kod Ikee okrećemo i vraćamo se za Beograd. Odlazimo u Braće Jerković da marko Budimir pokupi kombinezone. Kupujemo hranu i idemo do kuće u Ritopeku. Tada sam prvi i jedini put svojim autom bio u kući'', objasnio je.

11:52 Belivuk: "Šokiran sam!"

Nakon pauze se za reč javio Miljkovićev branilac advokat Vladimir Petrović koji je istakao da se suđenja često zakazuju i zamolio da se okrivljeni saradnik ne saslušava dalje i da se pređe u fazu procesnih predloga jer "su svi umorni" i zamolio da se unapred daju dva naredna termina suđenja. Sudija je za sudsku govornicu pozvala Veljka Belivuka i pitala o čemu se radilo pre pauze, a Belivuk je rekao da je "šokiran".

''Znate nas već dovoljno. Jedini komentar koji sam dao je bio za Lalića i zbog toga sam se izvinio. Ne znam ni šta sam radio. Ovo je jeftini medijski publicitet. Nismo se ni vratili u ovu prostoriju, a već je u svim medijima da sam nekom pretio. Usta mi se suše od nervoze. Juče je Lalića mrtva 'ladna pitala za Veličkovićevu torbicu, ja sam čitao, Lalić je imao torbicu, ne Veličković. Ranije je pitala šta je pisao sa Veličkovićem, Lalić ne zna ni šta odgovara. Oni se domunđavaju pre svakog suđenja. Kada je advokat Jokić napomenup da pričaju, rekla mu je ja pričam i sa Vama. Ne znam kako može i da vidi šta sam ja uradio. Ništa nisam uradio, nisam pretio. Ja moram sebe da operem, nisam ništa uradio'', rekao je Belivuk.

Sudija je upozorila sve u sudnici da se pristojno ponašaju.

''Neprihvatljivo je verbalno vređanje, vređanje konkudentnim radnjama. Ovde se svedoči o teškom slučajema, svedoci smo o čemu govori okrivljeni saradnik.razumem da je sve potresno, ali je dozvoljavam nikakvo vređanje tokom postupka. Uvažavanje ličnosti u svakom smislu mora da postoji'', rekla je sudija.

Advokat Vesna Golubović predložila je da se pregleda video zapis iz sudnice i istakla da će to da pokaže da je u pravu.

''Ne patim od vizuelnih obmana, pblicitet mi ne nedostaje, a pokazivala sam poštovanje prema svima u postupku. Ovakav publicitet može da bude uznemirujuć i po moju porodicu. Ja insistiram da to proverite'', rekla je.

Advokat Katančević rekao je da, kada su toliko izdržali, nastave sa suđenjem, istakavši da od Hrvatinove izjave zavise i procesni predlozi.

11:04 Prekinuto izlaganje Hrvatina, Belivuk upućuje preteće poruke

Tada je najavio da će da govori o 14. oktobru i ubistvu Lazara Vukićevića.

''Od polovine septembra sam pripremao logistiku za ubistvo jednog čoveka kog neću da spominjem. Ja se za izvršenja ubistava priključujem kad je sve isplanirano. Za Lazara od Miljkovića saznajem da je prko "Skaj" aplikacije koji je napravio, čini mi se da je bio Sonik, pričao sa Stefanom Mandićem. To je jedan od neposrednih izvršilaca atentata na Zvicera koji je u tom momentu u zatvoru u Ukrajini. Imao sam priliku da vidim to dopisivanje. Za Mandića sa izvesnim Kockicom i još nekogm, nekog od njih treba da nađem na karaburmi. U to vreme saznajem za Mileta Kapetana koji je visokopozicionirani škaljar, da je mašina za pare, kako kaže Miljković i da je on šef Lazaru Vukićeviću i Aleksandru Šarcu'', rekao je.

Nekoliko dana pre 14. oktobra se "priključuje svojima". Tada je saznao za Veljkov, Markov i Jakovićev odlazak da se nađu sa Kapetanom i njihovu nameru da pišu Vukićeviću da je Belčivuk otet.

''Čekali smo da se naši jave da su digli kapetana. Sa njim je trebalo da bude i "Kasap" i da je on najozbiljniji škaljarski ubica. Dogovaramo se da nam za zadatak treba auto. Braća Budimir su Pančevu našli "fiat". Dogovorili smo se da za taj posao napravimo jednokratne "Skaj" naloge. Do momenta dok nismo krenuli komuniciramo preko svojih naloga, ali Miljković i Belivuk nisu nikom rekli gde idu i nisu poneli svoje aparate, nego je Miljković poneo jedan aparat na kome se zvao Komodo da bi komunicirao s nama. Kada su Miljković, Belivuk i Janković oteli Kapetana, ubili Kasapa, a kasnije i Spahića. Video sam slike kasapa i Hodžića, a Mile Kapetan na slici lei vezanih ruku sa paklom cigara ispred i sa cigarom u ustima'', dodao je.

Miljković i Belivuk su preko Kapetanovog naloga pisali Aleksandru Žarcu i Lazaru Vukićeviću poslali sliku Vezanog Belivuka i tražili od njih da dođu da ga ispituju.

''Plan je bio da navučemo Šarca, pa onda Vukićevića. Marko Bduimir je Nemanji Đuriću pokazao put do kuće, a na nama je bilo da odredimo gde ćemo da zovemo Šarca. U pratnji smo Marko Budimir i ja. Tada dogovaramo da je šef Kapetan rekao da će imati pratnju za slučaj da neko od Veljinih prati. Imali smo jednu futrolu koju je dao Lalić, koja je imala pregrade. Stavili smo jedan od naših aparata u futrolu i poslali jedno 10 poruka da vidimo da li stižu. Nismo. Jedan od aparata smo planirali da stavimo u futrolu, da njih dvojica ne bi međusobno komunicirali. Miljković je javio da Šarac sumnja, ne veruje Kapetanu i da odustaje - objasnio je okrivljeni svedok. Od šarca su, kako je rekao, odustao i "prebacili su se na Lazara Vukićevića", ali su promenili lokaciju jer su čuli da policija ima informacije da je Veljko Belivuk otet. Istakao je da su smatrali da je Šarac policijski doušnik i da su "tada to i potvrdili". - Odlučujemo da se parkiramo na izlazu sa raskrsnice, stajemo kod parkinga u Radničkoj da vidimo kada se Đurić uključi sa Vukićevićem i krene ka Sajmu. Kada smo ih videli javili smo ostalima u kući da se pojavio i da su krenuli'', rekao je Hrvatin.

Njegovo izlaganje prekinula punomoćnica oštećene Jelene Veličković Vesna Golubović.

''Slučajno sam pogledala u deo u kom sede optuženi i Veljko Belivuk mi upućuje velo neprijatne i uznemirujuće poruke. Mislim da je ovo o čemu slušamo već dovoljno potresno'', rekla je punomoćnica.

Sudija je odredila pauzu.

10:36 Hrvatin o pripremi tela Nikole Mitića za mlevenje u "klanici"

''Kada su nam Belivuk i Miljković javili trasu, a prethodno su nam rekli da su tog dana oko podneva planirali da idu kod svog advokata u Lisičiji potok i da opserviramo da li ih neko prati. Trebalo je da se dogovorimo gde će ko da stoji. Bilo je obavezno da jedna ekipa stoji kod blagajne, jedna kod Marakane i jedna gornji deo, iznad pumpe, u Bulevaru. Na tom sastanku se dogovaramo da se podelimo u sve ekipe, na motorolama smo bili alfa, beta, gama i delta. Miljković i Belivuk su bili alfa, Tešić i ja beta, a za ostale ne znam tačno. Prvo sam rekao da je Stošić bio sa nama, ali želim da kažem da sam napravio grešku, Stošić nije bio sa nama. Ja sam bio sa Tešićem. Braća budimir su bila zajedno i Lalić i Frozen'', objasnio je.

Stali su kod kućice obezbeđenja prekoputa Cecine kuće da bi videli kad kolona Belivuka i Miljkovića krene tim putem i mogu da potvrde ako imaju pratnju. Preko motorole čuli su da je "honda" crne boje krenula u pratnju Belivuka i Miljkovića.

Hrvatin izneo jezive tvrdnje o užasima u

Printscreen

 

''Javljam da vidim crnu "hondu" dva auta iza obezbeđenja. Tešić i ja nismo mogli odmah da se uključimo. Uključujemo se dva ili tri auta iza "honde". Uhvatilo nas je crveno na semaforu, a "honda" je otišla na zeleno. Kad smo beli kod Belog dvora, neko nam je javio da stanemo na parking kod restorana "Džeri" i gledali krivinu od Belog dvora ka Lisičjem potoku. Videli smo da naša kolona ide ka američkoj ambasadi. Tada je javljeno da idemo nazad i da imamo ovog što nas je pratio sa nama. Tešić i ja smo poslednji u vraćanju ka stadionu. Tešić većom brzinom obilazi "audi" crne boje, zatamnjenih stakala i javljamo da je sumjiv'', dodao je. Taj "audi" Miloš Budimir je blokirao sve do kružnog toga i utvrdili su da nije bila pratnja.

''Miloš Budimir je javio da je Aleksandar Šarac u kolima do Tešića i mene. Ja njega znam sa izdržavanja kazne u Zabeli. Da sam ga video, prepoznao bih ga. On je bio u autu ispred. Stigla je poruka od Belivuka da mu trebamo i da dolazimo na stadion. Kada smo došli do crkve u Humskoj odvojili smo se na parking ispod istočne tribine, spustili smo se niz stepenice i ušli na ulaz sportskog društva. Prošli smo levo kroz hodnik i spustili smo se u unutrašnji deo restorana. Prošli smo u baštu i ulazimo u kancelariju. Tu su bili svi koji su učestvovali u ovome osim Frozena. Zatičem Nikolu Mitića na ugaonoj garnituri, leđima okrenut ka Senadu Rešoviću. Posle 10-15 minuta je Mitić odvezen sa stadiona. Miljković mi je rekao da ih je Mitić kada su stali pretekao i stao. Miljković je izašao iz auta, pitao što ih prati, i levim krošeom ga nabada u glavu. Tada stiže Veljko, obezbeđenje i vode ga na stadion'', rekao je Hrvatin.

Kako je rekao, pitao je zašto prati, za koga prati i da li poznaje Šarca. Mitić mu je rekao da ne zna ko je Aleksandar Šarac i da prati za Lazara Vukićevića.

''Miljković preko aparata Nikole Mitića priča na glasovnu poruku sa Lazarom Vukićevićem. Govorio je da su nekad bili dobri a da je sada sa Šarcem i smećem škaljarskim, a Vukićević je rekao da je sam za sebe i dodao "jurićemo se". Pitao je šta će biti sa Mitićem i rekli su mu da će ga pustiti. Trebalo je da ga čuvam u trećoj smeni, ali su posle rekli da ne treba i ubili su ga tokom noći. Smejali su se. Rekao sam da tako oni misle na mene. Rekli su da kad jednog ubijemo, dođe još čečtiri. Trebalo je da učestvujem u uklanjanju Mitićevog tela. Spasojević je vozio, Miloš Budimir je suvozač, a Lalić i ja smo u tovarnom delu. Prepoznao sam deo puta dokle sam dovezao Gorana Veličkovića'', dodao je.

Hrvatin je tog dana prvi put ušao u kuću u Ritopeku, a tvrdi da ih je tamo dočekao Vlade Draganić.

''Draganić je bio iznenađen kad me je video i rekao je da Miloš i Lalić idu dole da rešavaju stvar, a da ja ostanem da kosim ispred. Ja sam rekao da ja nisam došao da kosim. Ulazimo u garažu. Skroz desno je bila industrijska mašina. Draganić se spustio u uglu prostorije, skinuo prvu policu odozdo ka gore i šrafom od 10-ak santimetara u gornjem levom uglu povukao sa leva na desno. Oko ubistva Gorana Veličkovića sam sa obe noge ušao u grupu. Znao sam da postoji skrivena prostorija i Miljković je rekao da je napravljena vrhunski, kao iz filmova'', rekao je Hrvatin.

Tada prvi put ulazi u tajnu prostoriju kuće u Ritopeku i iza ulaza vidi prolaz. Video je plakar, wc šolju, flaše sa sonom kiselinom ili nekom vrstom varikine. Levo od plakara, umotan u streč foliju je bio vojni sanduk, a kod levog zida bila je jedna uvala. Pre uvale je bila česma koja je virila iz zida. Odmah do metalnih vrata je bila polica. Tda su bile kese, a kasnije je saznao da je prostorija namenski pravljena za uzgoj marihuane. To je objašnjavalo dve cevi koje su virile iz zida i služile za ventilaciju. Advokat Stefan Jokić javio se za reč i rekao da je Hrvain sve što opisuje video u foto dokumentaciji policije koju je gledao tokom Lalićevog izlaganja.

''Mitić je ležao na stomaku sa lisicama na rukama. Video se da je maltretiran i tučen, bio je između crne i plave boje, već je nastupila mrtvačka ukočenost. Slušao sam šta mi objašnjavaju, šta treba da radim. Na zemlji su stavljali deblji najlon, a okolo kao kesa za đubre, samo malo kvalitetnije. Od početka vrata bi krenuli, sa spoljne strane postavljamo najlon, prebacujemo preko kanapa koji je okačen na kuke na plafonu. Sve ide tako kolo. Kod metalnih vrata je bio ulaz i izlaz iz najlona u kom smo uništavali pokojnikove ostatke. Draganić nije učestvovao u komadanju pokojnog Mitića. Miloš Budimir mi kaže da zasecam na određenim delovima tela, počevši od nogu, od ahilove tetive i da zasecam rezove do gluteusa da Lalić lakše sekirom može da preseče kost. Budimir je pripremao delove za mlevenje u mašini'', dodao je.

Hrvatin izneo jezive tvrdnje o užasima u

MUP

 

Prvo se odvajala glava, ali se radila na kraju, pa smo išli redom. Kako je rekao, iznutrice su se vadile rukama i stavljale u kesu jer "ako bi otvorili crevo i želudac smrad je bio nesnosan".

''Zasekli smo kao da ćemo da ga kačimo za kuke, ali nismo nego smo ga tako pridržavali. Sve unutrašnje organe smo stavili u kesu i to je iz kese išlo direktno u mašinu. Onda smo radili grudni koš. Presekli bismo na pola i gledali bismo da što više usitnimo rebra. Naredno smo radili karlicu. Svuda gde smo mogli da skinemo meso nožem da sekira lakše dođe do kosti, skidali smo. Ja sam rekao da ću ja sa Draganićem da očistim, Lalić i Miloš Budimir nisu učestvovali u tome. Rukama smo skupljali sve delove koji su ostali, da ne ostaje u najlonima i sve smo ubacivali u korito. Draganić je najlone stavio u najlonski džak i to je bilo spremno za paljenje'', rekao je Hrvatin.

Tada još nisu imali kombinezone, radili su u donjem vešu, sa rukavicama i u gumenim čizmama. Imali su sekiru i tri noža. Imali su fosnu na kojoj su sekli Mitićeve ostatke. Nakon skidanja najlona, Draganić je crevom, spolja ka unutra, ispirali prostoriju. Ispirajući sve u kanal koji je vodio do odvoda. Odvod je imao čeličnu mrežu kako nijedan od ostataka ne bi ušao u slivnik. Nakon ispiranja vodom, polici su jakim sredstvima za čišćenje i ostavili da nagriza.

''Kad smo to završili, od tog nekog slivnika, Draganić uzima isti taj najlon i rasprostire kroz mešu prostor na izlazna vrata, sve do mašine. Razlog je bio da nam nešto ne padne kad budemo iznosili korita. Onda je došlo vreme za pokretanje mašine. Draganić je nešto pametovao, čekali smo pola sata da upali mašinu. kad je uspelo, izneli smo jedno korito, Draganić i ja smo stavili korito i mašinu i držali ga, nismo naginjali. Budimir je stavio džak na deo na kom izlazi sadržaj i merio težinu da ne bude teško, ni lako. Draganić je desnom rukom ubacivao u korito. Kada smo samleli oba korita, bilo je šest džakova. Njih smo pakovali u pletene plastične džakove koje smo vezivali jedan za drugi, da bismo ih vozili oko vrata. Nisam rekao da je glava rađena na kraju. Budimir mi je rekao da skinem skalp, obrve i uši, a Lalić je presekao glavu na pola. Kad je ispao mozak, skupili smo šta je moglo, a onda je glava isečena na sitnije delove'', dodao je okrivljeni svedok.

Kako je rekao, posmatrao je kako Draganić pere mašinu. Rekao je da je izvadio delove koje je mogao i potopiou sonu kiselinu, a da je mašinu polivao vodom i ispod stavio kantu da prikupi vodu koja otiče. Sonom kiselinom je, naposletku posuo sonom kiselinom.

''Dogovor je pao da na prosipanje pokojnog Mitića idu Lalić, Miloš Budimir i Draganić. Moj e je bilo da odem sa njima do mesta gde izlaze iz auta, zapamtim put, vratim se u kuću i kad me zovu da ih pokupim. Stali smo na travnatom platou. Izašli su i poneli te džakove i sve što treba da se pali. Krenuli su pešaka, a ja sam se vratio i čekao da mi pišu. Od kuće do tamo je trebalo oko 10 minuta. Okupao sam se u kući, tada sam prvi put ušao u nju'', objasnio je.

Opisujući kuću, rekao je da je ispod stepenica bila ostava, paralelno od njega kuhinja, dijagonalno kupatilo. To je bio jedini put da se okupao u kući u Ritopeku. Tada se popeo i na sprat. Na drugi sprat, koji nije završen se, kako je tvrdio, nikada nije popeo.

''Vratio sam ih, sačekao sam da se okupaju i Draganić nas je odvezao za Beograd. To je to što imam da kažem za Mitića'', rekao je Hrvatin.

10:10 O ubistvu Nikole Mitića

Sledeće ubistvo u kom nastavlja je Nikola Mitić.

''U avgustu, 9. avgusta 2020. godine saznajem da Belivuk i Miljković imaju saznanja da grupa ljudi opservira stadion da bi ih ubili i da Lazar Vukićević i Aleksandar Šarac stoje iza toga'', počeo je izlaganje o otmici i ubistvu Mitića.

On je objasnio da je na stadionu, u prostorijama u kojima su boravili, postojao video nadzor, koji je obezbeđivao prostor u kom su boravili i da su sa jedne kamere pregledali snimak par dana ranije, i da su videli da se velikom brzinom spušta auto bele boje, i da je Miljković tvrdio da je u njemu Lazar Vukićević.

Hrvatin izneo jezive tvrdnje o užasima u

Foto: Alo.rs

 

U periodu između Veličkovića i Mitića učestvovao je, kako je rekao, u čišćenju kuće u Ritopeku. Potom je odlučio da govori o ubistvu Nikole Mitića.

''Sledeći je Nikola Mitić. 9. avgusta 2020. godine ja saznajem da Belivuk i Miljković imaju informaciju da postoji grupa ljudi koja oko stadiona opservira, ljudi za koje smo sumnjali je Aleksandar Šarac i Lazar Vukićević. Za Lazara sam saznao tog dana, u bašti restorana postoji prostorija koju smo nazivali kancelarijom. Prvi put kada sam bio bila je sređena, bilo je 4 kamere koje su obezbeđivale restoran, sa jedne kamere smo gledali snimak odranije gde od crkve Humskom ulicom velikom brzinom se spušta jedan beli auto zatamnjen. Za taj auto je Miljković tvrdio da je u njemu Vukićević, ja tada saznajem da on učestvuje u pratnji sa Šarcem. Miljković je vukao na Vukićevića, a Belivuk na Šarca, tako su se podelili '',rekao je Hrvatin.

Po dogovoru sa Veljkom i Markom 10. avgusta se nalaze, ponašaju se kao da je sve normalno.

''Mi ne znamo tačno, Lalić, Miloš Budimir, Dejan Tešić i ja da se nađemo u zgradama, da na tom parkingu probamo da uradimo kontra pratnju da snimimo ko bi mogao da bude eventualna pratnja. U jednoj zgradi u Humskoj, prva kada se krene od crkve ka teniskim terenima, iz stana koji je gledao na kapiju, jedan čovek ili više njih su fizički posmatrali i javljali, nismo znali koliko ih je tačno. Našli smo se u zgradama sa Lalićem i Milošem Budimirom, mi smo već opservirali taj deo'', dodao je.

Kako je rekao, akcija kontrapratnje se sastojala iz dva dela - do podneva, pa su onda otišli na ručak, a drugi je bio poslepodne.

U prvom delu je, kako je istakao, "nije bilo ničega osim previše paranoje".

''Išli smo i kolima, i pešaka. Miljković i Belivuk se dogovaraju da izađu "BMW"-om, da pokrenemo pratnju kada oni krenu sa stadiona. Međutim, Miljković nije bio u svom blindiranom autu. On je sa Belivukom kroz ulaz u sportsko društvo. Priključili su se s nama jer nam je falilo ljudi. Po dogovoru nije trebalo da prolazimo Humskom ulicom, da nas ne bi video neko ko opservira stan'', rekao je Hrvatin.

U jednom momentu su se, kako je rekao, Miljković i Belivuk su se dogovorili da Miljković blindom izađe sa stadiona da "tako pokrenu neku pratnju".

''Međutim, Miljković nije izašao. Ne znam ko je vozio blindu, on je sa Belivukom kroz ulaz Sportskog društva sa sivim golfom, koji je bio skroz zatamnjen i oni se priključili nama jer nam je falilo ljudi, da pokrijemo sve više. Bio je dogovor da mi nikako Humskom ne prolazimo, da neko iz tog stana snimi naša kola, pa da propadne akcija. Za tu akciju Belivuk je napravio grupu "Soprano posao", posle Mitića se promenila u "Kovid". Sa Tešićem sam po savetu Miljkovića otišao da Tešić uzme skroz novi Skaj, jer je ajfon bagovao. Otišli smo do Green Error sa Skaja, Lalićevog čoveka koji prodaje Skaj svima nama, do njegove kuće na Dedinju, Tešić je uzeo aparat ali nije ga pokrenuo'', objasnio je.

Tešić i on su, kako objašnjava, opservirali neko vreme sa Stošićem, ali Stošiću nije tačno rečeno o čemu se radi, te je, kako je Hrvatin rekao, "bilo smešno jer je Stošić došao u japankama".

Dobili su motorole za drugi deo opservacije i otišli na ručak.

09:55 "Urezao mu je na leđima Korać pi*ka"

''Stali smo kada su se Belivuk i Miljković vratili nakon likvidacije Gorana Veličkovića. Miljković mi je tad saopštio da je Goran shvatio da je došao taj trenutak, da će ga ubiti. Sam je lego, Miljković ga je iz prvog puta ubio sekirom. Tražili su mi Goranov "Skaj" aparat i pisao predstavljajući se kao Goran. Prvo je pisao Koraću, najpre kao Veličković, a posle mu je poslao fotografiju na kojoj je na Goksijevim leđima krvlju ispisano "Korać pi*ka". Čim je Korać video sliku, obrisao ju je. Napisao mu je: "Tik-tak, vreme ističe i ti ćeš ovako da završiš. Znam da je takođe kucao Kimiju Radisavljeviću, Goranovom drugu, kao i Isoviću kom je rekao da znamo da je u Egiptu sa devojkom i da neće ostati živ'', rekao je Hrvatin.

Kako je rekao posle su došli Budimir i Lalić, u šortsevima i majicama, kao da su krenuli na košarku.

''Miljković i Belivuk su krenuli blindiranim autom, a mi "škodom", sa Senadom Rešovićem, ka tržnom centru Aviv park. Tamo je bio Lalićev automobil gde je trebalo da pređemo da nas vozi kući. Kada smo krenuli ka garaži, ja sam bio poslednji od nas trojice. Okrenuo sam se da se pozdravim sa Veljkom i Markom i video sam džip interventne jedinice iza obezbeđenja. Bezo smo ušli u garažu i izašli na drugi izlaz. Javili smo im da je tu policija, rekli su da znaju, da ih već legitimišu i da idemo kući. Belivuk mi u startu nije rekao cifru koju ću da dobijem za učestvovanje u otmici, Marko Budimir mi je rekao 20.000. Sutra ujutru, kada sam se našao sa mojima u bazi, Belivuk mi je dao 10.000 evra'', dodao je.

Hrvatin izneo jezive tvrdnje o užasima u

Facebook

 

Ističe da je Belivuk rekao da će drugih 10.000 da da ostalima koji su učestvovali u otmici i ubistvo. Tokom narednih dana dopisivao se sa Goranovim partnerom Čikagom. On je znao da je Goran išao da kupi oružje sa mnom. I njemu su stizale poruke sa Goranovog telefona.

''Rekao sam da se nismo videli rekao mi je da ne može da ide sa mnom, da pokušamo za dva-tri dana. Goranu Veličkoviću nije bilo prvi put da ode i da nestane na četiri-pet dana, ali u tom periodu to nismo radili. Znao je da odnese kokain sa sobom, da iznajmi neki stan na dan, možda i sa nekim devojkama, kako mi je rekao i da se zatvori da ne izlazi danima. Međutim, žena pokojnog Gorana je sve vreme pričala da Goran Belivuk stoji iza tog nestanka. Možda nedelju dana od njegovog nestanka sam se video i sa Jelenom jer je ona dovezla Gorana tog dana kad smo se našli'', ispričao je Hrvatin.

Našli su se u kafiću na Banovom brdu i Jelena Veličković je pitala da li su išli da kupe oružje, a Hrvatin joj je ispričao istu priču koju je ispričao Čikagu.

''Jelena Veličković je bila upoznata sa svime što je radio njen pokojni muž. Pitao sam je da li je Goran imao neku skrivenu nameru, Čikago mi je rekao da je radio sa Koraćem, pa da li je hteo da predstavi mene kao čoveka koji će da radi nešto za škaljarski klan. Ona je rekla da nije tako. To bi bilo sve u vezi sa Goranom Veličkovićem. Ima još jedan momenat, o kome ću da govorim naknadno'', dodao je.

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA  

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading