POKRENUTA ISTRAGA Oni su od nas uzeli 122 miliona dinara
Više javno tužilaštvo u Beogradu

Finansijke istrage su naređene jer postoje osnovi sumnje da osumnjičeni poseduju znatnu imovinu proisteklu iz krivičnog dela.

Odmah nakon lišenja slobode, tužilaštvo je protiv dvoje osumnjičenih i članova porodice jednog od njih naredilo zabranu raspolaganja imovinom, odnosno sa tri kuće na teritoriji opština Savski venac, Obrenovac i Čukarica, stanom na opštini Čukarica i sa 9 parcela u Obrenovcu, dva automobila, privrednim društvom i udelom koje to privredno društvo ima u drugom privrednom društvu.

Protiv 11 osumnjičenih prošle sedmice je pokrenuta istraga zbog sumnje da su izvršili krivična dela Pranje novca, Poreska prevara i Poreska utaja.

Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeni su: I. V, V.V, S. V, S. V, D. J, L. Ć.  i V. A, M. M. i M. M, M. R. i R.R.

S. V, S. V, D. J, M. R, M. M, i M. M. se sumnjiče da su kao odgovorna lica ili faktički odgovorna lica privrednih društava iz Beograda, Bačke Palanke i iz okoline Sremske Mitrovice, od 2019. do polovine 2023. godine, na osnovu lažnih računa o prometu robe i usluga koji nije izvršen, prenosili novac na račune  privrednih društava I.V. i V.V. u iznosu od oko 396 miliona dinara.

Sumnja se da je I. V., preko svog preduzeća, izdavao lažne račune o navodnoj kupoprodaji robe i zajedno sa V. V. podizao taj novac, deo zadržavao za sebe, a potom veći deo vraćao ostalim osumnjičenima D. J., M. R., M. M., M. M., S. V. i S.V., koji su taj novac koristili, iako su znali da potiče iz kriminalne delatnosti.

Takođe, sumnja se da su L. Đ. i V. A. pomogli osumnjičenima I. V. i M. R. u izvršenju krivičnog dela pranje novca tako što su sačinjavali i ispostavljali lažne račune o navodno izvršenom prometu roba i usluga i evidentirali ih u knjigovodstvenu dokumentaciju privrednih društava, čija su odgovorna lica V. V. i  I. V.

D. J, M. M, M. M, M. R, S. V. i S. V. se sumnjiče i da su izvršili krivično delo poreska prevara tako što su umanjivali poresku obavezu ili neosnovano zahtevali povraćaj PDV koji im je isplaćen.

Takođe, S. V. i S. V. se sumnjiče da su izvršili i krivično delo poreska utaja neosnovanim umanjivanjem osnovice na dobit pravnih lica kako bi izbegli plaćanje poreza na dobit pravnih lica.

Osumnjičeni za poresku prevaru i poresku utaju su, kako se sumnja, na taj način oštetili budžet Republike Srbije za više od 122 miliona dinara.

 

 

 

 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading