GODINA ZA NAMA U ZNAKU POSKUPLJENJA ENERGENATA 2022. cena nafte na londonskom tržištu skočila oko 10 odsto
EPA

Na svetskim tržištima cene nafte su porasle drugu godinu zaredom 2022. godine, ali znatno manje nego godinu ranije, i to posle velikih fluktuacija, kako zbog ruske invazije na Ukrajinu, tako i zbog slabosti najvećih svetskih ekonomija. Barel je na londonskom tržištu prošle godine poskupeo 10,4 odsto, na 85,91 dolar, dok je na američkom barel poskupeo 6,7 procenata, na 80,26 dolara, prenosi portal Index.hr.

REKORDAN RAST U POSLEDNJE TRI SEDMICE Cenu nafte poremetile dve stvari

Prošla godina je bila druga godina zaredom u kojoj su cene nafte porasle, ali znatno manje nego godinu ranije, kada su zahvaljujući oporavku od korona krize i jačanju tražnje skočile za više od 50 odsto.

Početkom godine se činilo da će se snažno poskupljenje nastaviti pošto je cena barela u martu dostigla 139,13 dolara, što je najviši nivo od 2008. godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Moskvi podstakle strahove oko snabdevanja ruske burad.

Ali kako je inflacija u zapadnim zemljama naglo porasla, kako zbog rata u Ukrajini, tako i zbog štampanja novca tokom korona krize, monetarne vlasti - od američkog Fed-a do britanskih i evropskih centralnih banaka - počele su agresivno da povećavaju kamatne stope, što je usporilo rast. ekonomija, a samim tim i potražnje za naftom.

"Protekla godina na tržištima roba bila je izuzetna, obeležena rizicima ponude koji su rezultirali povećanim oscilacijama i višim cenama. 2023. će takođe biti neizvesna, sa dosta oscilacija", kaže Eva Mentej iz ING-a. U decembru su cene nafte pale na najniže nivoe u godini, ali su u poslednjim nedeljama godine donekle porasle.

Dalje slabljenje privreda očekuje se 2023. godine

„Investitori oprezno ulaze u 2023., očekujući dalje povećanje kamatnih stopa i recesiju u zemljama širom sveta“, kaže Kreg Erlam iz OANDA-e.

Leon Li iz CMC Marketsa veruje da će ove godine tržište balansirati između oskudne ponude i smanjene tražnje zbog pogoršanja makroekonomskog okruženja. "U 2023. bi globalna stopa nezaposlenosti trebalo da naglo poraste, što će ograničiti potražnju za energijom. Zato mislim da bi cene nafte mogle da padnu na 60 dolara", objašnjava Li.

Ali, kaže, mnogo zavisi od privrede Kine, najvećeg svetskog uvoznika nafte. Rast kineske privrede naglo je usporen prošle godine zbog strogih mera protiv kovida, pa je Kina zabeležila pad tražnje za naftom, posle višegodišnjeg rasta.

Kako su kineske vlasti nedavno odustale od politike nulte tolerancije na kovid i počele da popuštaju restriktivne mere, analitičari očekuju ubrzanje privrednog rasta ove godine. Međutim, broj zaraženih ne samo u urbanim, već i u ruralnim delovima Kine ubrzano raste, pa zdravstveni stručnjaci procenjuju da se dnevno kovidom zarazi više od milion ljudi.

Iz tog razloga trgovci strahuju da će se ukidanjem restriktivnih mera širenje zaraze ubrzati i potrajati na duži period, što bi u narednim mesecima moglo da izvrši pritisak na zdravstveni sistem i celokupnu ekonomiju, a samim tim i na potražnju Kine za naftom.

Oko 30 analitičara, koji su učestvovali u anketi Rojtersa, procenjuju da će ove godine cena barela u Londonu u proseku biti oko 89,40 dolara. Na američkom tržištu, međutim, prema procenama, prosečna cena bi mogla da bude oko 84,85 dolara.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading