IZBEGAVAJTE IH U ŠIROKOM LUKU: Tri namirnice koje narušavaju zdravlje štitne žlezde
Foto: Shutterstock

Vašoj štitnoj žlezdi je potreban jod da bi pravilno radila i proizvodila dovoljno tiroidnih hormona za potrebe vašeg tela, prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH). Ako ne unosite dovoljno joda, rizikujete dobijanje različitih vrsta bolesti štitne žlezde. Određene namirnice ne sadrže nikakve nutrijente i samo štete vašem organizmu, a samim tim i štitnoj žlezdi.

Gluten

Prema pregledu iz 2021. objavljenom u Nutrients, celijakija i autoimune bolesti štitne žlezde kao što su Hašimotov tiroiditis i Grejvsova bolest često koegzistiraju. U pregledu je navedeno da prikupljeni podaci potvrđuju postojanje značajne veze izbeđu štitne žlezde i creva — što sugeriše da crevni mikroorganizmi utiču ne samo na imuni sistem i apsorpciju mikronutrijenata, već i na funkciju štitne žlezde. Iako nije sasvim jasno da li dijeta bez glutena može pomoći u lečenju bolesti štitne žlezde sama po sebi, ako vam je dijagnostikovana celijakija, važno je da održavate strogu ishranu bez glutena kako biste sprečili simptome.

Prerađena hrana

Ako razmišljate o povećanju unosa slane, prerađene hrane samo da biste u svoju ishranu ubacili više joda, razmislite ponovo. Proizvođači ne moraju da koriste jodiranu so u svojim proizvodima. A prema NIH-u, oni "skoro nikada" to i ne rade. Rezultat: Možda unosite previše natrijuma (što vas može podstaći na visok krvni pritisak, a zatim na srčane bolesti), minus jod.

Brza hrana

Slično prerađenoj hrani, lanci brze hrane takođe ne moraju da koriste jodizovanu so u svojoj hrani. Prema Američkom udruženju za štitne žlezde (ATA), trebalo bi da izbegavate hranu u restoranima jer ne postoji razuman način da se utvrdi koji restorani koriste jodovanu so. Analiza sadržaja joda u uobičajenoj hrani koju je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) pokazala je da jedna pljeskavica za hamburger brze hrane sadrži 3,3 mcg joda na 100 g, dok je mlevena goveđa pljeskavica koja nije za brzu hranu sadržavala 8 mcg joda na 100 g.

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading