Dar prirode: Ovo su lekovita svojstva maslačka
Foto: Shutterstock

Preporučuje se da se list maslačka bere pre nego što biljka počne da cveta. Važno je da pre upotrebe lista maslačka pazite ako imate alergije, posebno ako su razvijene alergije prema srodnim biljkama, kao što su ambrozija, neven, hrizanteme i bela rada.

Koje su zdravstvene prednosti konzumiranja lista maslačka:

  • Kontrolisani šećer u krvi- može smanjiti nivo šećera u krvi, preporučuje se ljudima sa sa dijabetesom tipa 2.
  • Diuretički efekti- Zbog visokog sadržaja kalijuma u listovima maslačka, oni deluju kao diuretik. Diuretici pomažu protiv zadržavanja viška vode u organizmu.
  • Niži krvni pritisak- Pošto su listovi maslačka diuretik, kod nekih ljudi mogu da doprinesu i regulisanju visokog krvnog pritiksa.
  • Smanjenje upale- List maslačka sadrži prirodna antiinflamatorna svojstva. Smanjenje upale u telu smanjuje rizik od razvoja oboljenja.
  • Antioksidansi štite vaše zdravlje- Antioksidansi koji se nalaze u listovima maslačka mogu zaštititi vaše telo i održati vaš imuni sistem jakim.
  • Reguliše holesterol- Listovi maslačka utiče na metabolizam lipida. Preliminarne studije pokazuju da bi ova biljka mogla da bude korisna u snižavanju holesterola.

Od vitamina i minerala list maslačka sadrži kalcijum, folnu kiselinu, kalijum, vitamine A i C.

Kada je reč o ukusus, listovi maslačka su gorki, ali kuvanje i kombinacija sa drugim namirnicama mogu da smanje gorčinu i da ublaže ukus. Ukoliko odlučite da idete u berbu listova maslačka, važno je da to radite u potopunoj prirodi koja je van zagađenja, na zemlji koja nije tretirana hemikalijama i izbegavajte maslačak koji se nalazi u blizini parkova, kućnih ljubimaca ili puteva.

Postoji mnogo opcija kada je u pitanju način pripreme listova od maslačka. Bez obzira šta odaberete, obavezno dobro operite listove pre kuvanja. Sveže listove možete čuvati u frižideru. Najlakše je i najbolje da jedete list u svežem obliku, pa ga možete dodavati u salate ili praviit salatuus amo od njega uz malo maslinovog ulja i sirćeta.

Na malo maslinovog ulja propržitebeli luk, pa dodajte dinstane iseckane listove maslačka. Zajendo pržite jjoš par minuta i dobićete superzdrav obrok. Slično kao što možete ispeći čips od kelja, možete napraviti čips od listova maslačka tako što ćete ih peći u rerni. Ravnomerno premažite liske sa malo maslinovog ulja i začina. Stavite ih u jednom sloju na pleh za pečenje. Pecite na 250 stepeni do 10 minuta ili dok se ne postigne željena hrskavost.

Liske maslačka mogu lako da zamene kelj ili blitvu u vašem omiljenom receptu za supu, a savršeni su i kao dodatak jajima u omletu ili kajgani. Takođe, list maslačka se može dodavati i u smuti. Eksperimentišite sa ovom zdravom biljkom i maksimalno iskoristite lekovite darove prirode ovog proleća.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading